Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-11-2022 18:54

Χαιρετισμός του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω κ. Πέτρου Δημητρίου, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην εκδήλωση «Μνήμες Κατεχόμενης Γης» για καταδίκη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους

Με πλήρη συναίσθηση του χρέους και της ιστορικής μας ευθύνης έναντι της ημικατεχόμενης μας πατρίδας, συμμετέχουμε σήμερα στην εκδήλωση με τίτλο «Μνήμες Κατεχόμενης Γης», που διοργανώνουν οι Επιτροπές Κατεχόμενων Δήμων και Κατεχόμενων Κοινοτήτων, για την καταδίκη της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Μιας πράξης που καταδικάστηκε έντονα από τη διεθνή κοινότητα και που δημιούργησε ένα ακόμη σοβαρό εμπόδιο στην προσπάθεια για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο εθνικό μας ζήτημα.

Η 15η Νοεμβρίου του 1983, αποτελεί μέρα κατά την οποία το διεθνές δίκαιο παραβιάστηκε βάναυσα, για μια ακόμα φορά, από εκείνους που τον Ιούλιο του 1974 εισέβαλαν στην πατρίδα μας και καταπάτησαν κάθε έννοια ανθρώπινων δικαιωμάτων, νομιμότητας και δικαιοσύνης.

Με τα Ψηφίσματα 541 του 1983 και 550 του 1984 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η διεθνής κοινότητα, στο σύνολό της, καταδίκασε απερίφραστα την ανακήρυξη του ψευδοκράτους ως νομικά άκυρη, ζητώντας παράλληλα την ανάκλησή της και καλώντας όλα τα κράτη να σεβαστούν την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η μονομερής, αποσχιστική και παράνομη πράξη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους και η έκτοτε προσπάθεια συντήρησης αλλά και αναγνώρισης αυτού του μορφώματος, καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη αρνητική και άκαμπτη στάση της κατοχικής Τουρκίας να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και να προσέλθει με ειλικρίνεια και εποικοδομητική διάθεση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Όπως γνωρίζετε, οι προσπάθειες της Τουρκίας για αναγνώριση του ψευδοκράτους συνεχίζονται ακόμα και σήμερα. Προσπάθειες που πέφτουν στο κενό, λόγω της στοχευμένης εξωτερικής πολιτικής της πλευράς μας, με συνεχείς παραστάσεις σε χώρες που συμμετέχουν ενεργά στα κέντρα λήψης αποφάσεων και με τη σημαντική συμπαράσταση της Ελλάδας.

Φίλες και φίλοι,

Η φετινή επέτειος ανακήρυξης του ψευδοκράτους, συνοδεύεται από περαιτέρω έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, σε όλα τα επίπεδα. Είναι προφανές πως η Τουρκία, με τις ενέργειές της, επιχειρεί να μας θέσει προ νέων τετελεσμένων, τα οποία θεωρεί ότι θα μας υποχρεώσουν να προβούμε σε υποχωρήσεις, προκαταλαμβάνοντας έτσι τα αποτελέσματα των όποιων διαπραγματεύσεων.

Στην προσπάθεια αντιμετώπισης της αυξανόμενης προκλητικότητας και του αναθεωρητισμού της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, η χώρα μας δεν είναι μόνη. Η συνεχής στήριξη της Ελλάδας και η θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μας ενισχύουν και μας ενδυναμώνουν, για να  υπερασπιζόμαστε τα δίκαιά μας και να δίνουμε απαντήσεις στις τουρκικές προκλήσεις.

Πρόσθετα, οι συμμαχίες που έχουμε κτίσει με γειτονικά κράτη, αποτελούν εχέγγυο σταθερότητας στην περιοχή μας και σημαντικό παράγοντα στήριξης των προσπαθειών μας για μια ειρηνική, λειτουργική και βιώσιμη λύση του εθνικού μας προβλήματος.

Παραμένουμε δεσμευμένοι σε μια  λύση που θα συνάδει με τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τις Συμφωνίες Κορυφής, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με τις θέσεις που διαχρονικά έχουμε υιοθετήσει, έχουμε αποδείξει πως σεβόμαστε τις ανησυχίες της τουρκοκυπριακής κοινότητας και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπερβούμε τις όποιες διαφωνίες.

Ωστόσο, με την ίδια σαφήνεια ξεκαθαρίζουμε πως δεν μπορούμε να αποδεχθούμε καμία παραβίαση αρχών, που, χωρίς αμφιβολία, θα κατέληγε σε μια μη λειτουργική, και άρα μη βιώσιμη λύση.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Οι «Μνήμες της Κατεχόμενης Γης», όπως είναι και ο τίτλος της αποψινής εκδήλωσης, μας οδηγούν αναπόφευκτα σε τραγικούς και ανεπιθύμητους συνειρμούς.

Δυστυχώς, τα θλιβερά γεγονότα του καλοκαιριού του 1974 δεν είναι δυνατό να ξεχαστούν, αφού μετρούμε ακόμα πληγές, βιώνουμε τις συνέπειες της κατοχής, νιώθουμε καθημερινά την πίκρα της προσφυγιάς, τελούμε κηδείες αγνοουμένων.

