Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-06-2023 18:13

Ομιλία Υπουργού Υγείας Δρος Πόπης Κανάρη σε εκδήλωση με την ευκαιρία της επαναλειτουργίας της Σχολής Πρώτων Βοηθειών για γονείς

«Η γνώση είναι δύναμη», είχε πει ο σπουδαίος Άγγλος φιλόσοφος και ευγενής, Φραγκίσκος Βάκων, απόφθεγμα που θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν ο τίτλος της σημερινής εκδήλωσης, η οποία καταδεικνύει στην πράξη πως η γνώση μπορεί να είναι η δύναμη που θα αποτρέψει τον θάνατο και θα διαφυλάξει την ανθρώπινη ζωή.

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα ανάμεσα σας επί τη ευκαιρία της διοργάνωσης του εκπαιδευτικού προγράμματος «Σχολή Πρώτων Βοηθειών για γονείς», το οποίο κατέστη εφικτό μέσω της συνεργασίας της Support Cy της Τράπεζας Κύπρου με τη Διεύθυνση Υπηρεσίας Ασθενοφόρων.

Μέσα από την καθημερινότητά μας έχει αναμφίβολα διαφανεί ο σημαντικός ρόλος του πολίτη και η αναγκαιότητα ενεργής και άμεσης συμμετοχής του, κατά την αρχική αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων που αφορούν θέματα υγείας. Συμμετοχή που έχει ως στόχο τη διατήρηση της ζωής, τον έλεγχο και περιορισμό της επιδείνωσης μιας έκτακτης κατάστασης, καθώς και την ταχεία ανάρρωση συνανθρώπων μας, η ζωή των οποίων βρίσκεται σε κίνδυνο.

Οι Πρώτες Βοήθειες είναι μια σημαντική δεξιότητα ζωής που όλοι μας πρέπει να γνωρίζουμε. Μπορεί αναντίλεκτα να γίνει η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Έχει καταγραφεί ότι, κατά την εμφάνιση έκτακτων περιστατικών, η ενεργή συμμετοχή  των πολιτών και δη των γονέων, οι οποίοι έχουν αποκτήσει βασικές γνώσεις σε θέματα Πρώτων βοηθειών, αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη διαφύλαξη της υγείας του θύματος.

Mε την εφαρμογή του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος ενισχύεται ο ρόλος των γονέων στην αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, μέσω της επιμόρφωσης και της εκπαίδευσής τους. Ένας ρόλος που σχετίζεται με την παροχή Πρώτων βοηθειών προς τα παιδιά, καθώς οι γονείς ενδέχεται να κληθούν να αντιμετωπίσουν επείγοντα περιστατικά όπως ρινορραγίες, κτυπήματα στο κεφάλι, τραύμα – αιμορραγία και εγκαύματα.

Η εφαρμογή του προγράμματος εκπαίδευσης συνιστά συνεργασία σε εθελοντική βάση, κάτι το οποίο αναδεικνύει ακόμα περισσότερο την ευαισθησία των δύο μερών και των ρόλων τους έναντι της κοινωνίας, με στόχο να δραστηριοποιηθούν και να λειτουργήσουν πέρα από τον επαγγελματικό τους ρόλο, τον οποίο καλούνται να εκπληρώνουν καθημερινά.

Φίλες και φίλοι,

Το Υπουργείο Υγείας οφείλει να είναι πάντα αρωγός σε κάθε προσπάθεια υλοποίησης επιμορφωτικών προγραμμάτων, τα οποία έχουν ως κύριο στόχο την ανάπτυξη και τη βελτίωση των γνώσεων των πολιτών σε θέματα υγείας, όπως και σε θέματα εκπαίδευσής τους.

Στηρίζουμε με θέρμη προσπάθειες, οι οποίες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αναμόρφωση, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας σε όλο το φάσμα τους.

Ολοκληρώνοντας τη σύντομη ομιλία μου εύχομαι κάθε επιτυχία στην εφαρμογή του εξαιρετικά σημαντικού και επωφελούς προγράμματός σας, το οποίο προσφέρει γνώση και πάνω από όλα, ενεργοποιεί την δυνατότητα της δράσης.

Όπως ανέφερε άλλωστε ένας άλλος Βρετανός φιλόσοφος, ο Herbert Spencer, ο κυριότερος στόχος της εκπαίδευσης δεν είναι η γνώση, αλλά η δράση. Είμαι βέβαιη πως μέσω της εκπαίδευσης που θα λάβουν οι γονείς, θα είναι σε θέση να δράσουν άμεσα και αποτελεσματικά όταν και εφόσον χρειαστεί.

*Την ομιλία διάβασε ο Δρ Νίκος Παναγίδης, Ιατρικός Λειτουργός Α΄ του Υπουργείου Υγείας.

(ΔΚ)