Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-04-2023 13:23

Ομιλία της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Μαρίας Παναγιώτου στην παρουσίαση κοινής πρωτοβουλίας για μετατροπή Προεδρικού Μεγάρου σε κτήριο Zero Waste to Landfill

Έντιμη Πρώτη Κυρία,

Κυρίες και κύριοι,

Θα ξεκινήσω την ομιλία μου λίγο ανορθόδοξα, όπως ανορθόδοξο μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος και το motto «Το Μηδέν, το μείζον» που επιλέξαμε για τις σημερινές μας δράσεις. Ορθώς θα διερωτηθήκατε πώς το Μηδέν μπορεί να σημαίνει το Μείζον, δηλαδή το μεγαλύτερο, αφού στα μαθηματικά μάθαμε ότι κάποιος αριθμός για να θεωρηθεί θετικός πρέπει να είναι μεγαλύτερος του μηδενός. Μάλιστα, για να το κάνω ακόμη πιο ανορθόδοξο, στην προκειμένη το θετικό για εμάς είναι το πλην. Και επεξηγώ.

Όλοι έχουμε στο μυαλό μας τους αριθμούς σε μια ευθεία. Άνωθεν του μηδενός βάζουμε τους θετικούς και κάτωθεν τους αρνητικούς. Με αυτό κατά νου, οτιδήποτε για να είναι θετικό θα πρέπει να κινείται προς τα πάνω. Ωστόσο, για το περιβάλλον, για τη Γη μας, αυτό που ισχύει είναι ακριβώς το αντίθετο. Θέλουμε μηδέν σε όλα και για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται η αναστροφή της πορείας μας ως προς την περιβαλλοντική διαχείριση.

Θυμίζω πως ανάμεσα στα όσα μας τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, ήταν ότι όλοι εμείς πρέπει να λειτουργήσουμε ως «το ζωντανό παράδειγμα, το θετικό πρότυπο για τους πολίτες, για την κοινωνία». Κάνοντας πράξη την οδηγία αυτή, μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας, της αφοσίωσης προς το Σύνταγμα και των ευρωπαϊκών οδηγιών και έχοντας ως προτεραιότητά μας την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών, προχωράμε σήμερα σε αυτή την κοινή πρωτοβουλία μαζί με την Πρώτη Κυρία για μετατροπή του κτηρίου του Προεδρικού Μεγάρου σε κτήριο μηδενικών απορριμμάτων στις χωματερές, σε κτήριο Zero Waste to Landfill.

Με την πρωτοβουλία αυτή, μετατρέπουμε το Προεδρικό σε ένα θετικό πρότυπο μετάβασης στην κυκλική οικονομία, μέσα σε ένα πλαίσιο που ξεπερνά την περιβαλλοντική διαχείριση. Με αυτό τον τρόπο ανανεώνουμε έμπρακτα τη δέσμευσή μας για προστασία του τόπου αυτού, αναλογιζόμενοι πλήρως πως ο αντίκτυπος των ενεργειών μας πρέπει να έχει θετική συνεισφορά στο περιβάλλον και θετικό παράδειγμα προς τον κάθε πολίτη αυτής της χώρας.

Μετατρέποντας το προεδρικό σε κτήριο Zero Waste to Landfill εννοούμε πως όλες οι ροές αποβλήτων έχουν τύχει ορθολογιστικής διαχείρισης με 100% επαλήθευση πως δεν κατέληξαν στις χωματερές, αλλά επαναχρησιμοποιήθηκαν ή ανακυκλώθηκαν  σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις. Μέσα από την σημερινή πρωτοβουλία το Προεδρικό συμβάλλει στη διατήρηση των πόρων και στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματός του και την ίδια στιγμή αποτελεί έμπρακτο παράδειγμα αναβάθμισης και προστασίας του περιβάλλοντος στη χώρα μας. Η πρόσφατη Ημέρα της Γης εξάλλου, με αφορμή της οποίας ανακοινώνεται η σημερινή πρωτοβουλία, αποτελεί υπενθύμιση ότι όλοι έχουμε ευθύνη να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας και τους πόρους του για τις μελλοντικές γενιές. Αυτό σήμερα το κάνουμε πράξη.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως μέσα σε αυτό το πλαίσιο εμπλέκονται όλοι όσοι εργάζονται στο Προεδρικό Μέγαρο, αφού θα τύχουν σχετικής εκπαίδευσης. Την ίδια στιγμή, διευκρινίζουμε πως αναφέροντας Προεδρικό Μέγαρο δεν εννοούμε μόνο κτήριο αλλά και το ομώνυμο Πάρκο έκτασης 15 περίπου εκταρίων που το περιβάλλει και το οποίο πέρα από τις υπηρεσίες δασικής αναψυχής που προσφέρει στους επισκέπτες, έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια σημαντικό περιβαλλοντικό/οικολογικό ρόλο, αφού φιλοξενεί αρκετά είδη της πανίδας του τόπου μας. Έτσι, στο πλαίσιο υποστήριξης των ειδών αυτών, που είτε διαβιούν μόνιμα στο Πάρκο του Προεδρικού Μεγάρου είτε το χρησιμοποιούν περιστασιακά για σκοπούς κάλυψης των αναγκών τους, έχουν υλοποιηθεί τα εξής προς ενίσχυση της βιοποικιλότητας:

  1. Μετονομασία του περιβολιού σε «Κήπο Επικονιαστών» και εμπλουτισμός του με μελισσοτροφικά φυτά, για υποστήριξη τόσο του πληθυσμού των μελισσοειδών όσο και των άλλων εντόμων που επιτελούν ρόλο επικονιαστή (πεταλούδες, σκαθάρια κλπ).
  2. Τοποθέτηση δύο τεχνητών φωλιών για ανθρωποπούλια και δέκα τεχνητών φωλιών για μικροπούλια (τσαγγαρούδι ή πέμπετσος).
  3. Τοποθέτηση πέντε φωλιών για νυχτερίδες.
  4. Τοποθέτηση δύο ποτίστρων για κάλυψη των αναγκών σε νερό, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
  5. Συντήρηση των υφιστάμενων ξερολιθιών και δημιουργία νέων για σκοπούς υποστήριξης της ερπετοπανίδας (σαύρες και φίδια).

