Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-06-2022 09:28

Συνάντηση Επιτρόπου Προεδρίας με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη

Ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου ολοκλήρωσε τις επαφές του στη Νέα Υόρκη με τη συνάντηση που είχε χθες, Δευτέρα 6 Ιουνίου, το απόγευμα, με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Jean-Pierre Lacroix.

H συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κ. Lacroix, στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και επικεντρώθηκε στα ανθρωπιστικής φύσεως θέματα που χειρίζεται ο Επίτροπος Προεδρίας, όπως τα προβλήματα των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων.

Κατά τη συνάντηση, ο Επίτροπος Προεδρίας αναφέρθηκε στην επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια όσον αφορά στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος των αγνοουμένων.  Ο Επίτροπος τόνισε ότι δεν υπάρχει αλλά ούτε και υπήρξε μέχρι σήμερα η απαιτούμενη και αναμενόμενη συνεργασία της κατοχικής δύναμης. Επεσήμανε ότι δεν υπάρχει πρόοδος στην επίλυση προβλημάτων ουσίας, τα οποία αποτελούν τροχοπέδη στην επίτευξη προόδου, όπως το θέμα των σκόπιμων μετακινήσεων των οστών, των στρατιωτικών ζωνών, των αρχείων του τουρκικού στρατού, της άρνησης της Τουρκίας να υποδείξει τους μαζικούς χώρους ταφής για τις περισυλλογές των νεκρών από τα πεδία των μαχών και τόσα άλλα.  Χωρίς την ουσιαστική και ειλικρινή συνεργασία της κατοχικής δύναμης, τόνισε, δεν μπορεί ούτε και αναμένεται να υπάρξει πρόοδος.

Είναι για τον λόγο αυτό, ανέφερε ο Επίτροπος, που αναμένουμε και προσδοκούμε από τα Ηνωμένα Έθνη την ανάληψη πρωτοβουλιών για να ανατραπεί η επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.  Στο πλαίσιο αυτό ο Επίτροπος εισηγήθηκε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων και ενεργειών από πλευράς Ηνωμένων Εθνών, ώστε να επιτευχθεί πρόοδος προς την κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος. Είναι απάνθρωπο και απαράδεκτο, τόνισε ο Επίτροπος, μετά από σχεδόν μισό αιώνα να υπάρχουν εκατοντάδες οικογένειες, οι οποίες αναζητούν απαντήσεις για την τύχη των δικών τους και οι οποίες βιώνουν καθημερινά το μαρτύριο της αβεβαιότητας και της αγωνίας.

Στη συνάντηση, τον Επίτροπο Προεδρίας συνόδευε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου.

(ΡΜ/ΝΓ/ΙΚ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα