Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-07-2018 08:47

Ομιλία του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κ. Γιαννάκη Γιαννάκη στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της Γιαλούσας

Με συγκίνηση και δέος, και οδηγημένοι από το εθνικό και θρησκευτικό χρέος, συγκεντρωθήκαμε στον ιερό αυτό χώρο για να τιμήσουμε τη μνήμη την ηρώων της Γιαλούσας που τόσα πολλά πρόσφερε στους αγώνες του λαού μας για την ελευθερία, όπως και για την πρόοδο και την προκοπή του.

Αμιγώς Ελληνική, σε όλη την ιστορική της διαδρομή, η Γιαλούσα κατέχεται εδώ και 44 χρόνια από τον τουρκικό αττίλα. Η Γιαλούσα με τη θαυμαστή ιστορία και  παράδοση 3,000 χρόνων, τους αγίους και μάρτυρες της χριστιανικής μας πίστης, τους φιλοπρόοδους ανά τους αιώνες κατοίκους της, καθώς και τους ήρωες σε όλες τις μάχες με τους εισβολείς και επιδρομείς από τον καιρό του Τεύκρου, γιού του Τελαμώνα, μέχρι τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους, αλλά και αργότερα, σε όλους τους αγώνες για την προάσπιση της ελευθερίας και εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας.

Οι μνήμες από τα κατεχόμενα χαράζουν πάντα τις ψυχές του κάθε πρόσφυγα. Στην περίπτωση των Γιαλουσιτών είναι οι μνήμες από μια κοινότητα με αναπτυγμένη κτηνοτροφία και γεωργία, με τη μόνη μέχρι το 1974 πρωτογενή βιομηχανία καπνού, με αλιευτικό καταφύγιο, δύο δημοτικά σχολεία και ένα εξατάξιο γυμνάσιο, νοσοκομείο, διάφορα κυβερνητικά τμήματα και καλή οδική σύνδεση. Η Γιαλούσα ήταν για τις 2,500 κατοίκους της ένας πραγματικός παράδεισος.

Πολλοί οι αγώνες και οι θυσίες του Κυπριακού Ελληνισμού, πολλοί και αυτοί που λάμπρυναν με το παράδειγμα και την αυτοθυσία τους τις σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας. Και η απόδοση της οφειλόμενης τιμής σε όλους τους επώνυμους και ανώνυμους πρωταγωνιστές της, αποτελεί αναμφίβολα χρέος για κάθε λαό που εξακολουθεί να διέρχεται στιγμές δοκιμασίας και να αντιμετωπίζει κινδύνους επιβίωσης.

Χρέος, αλλά και κορυφαία αναγκαιότητα, καθώς αποδίδοντας την πρέπουσα τιμή προς τους ήρωες και μάρτυρες μας, αντλούμε διδάγματα για τη συνέχιση και καταξίωση ενός αγώνα που δεν έχει ακόμη δικαιωθεί. Η διαρκής μνήμη και τιμή στους ήρωες μας, αποτελεί ταυτόχρονα, έκφραση διαρκούς αντίστασης. Αγώνα κατά της λήθης των απελθόντων, που επιμένουν ως φωνή ιστορίας, να διδάσκουν και να χρεώνουν τις επερχόμενες γενιές.

Σήμερα τιμούμε ειδικά τους ήρωες της Γιαλούσας εκφράζοντας τη μεγάλη μας ευγνωμοσύνη, αλλά και την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε προκειμένου να δικαιώσουμε τη θυσία τους.

Τιμούμε τον αγωνιστή της ΕΟΚΑ Σταύρο Στυλιανίδη.

Τιμούμε τους ηρωικώς πεσόντες στις μάχες με τον Τούρκο εισβολέα Ανθυπολοχαγό Βασίλειο Σιαμπτάνη, Λοχία Πέτρο Χαραλαμπούδη, Λοχία Γεώργιο Ράφτη και Στρατιώτη Λεωνίδα Λεωνίδου.

