Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-02-2023 11:09

Τιμητική Εκδήλωση για τον Λουκή Παπαφιλίππου και τον Ανδρέα Παστελλά για την προσφορά τους στην ελληνική γλώσσα

Τιμητική εκδήλωση για τον Λουκή Παπαφιλίππου και τον Ανδρέα Παστελλά διοργάνωσε στις 17 Φεβρουαρίου 2023 στην αίθουσα Καστελιώτισσα το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων που διοργάνωσε το Υπουργείο με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, που τιμάται από όλο τον Ελληνισμό εδώ και έξι χρόνια κάθε 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης Διονύσιου Σολωμού.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Υπουργός Παιδείας κ. Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος εξήρε τη συμβολή των δύο τιμωμένων στην καλλιέργεια και χρήση της ελληνικής γλώσσας στην κοινωνία μας. Ο Λουκής Παπαφιλίππου -δικηγόρος, αγωνιστής της ΕΟΚΑ, ποιητής, συγγραφέας, ιδρυτής του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1- αγωνίστηκε για την ελληνική γλώσσα, τη διδασκαλία και εξάπλωσή της, και συνέβαλε τα μέγιστα στην καθιέρωση της χρήσης της στη Δικαιοσύνη και τον δημόσιο βίο. Ο Ανδρέας Παστελλάς προσέφερε από τη θέση του φιλολόγου, λυκειάρχη, επιθεωρητή φιλολογικών μαθημάτων στο Υπουργείο Παιδείας, ενώ παράλληλα ήταν και αξιόλογος ποιητής, δοκιμιογράφος και κριτικός της λογοτεχνίας.

Για το έργο του Λουκή Παπαφιλίππου σε σχέση με την ελληνική γλώσσα μίλησε ο δικηγόρος, πρώην Δήμαρχος και στενός συνεργάτης του κ. Χριστάκης Χριστοφίδης, ενώ εκ μέρους της οικογένειας αντιφώνησε η θυγατέρα του τιμωμένου κ. Αντιγόνη Παπαφιλίππου. Για το έργο του Ανδρέα Παστελλά μίλησε ο φίλος και βιογράφος του, ιστορικός και συγγραφέας κ. Ανδρέας Μακρίδης. Εκ μέρους της οικογένειας αντιφώνησε ο γιος του τιμωμένου κ. Χρίστος Παστελλάς.

Στη συνέχεια προβλήθηκε ένα σύντομο αφιέρωμα στον Λουκή Παπαφιλίππου, όπως ετοιμάστηκε και μεταδόθηκε από τον ΑΝΤ1 την ημέρα της κηδείας του, στις 18 Δεκεμβρίου 2021. Επίσης, ακούστηκε απόσπασμα από την τελευταία ραδιοφωνική συνέντευξη του Ανδρέα Παστελλά λίγους μήνες πριν από τον θάνατό του (που επήλθε στις 12 Φεβρουαρίου 2013), στην οποία αυτός και ο Νίκος Ορφανίδης απήγγειλαν μερικά από τα ωραιότερα ποιήματά του.

Η εκδήλωση διανθίστηκε με μουσική από σχήμα του Μουσικού Σχολείου Λευκωσίας (Παγκυπρίου Γυμνασίου).