Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-03-2023 18:29

Χαιρετισμός της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Αθηνάς Μιχαηλίδου στην τελετή εγκαινίων της Διεθνούς Εκπαιδευτικής Έκθεσης Κύπρου «Εκπαίδευση και Καριέρα 2023»

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι στη σημερινή τελετή εγκαινίων της Διεθνούς Εκπαιδευτικής Έκθεσης Κύπρου «Εκπαίδευση και Καριέρα 2023». Η Έκθεση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό εκπαιδευτικό γεγονός, το οποίο έχει πλέον μετατραπεί σε ένα επιτυχημένο θεσμό για τη χώρα μας, χάριν στην επιτυχημένη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Η εν λόγω Έκθεση πραγματοποιείται για όγδοη συνεχή χρονιά και αποτελεί προϊόν συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου (ΟΕΒ) και του Ευρωπαϊκού Γραφείου Κύπρου.

Η διοργάνωση της Διεθνούς Εκπαιδευτικής Έκθεσης Κύπρου «Εκπαίδευση και Καριέρα 2023» αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στην επίτευξη του στόχου που έχει θέσει το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για παροχή κατάλληλης ενημέρωσης και καθοδήγησης τόσο των μαθητών και μαθητριών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που αποτελούν το μελλοντικό ανθρώπινο δυναμικό του τόπου μας, όσο και των απόφοιτων των Ιδρυμάτων Ανώτερης Εκπαίδευσης και άλλων ενδιαφερομένων για θέματα ακαδημαϊκών σπουδών, επαγγελματικής αποκατάστασης και κατάρτισης. Γι’ αυτό τον λόγο το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, πέρα από την ιδιότητά του ως συνδιοργανωτής της εν λόγω Έκθεσης, συμμετέχει σε αυτή με δικό του Περίπτερο και έχει μεριμνήσει ώστε σε σχολικό χρόνο, τελειόφοιτοι μαθητές και μαθήτριες Λυκείων και Τεχνικών Σχολών από όλες τις επαρχίες της Κύπρου να επισκεφθούν την Έκθεση με τη συνοδεία των Καθηγητών/τριών τους.

Στο περίπτερο του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), οι επισκέπτες μπορούν λάβουν πληροφορίες από τις σχετικές με την Ανώτερη Εκπαίδευση Υπηρεσίες του Υπουργείου, καθώς και τις σχετικές Υπηρεσίες που παρέχουν εκπαιδευτική και επαγγελματική συμβουλευτική υποστήριξη προς τους υποψήφιους φοιτητές και φοιτήτριές μας. Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Εξετάσεων, της Διεύθυνσης Ανώτερης Εκπαίδευσης, ενημερώνει το κοινό για τις Παγκύπριες Εξετάσεις που αφορούν στην πρόσβαση σε Δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας και για άλλες εξετάσεις πρόσληψης, όπως και εξετάσεις πιστοποίησης προσόντων που διενεργεί. Η Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής, της Διεύθυνσης Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, παρέχει Εκπαιδευτική και Επαγγελματική Συμβουλευτική στους μαθητές, νέους και άλλους ενδιαφερόμενους. Στο περίπτερο του Υπουργείου συμμετέχουν, επίσης, τόσο ο ανεξάρτητος Φορέας Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ), κύρια αρμοδιότητα του οποίου είναι η αξιολόγηση των Ιδρυμάτων Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου και η πιστοποίηση της ποιότητας των παρεχόμενων προγραμμάτων σπουδών τους, όσο και το Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (ΚΥΣΑΤΣ), που είναι το αρμόδιο Σώμα για την αναγνώριση τίτλων σπουδών, όπως τα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ) που ενημερώνουν τους επισκέπτες για τα προγράμματα σπουδών και τις ευκαιρίες επαγγελματικής κατάρτισης που προσφέρουν.

Το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις στήριξης και αναβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του τόπου μας, αλλά και της διασύνδεσης των προγραμμάτων σπουδών με τις ανάγκες της αγορά εργασίας και προς τούτες τις κατευθύνσεις θα πορευτούμε, μέσω συνεργασίας και συνέργειας με όλους τους εταίρους μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς όλους τους Εκθέτες της φετινής διοργάνωσης: Πρεσβείες ξένων χωρών, Πανεπιστήμια και άλλα Ιδρύματα Ανώτερης Εκπαίδευσης, Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης, Οργανισμούς και άλλους Φορείς, τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό, που συμμετέχουν στην φετινή Διεθνή Εκπαιδευτική Έκθεση Κύπρου «Εκπαίδευση και Καριέρα 2023». 

Θα ήθελα, επίσης, να ευχαριστήσω για ακόμα μια φορά τόσο τους συνδιοργανωτές της Έκθεσης (ΚΕΒΕ, ΟΕΒ και Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου) για την αγαστή συνεργασία και για την ενεργό εμπλοκή τους στην υλοποίηση και συνεχή εξέλιξη αυτού του θεσμού όσο και τις Διευθύνσεις του Υπουργείου που εργάστηκαν για την πραγματοποίηση της φετινής διοργάνωσης:  τη Διεύθυνση Ανώτερης Εκπαίδευσης που είχε την ευθύνη συντονισμού και υλοποίησης αυτής της συνδιοργάνωσης,  την Υπηρεσία Ανάπτυξης Προγραμμάτων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου που συνέβαλε στον σχεδιασμό του Περιπτέρου του ΥΠΑΝ, και όλες τις Υπηρεσίες/Φορείς/Δημόσιες Σχολές που συμμετέχουν και στελεχώνουν το περίπτερο του Υπουργείου.

Είμαι βέβαιη ότι η Διεθνής Εκπαιδευτική Έκθεση Κύπρου «Εκπαίδευση και Καριέρα 2023» θα επιτύχει και φέτος τους στόχους της και οι επισκέπτες της θα αξιοποιήσουν όλες τις πληροφορίες και δυνατότητες που προσφέρει η εν λόγω Έκθεση.

Σημ.: Τον χαιρετισμό απηύθυνε, εκ μέρους της Υπουργού Παιδείας, η Διευθύντρια Ανώτερης Εκπαίδευσης κ. Τέρψα Κωνσταντινίδου.