Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-06-2023 16:26

Δευτερολογία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο – «This is Europe: Plenary debates with Leaders»

Είμαι ιδιαίτερα ενθαρρυμένος με όλα όσα έχω ακούσει από τις παρεμβάσεις σας. Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για τη στήριξη στην πρωτοβουλία μας για πιο ενεργό, πιο ουσιαστική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Το μήνυμα που βγαίνει από την σημερινή συζήτησή μας είναι αυτή η καθολική στήριξη και ευελπιστώ ότι σύντομα θα δημιουργηθούν τέτοια δεδομένα που, όντως, με την ισχυρή παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πετύχουμε τον στόχο για επανέναρξη των συνομιλιών και επίλυση του Κυπριακού. Είμαι, επίσης, ικανοποιημένος που αντιλαμβάνεστε τις μεγάλες προκλήσεις που η Κύπρος, και κάποια άλλα κράτη μέλη φυσικά, αντιμετωπίζουν στο θέμα της μετανάστευσης. Είναι ένα θέμα στο οποίο, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποτύχουμε. Θα πρέπει να εργαστούμε συλλογικά έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα και θα το αντιμετωπίσουμε μόνο αν αγγίξουμε και τα ακριβή αίτια που προκαλούν το φαινόμενο της μετανάστευσης.

Κυρία Πρόεδρε,

Έχοντας κατά νουν τους χρονικούς περιορισμούς, επιτρέψτε μου, πολύ σύντομα, πάρα πολύ σύντομα, να αναφερθώ σε ορισμένα ζητήματα που εγείρονται από τις παρεμβάσεις. Πρώτον, όσον αφορά το θέμα του κλίματος, θεωρούμε το περιβάλλον ως πολύτιμη κληρονομιά που πρέπει να προστατευθεί. Η αναφορά μου στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο οφείλεται στον ρόλο που αυτά μπορούν να διαδραματίσουν ως γέφυρα για την επίτευξη της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Γι’ αυτό τόνισα τη σημασία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Θέλω να αναφέρω κάτι για το θέμα των αγνοουμένων. Ειλικρινά, εκτιμούμε το συνεχές ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου γι’ αυτό το ανθρωπιστικό ζήτημα, όπως καταδεικνύεται και από τον πρόσφατο διορισμό ενός νέου ειδικού εισηγητή. Το ζήτημα των αγνοουμένων αποτελεί μία από τις πιο τραγικές πτυχές της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής της χώρας μου. Οι οικογένειες των αγνοουμένων, είτε Ελληνοκυπρίων είτε Τουρκοκυπρίων, δικαιούνται να ανακτήσουν τα λείψανα των αγαπημένων τους προσώπων και γνωρίζουν τις συνθήκες υπό τις οποίες εξαφανίστηκαν.

Κλείνοντας κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι,

Θέλω να υπογραμμίσω, για ακόμα μια φορά, το ιστορικό χρέος όλων μας που ασχολούμαστε με τα κοινά. Απευθύνομαι σε όλους εσάς, εδώ, στον ναό της ευρωπαϊκής δημοκρατίας θέλω να στείλω το μήνυμα ότι έχουμε ιστορικό χρέος να δουλέψουμε όλοι μαζί, ώστε αυτό το οικοδόμημα ειρήνης και ευημερίας, η Ευρωπαϊκή μας οικογένεια, αυτό που μας παραδόθηκε, να το παραδώσουμε και εμείς στα παιδιά μας, στις νέες γενιές μεγαλύτερο, ωριμότερο και ισχυρότερο. Και έχω την έντονη πεποίθηση ότι μπορούμε να το πετύχουμε.

Αυτό που με βεβαιότητα μπορώ να σας πω σήμερα, ως εκλελεγμένος εκπρόσωπος του κυπριακού λαού, είναι ότι θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια, ως μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για να επιτύχουμε την περαιτέρω ολοκλήρωση της ΕΕ. Είμαι θιασώτης, πιστεύω έντονα στην ανάγκη περαιτέρω ολοκλήρωσης και θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν από δικής μας πλευράς για να πετύχουμε αυτή τη θεσμική εμβάθυνση, με περισσότερες κοινές πολιτικές, όλα αυτά που θα οδηγήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι πρωταγωνιστής σε διεθνές επίπεδο.

Το όραμά μου για μια πιο ολοκληρωμένη Ευρώπη περνά μέσα και από μια επανενωμένη Κύπρο. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία, δεν μπορούμε να αλλάξουμε ή να διαλέξουμε τους γείτονές μας. Γνωρίζω πολύ καλά τις δυσκολίες σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα, αλλά, την ίδια στιγμή, το όραμά μου για μια ακόμα ισχυρότερη Ευρώπη περνά μέσα από μια επανενωμένη, μια ισχυρή Κύπρο, που θα είναι ένα ακόμα πιο ενεργό μέλος της ΕΕ.

Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που θέλω να ολοκληρώσω την ομιλία μου αξιοποιώντας την παρουσία μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θέλω να στείλω ένα μήνυμα στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, που είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι πολίτες της ΕΕ: Το μέλλον το δικό τους, όσο και των Ελληνοκυπρίων, και των Αρμενίων και των Λατίνων και των Μαρωνιτών, όλων, του συνόλου του κυπριακού λαού, περνά μέσα από την κοινή μας ιδιότητα ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και για μένα, ως Πρόεδρος όλων των Κυπρίων, το μεγαλύτερό μου επίτευγμα, η μεγαλύτερή μου παρακαταθήκη θα είναι να παραδώσω στα παιδιά μας μια επανενωμένη Κύπρο, ένα επανενωμένο κράτος, που θα είναι ακόμα πιο ισχυρός εταίρος σε μια πιο ισχυρή ΕΕ.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

(ΜΠΟ/ΕΠ/ΝΓ)