Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-02-2023 12:15

Αναφορά της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κας Αννίτας Δημητρίου στην επέτειο έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία

Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2023

Στις 24 Φεβρουαρίου 2023 συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας. Ένας χρόνος που αυτός ο απρόκλητος και αποτρόπαιος πόλεμος συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, έχοντας ήδη επιφέρει τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και κρίσιμες υποδομές. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μια σύρραξη στην καρδιά της Ευρώπης, αναβίωσε ζοφερές εικόνες που νομίζαμε ότι είχαν για πάντα θαφτεί κάτω από τα συντρίμμια της καταστροφής που άφησε πίσω του ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Η Κύπρος, ούσα η ίδια θύμα εισβολής και κατοχής τμήματος του εδάφους της από την Τουρκία για σαράντα εννέα χρόνια, καταδίκασε από την πρώτη στιγμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Την πρώτη κιόλας μέρα της εισβολής, η Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα, καλώντας για άμεση κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα ουκρανικά εδάφη.

Ένα χρόνο μετά, από το ίδιο βήμα, επαναβεβαιώνουμε την ακλόνητη αλληλεγγύη και στήριξη της Κύπρου προς την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό στον τιτάνιο αγώνα που διεξάγει για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής της ακεραιότητας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, αλλά και των κοινών ευρωπαϊκών μας αρχών και αξιών. Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας προς τον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό και τονίζουμε ότι τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν πρέπει να παραμείνουν ατιμώρητα.

Η Κύπρος, χωρίς να λογαριάσει το κόστος, συστρατεύθηκε πλήρως με τις αποφάσεις και τα μέτρα που λήφθηκαν κατά του εισβολέα και στηρίζει κάθε προσπάθεια για τη διασφάλιση πλήρους λογοδοσίας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου που διαπράττονται στην Ουκρανία.

Στόχος των προσπαθειών όλων μας είναι ο τερματισμός του πολέμου, η αποκατάσταση της σταθερότητας και η επικράτηση ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην Ουκρανία και κατ΄ επέκταση στην Ευρωπαϊκή ήπειρο. Η διατήρηση και περαιτέρω ενίσχυση της ενότητας, της συλλογικότητας και της αποφασιστικότητας που διαπνέουν σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της έναντι σε αυτή την πρωτοφανή απειλή, αποτελεί το μεγάλο μας στοίχημα, το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσουμε για να μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας.

 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)