Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-09-2022 14:24

Δηλώσεις Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Χατζηπαντέλα κατά την επίσκεψη του στην Μεταμοσχευτική Κλινική Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας

Είχαμε την ευκαιρία σήμερα με την συνάδελφο Υπουργό Υγείας της Ισπανίας, να δούμε τη Μεταμοσχευτική Μονάδα που όπως γνωρίζετε επαναλειτούργησε σήμερα 1η Σεπτεμβρίου μετά από αρκετό καιρό, όπως επίσης, και την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Οι γιατροί έχουν ενημερώσει τη συνάδελφο για τις δραστηριότητες και τις θεραπείες που δίνουμε σε αυτές τις συγκεκριμένες μονάδες. Τώρα που θα τελειώσουμε τις δηλώσεις θα συναντηθούμε στα γραφεία του ΟΚΥπΥ, όπου θα συζητήσουμε τρόπους συνεργασίας μεταξύ των νοσοκομείων του ΟΚΥπΥ και των νοσοκομείων της Ισπανίας. Υπάρχει διάθεση και καλή θέληση όπως γίνει ανταλλαγή ιατρών και εκπαίδευση δικών μας ιατρών σε νοσοκομεία της Ισπανίας, και είναι ένα θέμα που θα εξετάσουμε στη συνάντηση που θα ακολουθήσει.

Από το 2011 έχουν διενεργηθεί περίπου 253 μεταμοσχεύσεις εδώ στο μεταμοσχευτικό του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, δηλαδή περίπου 23 ανά χρόνο. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο αυτό τον αριθμό, αντλώντας την βοήθεια από χώρες που είναι πρωτοπόρες όπως η Ισπανία. Η Ισπανία ενδεχομένως είναι η καλύτερη χώρα στον κόσμο σε ποσοστά δοτών. Στο Υπουργείο Υγείας της Κύπρου μαθαίνουμε από χώρες που είναι καλύτερες μας, στην προκειμένη περίπτωση η Ισπανία. Την προηγούμενη εβδομάδα ήμουν στη Φινλανδία που έχουν κάποια άλλα πρωτοποριακά θέματα όπως του καρκίνου. Δεν θα κουραστούμε είτε να ταξιδεύουμε είτε να συναντούμε ομολόγους μας που να μαθαίνουμε από αυτούς.

Για τις μεταμοσχεύσεις θέλω να πω πως ο αριθμός μας είναι πολύ χαμηλός. Στην χθεσινή συνεδρία που είχαμε στο Υπουργείο Υγείας ζητήσαμε όπως μας δοθεί το πλάνο που εφαρμόζει η Ισπανία για να βρούμε τρόπους να το εφαρμόσουμε και στην Κύπρο. Η Ισπανία έχει νομοθεσία που έχει αυξημένο αριθμό δοτών, κάτι που στην χώρα μας δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή.

(AΦ)