Τιμούμε τους εκτελεσθέντες εν ψυχρώ από τους Τούρκους εισβολείς και Τουρκοκύπριους εξτρεμιστές Μιχάλη Παράσχου, Οδυσσέα Ηλία, Πανίκο Κεμέκκη, Παύλο Χατζηδημήτρη, Πιερή Αδάμου, Σάββα Χατζηπαντελή, Στέλιο Σαββίδη, Χρήστο Κοσμά, Χρήστο Χατζηνικολάου και Γιαννάκη Λιασή, που όλοι περιλαμβάνονταν για χρόνια στον κατάλογο των αγνοουμένων.

Τιμούμε τους Γιαννάκη Χαραλαμπούδη, Κουμή Καραγιώργη και Χριστόδουλο Καουτζάνη, οι οποίοι εξακολουθούν να βρίσκονται στον κατάλογο των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας.

Τιμούμε ακόμα τον Αρχιπλοίαρχο Ανδρέα Ιωαννίδη και τον Πλοίαρχο Λάμπρο Λάμπρου που έπεσαν σε ώρα καθήκοντος κατά τη φονική έκρηξη στο Μαρί, στις 11 Ιουλίου 2011, καθώς και τους στρατιώτες Νίκο Ορφανίδη και Κυριάκο Ζαχαρίου που έπεσαν και αυτοί σε ώρα καθήκοντος στις 28 Οκτωβρίου 1973 και 25 Μαρτίου 1966 αντίστοιχα, όπως και τον Λώρη Αργυρού που έπεσε στις 8 Δεκεμβρίου 1957.

Το τίμημα από το διπλό έγκλημα της προδοσίας του πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής, ήταν για την Γιαλούσα  ιδιαίτερα βαρύ. Όλοι σχεδόν οι κάτοικοι της εγκλωβίστηκαν και πέραν των 120 αιχμαλωτίστηκαν.  Όσοι επέλεξαν στη συνέχεια να μείνουν στο χωριό τους, εκδιώχθηκαν και αυτοί. Και από το 1977 η Γιαλούσα ερημώθηκε πλήρως από τους κατοίκους της.

Σε όλους τους ήρωες και μάρτυρες της Γιαλούσας αποτίνουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής.

Η Γιαλούσα, όλη η Καρπασία και τα άλλα κατεχόμενα χωριά και πόλεις μας, είναι αγαπημένοι μας τόποι, τμήματα της μιας και αδιαίρετης στη σκέψη, το νου και την καρδιά μας πατρίδας, που αγωνιζόμαστε να επανενώσουμε και να μετατρέψουμε σε τόπο ασφάλειας, συνεργασίας  και ευημερίας όλων των νόμιμων κατοίκων της.

Θεοφιλέστατε,

Κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω για την τιμή να είμαι ομιλητής στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της Γιαλούσας και να εξάρω για την προσφορά τους το Κοινοτικό Συμβούλιο Αιγιαλούσης, τις Εκκλησιαστικές Επιτροπές των κατεχόμενων ναών της κοινότητας Αρχαγγέλου Μιχαήλ, Αγίας Μαρίνας και Αγίου Θύρσου, τη Σχολική Εφορεία Αιγιαλούσης, τον Σύνδεσμο Γιαλουσιτών, το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ηρωομάρτυρα Σάββα Χατζηπαντελή, τον Σύνδεσμο Γυναικών Γιαλούσας και τις Επιτροπές του Κοινοτικού Συμβουλίου Γιαλούσας.

Η μνήμη πρέπει να διατηρείται ζωντανή. Και είμαι βέβαιος ότι ο κάθε Γιαλουσίτης αισθάνεται μέσα από τα τρίσβαθα της ψυχής του αυτό το βάρος σαν οφειλή προς τον τόπο που περισσότερο έχει λατρέψει, καθώς και προς τον ίδιο του τον εαυτό και τους προγόνους του όλους.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, αποδείξαμε την αντοχή μας χάρις στη θέληση και τον δυναμισμό του λαού μας, χάρις στο ισχυρό δέσιμο μας με τη γη μας, την ιστορία και τις παραδόσεις μας. Και είμαστε αποφασισμένοι να αντέξουμε όσο χρειαστεί, μέχρις να ξαναφυσήξει παντού ο αέρας της ελευθερίας.