Τους επόμενους μήνες θα γίνει επιπλέον εμπλουτισμός του Κήπου Επικονιαστών με φρουτόδεντρα (μεσπιλιά, ροδιά, χρυσομηλιά, μουριά, σταφύλι, συκιά)  για παροχή τροφής σε διάφορα είδη πουλιών και θηλαστικών, όπως η φρουτονυχτερίδα, ο γνωστός μας νυκτοπάππαρος, σκατζόχοιροι, φάσσες, σπουργίτια, κλπ). 

Επιπλέον:

  1. Στο χώρο του Προεδρικού εγκαταστάθηκαν δύο κομποστοποιητές στους οποίους θα τοποθετούνται τα οργανικά απόβλητα. Οι κομποστοποιητές εξασφαλίστηκαν από τον Δήμο Στροβόλου τον οποίο και ευχαριστούμε. Εκτός από τα άτομα που θα χρησιμοποιούν τους κομποστοποιητές, το προσωπικό του Προεδρικού Μεγάρου συμπεριλαμβανομένης και της Προεδρικής Φρουράς θα τύχει εκπαίδευσης για χρήση οικιακών κομποστοποιητών με απώτερο στόχο την προμήθειά τους για τις οικιακές ανάγκες του καθενός.    
  2. Πλήρης τερματισμός χρήσης πλαστικών μπουκαλιών. Για τον σκοπό αυτό και για κάλυψη των αναγκών όσων εργάζονται στο Προεδρικό Μέγαρο, η Cyta μας παραχώρησε αυτά τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού που φέρουν το σλόγκαν της εκστρατείας «Το Μηδέν, το μείζον».

Πέρα από τα πιο πάνω προωθείται διαδικασία για:

  1. Προμήθεια των εργαζομένων με επαναχρησιμοποιούμενα φλιτζάνια καφέ και νερού, καθώς και κανατών νερού.
  2. Προμήθεια επιπλέον επτά ψυγείων νερού με φίλτρα και λάμπα UV για κάλυψη του συνόλου των αναγκών των εργαζομένων στο Προεδρικό Μέγαρο.
  3. Παραχώρηση κάδων ανακύκλωσης στους χώρους του Προεδρικού Μεγάρου (εντός και εκτός γραφείων) και δημιουργία κοινόχρηστης «περιβαλλοντικής γωνιάς» με όλους τους κάδους ανακύκλωσης. Είμαι ευτυχής που οι πρόεδροι όλων των συστημάτων ανακύκλωσης τους οποίους έχουμε σήμερα μαζί μας μας ενημέρωσαν πως θα παραχωρήσουν το σύνολο των κάδων που χρειάζονται για κάλυψη των αναγκών.
  4. Καταγραφή όλων των μελετών που χρειάζεται να γίνουν για να εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας συστήματος δευτεροβάθμιας επεξεργασίας γκρίζων νερών στο Προεδρικό Μέγαρο.
  5. Καταγραφή όλων των ροών αποβλήτων (κλαδέματα, απόβλητα από οικοδομικές εργασίες, λαμπτήρες, μελάνια, ξύλα, σωλήνες, καλώδια, ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές συσκευές κ.ά.) και ορθολογιστικής διαχείρισής τους σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις.
  6. Εκπαίδευση όλου του προσωπικού για τη διαχείριση των τροφίμων, με απώτερο στόχο τη μείωση της σπατάλης φαγητού και συνεπώς και των οργανικών αποβλήτων, που αποτελεί ένα μεγάλο στόχο που θέλουμε να πετύχουμε. Για τον σκοπό αυτό σήμερα έχουμε μαζί μας το Γυμνάσιο Σολέας που εφαρμόζει ήδη πρόγραμμα μείωσης της σπατάλης τροφίμων.

Για να επιτύχουμε την επαλήθευση Zero Waste to Landfill θα πρέπει να ανακυκλώνουμε ή να επαναχρησιμοποιούμε σε ποσοστό πέραν του 95% των αποβλήτων μας. Σε δώδεκα μήνες από σήμερα θα είμαστε σε θέση να σας πούμε τα ποσοτικά δεδομένα επίτευξης των στόχων που μόλις ανακοινώσαμε.

Κυρίες και κύριοι,

Η παρουσία όλων σας σήμερα εδώ επιβεβαιώνει τη σπουδαιότητα του έργου που αναλαμβάνουμε αλλά και το ότι η υλοποίησή του χρειάζεται τη συμμετοχή του κάθε ενός από εσάς και από εμάς. Είναι ομαδικός στόχος που για να επιτευχθεί χρειάζεται την συνδρομή σας την οποία γνωρίζω ότι έχουμε, γι’ αυτό σας ευχαριστούμε θερμά.

Είναι η μόνη φορά που θέλουμε να δούμε από το Προεδρικό αρνητικά πρόσημα τα οποία θα μας οδηγήσουν στο μηδέν, που είναι μείζον για τον τόπο μας. Το πλην γίνεται το νέο συν θα μπορούσε να πει κάποιος όσον αφορά στο περιβάλλον. Πλην επί πλην κάνει συν. Αυτή την εξίσωση λοιπόν θα χρησιμοποιήσουμε εμείς για το Προεδρικό.

(ΑΦ/ΕΧΡ)