Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-07-2018 20:30

Χαιρετισμός Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ κ. Γιάννη Γιαννάκη στην 19η Χορευτική Εκδήλωση την οποία διοργανώνει ο «Κίμων» Ξυλοτύμπου

Ο Πολιτισμός, είναι μια συνεχής διαδρομή δια μέσω των αιώνων η οποία, ξεκίνησε πριν χιλιάδες χρόνια και δεν θα έχει ποτέ τέλος. Ο Πολιτισμός μιας χώρας περιγράφει την ιστορία, γλώσσα,  ήθη και  έθιμα, τέχνες  αλλά και τον πνευματικό της πλούτο.

Ο Πολιτισμός μας, ο οποίος έχει τις ρίζες του στον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό, ο οποίος είχε από τις πιο σημαντικές και διαχρονικές συνεισφορές στον Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Πολιτισμό, θα πρέπει να προβάλλεται, να διαδίδεται, να διδάσκεται και να προστατεύεται.

Σημαντικό ρόλο στην διάδοση και διατήρηση των αξίων του πολιτισμού μας έχουν και Σωματεία τα οποία δραστηριοποιούνται σε τοπικό επίπεδο. Ο Πολιτισμός ήταν και είναι, ένα σημαντικό εργαλείο δραστηριοποίησης εκατοντάδων φορέων αλλά και χιλιάδων πολιτών, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να ενεργοποιηθούν σε τοπικό επίπεδο, συμβάλλοντας στην διάδοση του, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Η ενεργοποίηση των πολιτών στα κοινά και ιδιαίτερα σε δραστηριότητες πολιτιστικές, αθλητικές, ή δράσεις κοινωνικού περιεχομένου είναι αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης ανισοτήτων και  του αποκλεισμού και συμβάλει στην προσωπική ανάπτυξη.

Η ενασχόληση σε πολιτιστικές δράσεις συμβάλει στον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος, στην ενδυνάμωση της εξωτερικής μας πολιτικής αλλά και στην ενδυνάμωση των αξίων της κοινωνίας.

Για τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών, όπως το Σωματείο «Κίμων» Ξυλοτύμπου, από τα πρώτα Σωματεία του τόπου μας, με έντονη συνεχή δράση στα πολιτιστικά, Αθλητικά και  Ανθρωπιστικά δρώμενα, δίνει την δυνατότητα στα παιδιά, στους νέους αλλά και γενικότερα σε πολίτες, ένα υγιή τρόπο ενασχόλησης, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση των σωστών αξίων, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την νέα γενιά.

Και χρειαζόμαστε πολίτες οι οποίοι είναι ενεργοί στα κοινά και ξέρουν τα δικαιώματα τους και τις υποχρεώσεις τους. Να είναι υπεύθυνοι απέναντι στον εαυτό τους, προστατεύουν το περιβάλλον, διεκδικούν τα δικαιώματά τους στο δημόσιο χώρο και να σέβονται τη διαφορετικότητα

Απόψε είναι η έναρξη του 19ου Φολκλορικού Φεστιβάλ με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων από το Λιοπέτρι, Κρήτη και Πολωνία. Η ανταλλαγή  πολιτιστικών δράσεων και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο εμπλουτίζει τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό και ενδυναμώνει την δικτύωση μεταξύ πολιτιστικών φορέων.

Η δράση αυτή αποτέλεσε ένα πρωτοποριακό γεγονός που προσέλκυσε μεγάλο αριθμό τόσο ντόπιων όσο και τουριστών. Για 17 συνεχόμενα χρόνια το χορευτικό συγκρότημα «Κίμων» Ξυλοτύμβου, φιλοξένησε και αδελφοποιήθηκε με αξιόλογα χορευτικά συγκροτήματα από όλο τον κόσμο. Ελλάδα, Ρωσία, Μεξικό, Πολωνία, Γαλλία, Εκουαδόρ, Σλοβακία, Σερβία, Ρουμανία, Κινεζική Ταϊπέι είναι μερικές από τις χώρες που τίμησαν την πρόσκληση για συμμετοχή στο Φεστιβάλ.

Η διοργάνωση του Φεστιβάλ αποτέλεσε και αποτελεί σημαντικό γεγονός προβολής και πολιτιστικής αξίας. Το φεστιβάλ λόγω της οικονομικής κρίσης δεν πραγματοποιήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η θέληση όμως των μελών του χορευτικού συγκροτήματος του «Κίμωνα» ζωντάνεψαν ξανά το πολιτιστικό αυτό γεγονός. Με πολύ εθελοντική δουλειά και συνέργιες όλων στην κοινότητα της Ξυλοτύμπου, αναβίωσαν το φεστιβάλ και είμαστε όλοι σήμερα εδώ για να απολαύσουμε αυτήν την πολιτιστική πανδαισία.

Η δράση του Σωματείου «Κίμων» Ξυλοτύμπου βασίζεται στην εθελοντική προσφορά και είναι ακόμα μια απόδειξη για την σημαντική συμβολή του εθελοντισμού στο τόπο μας. Η προσφορά του εθελοντισμού σε όλα τα επίπεδα, έχει αναγνωριστεί όχι μόνο από την κοινωνία αλλά και από την Πολιτεία. Σωματεία όπως το δικό σας, είναι Ήλιος του πολιτισμού στις κοινότητες μας.

Τελειώνοντας θα ήθελα να συγχαρώ τα μέλη και το συμβούλιο του Σωματείου για την επένδυση στον πολιτισμό και στην προσφορά, αλλά και την κοινότητα που στηρίζει αυτές τις σημαντικές πρωτοβουλίες, και σας καλώ να συνεχίσετε το πολυδιάστατο έργο σας, ένα έργο το οποίο είναι ανεκτίμητο, όχι μόνο για την κοινότητα αλλά και για την πατρίδα μας.

 (ΕΙ)