Έχουμε όμως να αντιμετωπίσουμε ένα εφιάλτη, τον μεγαλύτερο της ιστορίας μας. Τον κίνδυνο της πλήρους και οριστικής τουρκοποίησης του βόρειου μέρους της πατρίδας μας. Αυτό τον κίνδυνο αγωνιζόμαστε να αντιμετωπίσουμε και να εξαλείψουμε με την επίτευξη μιας λύσης η οποία να ανταποκρίνεται στην ανάγκη της διασφάλισης της επιβίωσης του ελληνισμού στα ιερά μας χώματα.

Σίγουρα αυτή η λύση θα είναι προϊόν συμβιβασμού μέσα από διαπραγματεύσεις, αλλά συμβιβασμού που να συνάδει με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές, τις αξίες και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η λύση θα πρέπει να ακυρώνει τα κατοχικά δεδομένα, να ανατρέπει τη διαίρεση και να επιτρέπει στους Κυπρίους πολίτες,  να συμβιώσουν σε μια κοινή ευημερούσα πατρίδα, υπό καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας. Λύση που να δημιουργεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος μέσα από τη διαφύλαξη της λειτουργικότητας, της βιωσιμότητας και της σταθερότητας του.

Είναι αδιανόητη μια λύση με τουρκικές εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα για ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και εξίσου αδιανόητο είναι να παραμένουν εδάφη μας υπό κατοχή και να παραγνωρίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες των πολιτών μας.

Αναμένουμε με τη σημασία και την προσοχή που επιβάλλεται τις διαβουλεύσεις που η αξιωματούχος του ΟΗΕ κα Τζέϊν Χολ Λουτ θα αρχίσει να έχει από αύριο με όλες τις πλευρές και τα ενδιαφερόμενα μέρη. Η ευχή και η προσδοκία μας είναι να προκύψουν αποτελέσματα που θα επιτρέψουν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν πριν από ένα χρόνο στο Κρανς Μοντανά και οι οποίες να αποδώσουν όσα επιδιώκουμε για την οριστική απαλλαγή μας από τις συνέπειες της εισβολής.

Αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, αλλά και ούτε μόνο από τους Τουρκοκυπρίους.  Εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την Τουρκία που είναι η κατοχική δύναμη και θα πρέπει να ενστερνιστεί τις ευρωπαϊκές αξίες και να ενεργήσει όπως επιβάλλουν οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Από την Τουρκία αναμένουμε να λάβει αποφάσεις και για τις τεράστιες ευθύνες της όσον αφορά στο πρόβλημα των αγνοουμένων και το δράμα των συγγενών τους. Οι περισσότερες οικογένειες των συμπατριωτών μας που περιλήφθηκαν από την αρχή στον κατάλογο των αγνοουμένων, δεν έχουν πάρει ακόμα απαντήσεις για την τύχη των αγαπημένων τους. Η Τουρκία συνεχίζει να θέτει περιορισμούς στις εκταφές, αρνείται να επιτρέψει την πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού και γενικά προβάλλει προσκόμματα στο έργο της Διερευνητικής Επιτροπής. Το χειρότερο, αρνείται να δώσει στοιχεία για τη βίαιη μετακίνηση λειψάνων αγνοουμένων μας από τους αρχικούς χώρους ταφής σε άλλους, προκειμένου να αποκρυβεί η αλήθεια για την έκταση του μεγάλου εγκλήματος των μαζικών εκτελέσεων συμπατριωτών μας.

Τιμώντας σήμερα τους ήρωες της Γιαλούσας καταθέτουμε τον απέραντο σεβασμό και την εκτίμηση μας προς τις οικογένειες τους. Το κτύπημα ήταν γι’ αυτές σίγουρα σκληρό και τα χρόνια που ακολούθησαν την απώλεια των αγαπημένων τους πολύ δύσκολα. Ας είναι παρηγοριά γι’ αυτές η μεγάλη εκτίμηση και η βαθιά ευγνωμοσύνη μας για τον ηρωισμό και την προσφορά τους.

Δεν ξεχνούμε και δεν παραγράφουμε το χρέος μας προς τους ήρωες και τους μάρτυρες μας, δεν παραγράφουμε την ιστορία μας και τα δίκαια μας. Με εκδηλώσεις όπως αυτήν το υπογραμμίζουμε και το επιβεβαιώνουμε. Ευχή όλων μας είναι να δικαιώσουμε σύντομα τη θυσία τους.

Δόξα και τιμή σε όλους.

-----------------------

(ΜΓ/ΕΙ)