Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-06-2022 19:05

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στα εγκαίνια έκθεσης και απονομής βραβείων του Α’ Παγκύπριου Μαθητικού Διαγωνισμού Εικαστικής Δημιουργίας με θέμα «Τα αποτυπώματα του Πολιτισμού των Λατίνων στην Κύπρο»

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι μαζί σας στην ωραία αυτή εκδήλωση. Μια εκδήλωση υπογράμμισης του δυναμικού παρελθόντος των Λατίνων στην Κύπρο, όπως καταδεικνύεται από τα λαμπρά ιστορικά και πολιτιστικά τους μνημεία, τα οποία αποτελούν μέρος της συνολικής μας κληρονομιάς, όπως και των άριστων σχέσεων της θρησκευτικής τους ομάδας μαζί μας.

Και δεν είναι βέβαια μόνο τα μνημεία που προσφέρουν ισχυρή μαρτυρία για την παρουσία και το ρόλο των Λατίνων στην Κύπρο από τις αρχές του 12ου αιώνα, είναι επίσης και το πλήθος των ιστορικών αρχείων και των αναφορών που μαζί συνθέτουν μια όλως ενδιαφέρουσα ιστορική περίοδο, με έντονα και τα στοιχεία για τις επικρατούσες τότε συνθήκες στην Ευρώπη.

‘Ετσι, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι με τον πολιτισμό τους οι Λατίνοι άφησαν ισχυρά αποτυπώματα στην Κύπρο, τόσο πολλά που σίγουρα έχουν εμπνεύσει πολυδιάστατα τους μαθητές που έχουν συμμετάσχει στον Διαγωνισμό Εικαστικής Δημιουργίας με θέμα, ακριβώς, τα Αποτυπώματα του Πολιτισμού των Λατίνων στην Κύπρο».

Ο διαγωνισμός αυτός, ο οποίος οργανώθηκε από τις Διευθύνσεις Δημοτικής, Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Νεολαίας του Σωματείου «Θρησκευτική Ομάδα Λατίνων Κύπρου», έδωσε την ευκαιρία σε πάρα πολλούς νέους να μελετήσουν και να εκτιμήσουν την πολιτιστική κληρονομιά των Λατίνων, μια κληρονομιά που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συνολικής κληρονομιάς της Κύπρου.

Αρκετά από τα έργα των μαθητών εκτίθενται στην αποψινή έκθεση, δίδοντας το στίγμα του μεγάλου ενδιαφέροντος που προκάλεσε το θέμα του διαγωνισμού, όπως και τα πολλά και πλούσια στοιχεία του αποτυπώματος του πολιτισμού των Λατίνων στην Κύπρο.

Συγχαίρω θερμά τους μαθητές που έχουν συμμετάσχει, τους εκπαιδευτικούς και τους λειτουργούς του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας που έχουν εργαστεί για την προώθηση και οργάνωση του διαγωνισμού, τα μέλη επίσης του  Τμήματος Νεολαίας του Σωματείου «Θρησκευτική Ομάδα Λατίνων Κύπρου», καθώς και την Εκπρόσωπο της Λατινικής Κοινότητας  στη Βουλή των Αντιπροσώπων κα Αντωνέλλα Μαντοβάνη, με την οποία το Γραφείο μου και εγώ προσωπικά συνεργαζόμαστε στενά για την προώθηση των διαφόρων θεμάτων που απασχολούν τη Θρησκευτική Ομάδα των Λατίνων.

Μαζί δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στη διατήρηση και ενίσχυση της κουλτούρας τους, όπως και σε κάθε θέμα που αφορά τη συνοχή και τη διατήρηση της επαφής των Λατίνων με τις ρίζες τους.

Η Τουρκική εισβολή επέφερε πλήγματα και στη Λατινική κοινότητα της νήσου, και ένας από τους πρώτιστους στόχους μας είναι και η αντιμετώπιση των συνεπειών της βάρβαρης αυτής εισβολής του Αττίλα, με την καταστροφή ιδιαίτερα εκκλησιών και ιστορικών μνημείων που είναι μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς μας στο σύνολο της.

Δυστυχώς η Τουρκική ηγεσία και το εγκάθετο καθεστώς της στην Κύπρο, εξακολουθούν να προκαλούν ιδιαίτερα με την όλως αρνητική και αδιάλλακτη στάση τους, παραβιάζοντας βάναυσα το διεθνές δίκαιο. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα αργήσουν να διαμορφωθούν καλύτερες συνθήκες που θα επιτρέψουν την εξεύρεση μιας βιώσιμης και κοινά αποδεκτής λύσης προς το συμφέρον όλου του πληθυσμού μας, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.

Όσο και αν αυτό φαίνεται πολύ δύσκολο με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στους κόλπους των ηγεσιών της άλλης πλευράς, εμείς οφείλουμε να εργαζόμαστε σταθερά προς την κατεύθυνση αυτή, προσδοκώντας σε μια νέα και πιο ελπιδοφόρα εποχή για την πατρίδα μας.

Σας ευχαριστώ και εύχομαι τα καλύτερα σε όλους.

(ΡΜ/ΝΓ/ΣΧ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα