Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-10-2022 14:02

Παρουσίαση Ευρημάτων Έρευνας με θέμα τα Εργατικά Ατυχήματα στην Κύπρο (1999 - 2020)

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, το Κέντρο Αριστείας CERIDES του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA), παραχώρησαν σήμερα, 24 Οκτωβρίου 2022, συνέντευξη Τύπου κατά την οποία παρουσιάστηκαν τα κυριότερα ευρήματα έρευνας με θέμα τα Εργατικά Ατυχήματα στην Κύπρο.

Τη συνέντευξη Τύπου, η οποία σηματοδότησε και την έναρξη της Εβδομάδας Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία στην Κύπρο, η οποία διεξάγεται αυτές τις μέρες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χαιρέτισε ο Υπουργός κ. Κυριάκος Κούσιος και ο Διευθυντής του CERIDES Καθηγητής Γεώργιος Μπούστρας.

Η Ερευνητική Ομάδα του Κέντρου Αριστείας CERIDES, παρουσίασε τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας όπως αυτά προέκυψαν από την επιστημονική ανάλυση των δεδομένων που διαχρονικά τηρεί το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και αφορούν στα εργατικά ατυχήματα που έγιναν στην Κύπρο κατά τη χρονική περίοδο 1999 – 2020.

Η έρευνα αυτή γίνεται για  πρώτη φορά για την Κύπρο. Επίσης, μέσα από τη βιβλιογραφική ανασκόπηση διαφαίνεται ότι αποτελεί και μια από τις ελάχιστες έρευνες αυτού του είδους που έγιναν ποτέ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στόχος είναι η αξιοποίηση των ευρημάτων της έρευνας στον μέγιστο δυνατό βαθμό, ώστε να διευρύνουμε τις γνώσεις μας και να κατανοήσουμε καλύτερα τους συνδυαστικούς παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε εργατικό ατύχημα, αναθεωρώντας ταυτόχρονα την πολιτική και τις δράσεις μας ως χώρα. Η μελέτη και αξιοποίησή τους μπορεί να συμβάλει στην επίλυση πρακτικών προβλημάτων και την ανάπτυξη τεχνογνωσίας, με πραγματικό όφελος για τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος και της ποιότητας της ανθρώπινης ζωής.

Ο θετικός αντίκτυπος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο είναι πολύπλευρος, καθώς τα ευρήματα της έρευνας μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό έναυσμα για περαιτέρω στρατηγικό σχεδιασμό και ανάληψη συλλογικών δράσεων, ενισχύοντας την προσπάθεια ανάπτυξης θετικής κουλτούρας ασφάλειας και βελτίωσης των επιπέδων ασφάλειας και υγείας στους εργασιακούς χώρους, συμβάλλοντας στην ουσιαστική μείωση των εργατικών ατυχημάτων.

(ΕΠ/ΕΧΡ)