Οι εκκλησίες μας μένουν βουβές και αλειτούργητες, η κατεχόμενη γη μας κατακλύζεται από έποικους, οι τάφοι των προγόνων μας βεβηλώνονται.

Η πολιτιστική μας κληρονομιά κινδυνεύει με ολοκληρωτική καταστροφή, οι θυσίες των παλληκαριών μας παραμένουν αδικαίωτες.

Χρέος μας προς τα παλληκάρια αυτά, προς τους προγόνους μας και προς την κατεχόμενη γη μας, είναι η συνέχιση των προσπαθειών μας για επανένωση της πατρίδας μας και για κατοχύρωση του δικαιώματός μας να επιστρέψουμε στις πατρογονικές μας εστίες.

Να επιστρέψουμε στη γη που μας γέννησε, να ξαναζήσουμε και να δραστηριοποιηθούμε ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς στις πόλεις και στα χωριά μας, που στενάζουν εδώ και 48 χρόνια κάτω από την μπότα του κατακτητή.

Να προσκυνήσουμε γονυπετείς και να προσευχηθούμε στον Απόστολο Αντρέα, στον Απόστολο Βαρνάβα, στην Παναγία την Κανακαριά, στον Αντιφωνητή.

Να περπατήσουμε ανέμελα στους δρόμους του Βαρωσιού, στα περβόλια της Λαπήθου, στους πορτοκαλεώνες της Μόρφου, στο λιμανάκι της Κερύνειας, στο Κάστρο της Καντάρας.

Οι αγνοούμενοι μας, οι εγκλωβισμένοι μας, οι μαχητές της ελευθερίας και οι ηρωικοί νεκροί μας, είναι ο φάρος μας. Ο φάρος που θα φωτίζει το δρόμο μας προς την ελευθερία, που θα μας οδηγήσει στην επανένωση και στη δημιουργία ενός ενιαίου κράτους, προς όφελος όλων των συμπατριωτών μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Ενός κράτους ευρωπαϊκού, σύγχρονου και λειτουργικού, που θα σέβεται τα δικαιώματα όλων των πολιτών του και θα προωθεί την ευημερία, την πρόοδο και την ανάπτυξη.

Προς την κατεύθυνση αυτή, έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες για να δημιουργήσουμε συνθήκες επανέναρξης του διαλόγου, αξιοποιώντας τις άριστες σχέσεις που έχουμε αναπτύξει με ηγέτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων σημαντικών κρατών.

Βέβαια, για να υπάρξουν τα προσδοκόμενα αποτελέσματα, απαιτείται η ανταπόκριση και της άλλης πλευράς,  με την ίδια καλή θέληση και το ίδιο θετικό πνεύμα, και χωρίς να απαιτεί προαποφάσεις για θέματα τα οποία θα αποτελέσουν μέρος της διαπραγμάτευσης.

Θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για επανέναρξη των συνομιλιών, γνωρίζοντας πολύ καλά τα όρια του συμβιβασμού, τα όρια που η εθνική αξιοπρέπεια επιβάλλει.

Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε μια λύση που θα προνοεί έναν έντιμο διαμοιρασμό της εξουσίας με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας.

Όχι όμως μια λύση που θα περιλαμβάνει ξένες εγγυήσεις και δικαίωμα παρεμβάσεων από τρίτες χώρες ή παραμονή κατοχικών στρατευμάτων.

Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε για μια λύση που θα προνοεί την  εγκαθίδρυση ενός κράτους στο οποίο όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται μόνο από τους πολίτες του, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις.

Όχι όμως μια λύση που θα καταστήσει τη χώρα μας προτεκτοράτο ή εξαρτώμενη μιας άλλης χώρας.

Είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε μια λύση που θα προνοεί ένα ενιαίο, σύγχρονο και λειτουργικό κράτος.

Όχι όμως μια λύση δύο κρατών, που θα καταστρατηγεί το διεθνές δίκαιο και θα περιφρονεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Κυρίες και κύριοι,

Η σημερινή εκδήλωση, αποτελεί άλλη μια απόδειξη της θέλησης του λαού μας να αγωνιστεί ενωμένος, μέχρι να επιστρέψει στις πατρογονικές του εστίες, και ενισχύει την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να συνεχίσει την προσπάθεια για μια ελεύθερη και επανενωμένη πατρίδα.

Οι Επιτροπές Κατεχόμενων Δήμων και Κατεχόμενων Κοινοτήτων, με την εκδήλωση αυτή και την παράλληλη διήμερη έκθεση μνήμης που διοργανώνουν, διατρανώνουν την ενότητα του προσφυγικού κόσμου και την έντονη αντίθεση του στην παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, συμβάλλοντας παράλληλα στη διατήρηση της μνήμης των κατεχόμενων εδαφών μας, μέχρι την ιερή μέρα της επιστροφής μας σε αυτά.

(ΡΜ/ΣΧ)