Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-02-2023 11:36

Συμμετοχή κ. Κ. Χατζηγιάννη σε μεικτή συνεδρία των τριών γενικών επιτροπών κατά τις εργασίες της 22ης Χειμερινής Συνάντησης Κ.Σ. ΟΑΣΕ

Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2023

Στο πλαίσιο των εργασιών της 22ης Χειμερινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ), ο βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη, συμμετείχε σε Συνεδρία της Ολομέλειας της Συνέλευσης με θέμα τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Ως Ειδικός Αντιπρόσωπος της Κ.Σ ΟΑΣΕ για τη συμμετοχή της Κοινωνίας των Πολιτών, ο κ. Χατζηγιάννη επισήμανε τον τραγική ανθρωπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα  ένα χρόνο μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης.

Αυτοί που ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρέπει να λογοδοτήσουν, τόνισε ο κ. Χατζηγιάννη. Η Κοινωνία των Πολιτών και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) στην Ουκρανία συμβάλλουν σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση καταγράφοντας, συλλέγοντας και κοινοποιώντας στον Τύπο και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης στοιχεία για πιθανά εγκλήματα καθώς και για την κατάσταση που επικρατεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Χάρη στη δράση ουκρανικών ΜΚΟ, επισήμανε ο κ. Χατζηγιάννη, έχουν συγκεντρωθεί εκατομμύρια δολάρια για οικονομική στήριξη και ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ουκρανίας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ΜΚΟ κινητοποιήθηκαν για να βοηθήσουν στην επανεγκατάσταση Ουκρανών προσφύγων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. O ρόλος δε των ΜΚΟ στην ανοικοδόμηση της χώρας και στην αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών της μετά τον πόλεμο, αναμένεται να είναι καθοριστικός, υπογράμμισε ο κ. Χατζηγιάννη.  

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επισήμανε ο κ. Χατζηγιάννη, υπενθύμισε σε όλους μας ότι οι κυβερνήσεις δεν μπορούν από μόνες τους να λύσουν όλα τα προβλήματα και ότι η συμβολή των ΜΚΟ είναι καταλυτική στην αντιμετώπιση πολλαπλών κρίσεων. Ως εκ τούτου υπογράμμισε ο Κύπριος βουλευτής, η κακόβουλη δαιμονοποίηση τους είναι καταδικαστέα.

Ο κ. Χατζηγιάννη συμμετείχε επίσης σε συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής της Συνέλευσης κατά την οποία ενημέρωσε τα Μέλη για τη συνέχιση και φέτος της πρωτοβουλίας του για διαβούλευση με φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών με τη συμμετοχή των Εισηγητών των τριών Γενικών Επιτροπών της Συνέλευσης, για σκοπούς ετοιμασίας των Εκθέσεων και Ψηφισμάτων τους ενόψει της επόμενης Ετήσιας Συνόδου της ΚΣ ΟΑΣΕ τον προσεχή Ιούλιο. Ο κ. Χατζηγιάννη αναφέρθηκε, τέλος, σε πρωτοβουλία που ανέλαβε σε συνεργασία με το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR), για την ετοιμασία κατευθυντήριων οδηγιών προς τα εθνικά κοινοβούλια όσον αφορά τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)