Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-06-2023 21:35

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στην εκδήλωση για τα 50χρονα της Αρχής Λιμένων Κύπρου

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω στην αποψινή εκδήλωση της Αρχής Λιμένων Κύπρου, η οποία συμπληρώνει αισίως 50 χρόνια πλόων και ταξιδιών. Πρόκειται για μια πορεία πλεύσης που δεν συνοδευόταν πάντοτε από ούριο άνεμο. Όμως, παρά τους σκοπέλους, η Αρχή Λιμένων κατάφερε να κατακτήσει «λιμένας πρωτοϊδωμένους» και το ταξίδι της δεν κατέστη ατέρμονο, όπως τον οδυσσειακό νόστο, αλλά ήταν ένα ταξίδι προς τη γνώση, την εξέλιξη και την ανάπτυξη.

Και επειδή η αποψινή εκδήλωση είναι επετειακή, επιτρέψτε μου μια σύντομη ιστορική αναδρομή σε αυτή την 50χρονη πορεία, που, αντιλαμβάνεστε, είναι άμεσα συνυφασμένη και με την Ιστορία των Λιμένων στη χώρα μας.

Η Αρχή Λιμένων ιδρύθηκε το 1973 με τον Νόμο 38/1973, ως αποτέλεσμα συγκεκριμένου όρου του Δανείου που παραχώρησε το 1969 η Διεθνής Τράπεζα Αναπτύξεως και Ανασυγκροτήσεως στην Κυπριακή Δημοκρατία, με σκοπό να λειτουργήσει η Αρχή ως αυτόνομος Οργανισμός. Δυστυχώς, όμως, η τουρκική εισβολή του 1974 ανέκοψε την ανοδική πορεία της Αρχής, στερώντας της το πιο σημαντικό λιμάνι της, αυτό της Αμμοχώστου, όπου ήταν και η έδρα της.

Οι πλείστοι, φαντάζομαι, γνωρίζετε τα ιστορικά γεγονότα που συνδέονται με τα Ρυμουλκά Οθέλλος και Ονήσιλος που είχαν ως έδρα τους το 1974 το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου, τα οποία διασώθηκαν τον Αύγουστο του 1974, με την αυτοθυσία των ανθρώπων του τότε Τμήματος Λιμένων, μεταφέροντάς τα στο Λιμάνι Λεμεσού, εν μέσω τουρκικών πυρών. Εν μέσω των πολεμικών ενεργειών για κατάληψη της Αμμοχώστου, το προσωπικό που στελέχωνε το Ρυμουλκό Οθέλλος, κατόπιν διαταγής του τότε Λιμενάρχη Αμμοχώστου, Γιώργου Μαυρόγιαγκου, μετέφερε το Ρυμουλκό Οθέλλος μαζί με το δεύτερο ρυμουλκό, Ονήσιλος, σε ασφαλές μέρος, στο λιμάνι Λεμεσού, διασώζοντας ταυτόχρονα τους στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς που επάνδρωναν τον Φάρο του λιμανιού της Αμμοχώστου.

Δυο χρόνια μετά από την τουρκική εισβολή, η Αρχή αναλαμβάνει όλες τις διά νόμου αρμοδιότητες της, διορίζεται ο πρώτος Γενικός Διευθυντής και στελεχώνεται με το ελάχιστα αναγκαίο προσωπικό. Αν και η επιχειρησιακή δομή της Αρχής άλλαξε, αφού απωλέσθηκαν τα τρία σημαντικά λιμάνια, της Αμμοχώστου, της Κερύνειας και του Καραβοστασίου, κατάφερε να προσαρμοστεί γρήγορα στα νέα δεδομένα. Οι εγκαταστάσεις των λιμανιών Λάρνακας και Λεμεσού αναπτύχθηκαν σταδιακά και, ως εκ τούτου, τα λιμάνια μας κέρδισαν επάξια μια σημαντική θέση στη διεθνή και περιφερειακή λιμενική δραστηριότητα.

Έτσι, το λιμάνι Λεμεσού άρχισε έτσι να λειτουργεί ως λιμάνι πολλαπλής χρήσης από το 1974. Από το 1977, οπότε η Αρχή Λιμένων άρχισε να λειτουργεί κανονικά, πραγματοποιήθηκαν μεγάλα αναπτυξιακά έργα στο Λιμάνι Λεμεσού. Μέχρι το 1982, ολοκληρώθηκε η επέκταση του λιμανιού, καθιστώντας το ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια της περιοχής.

Υπήρξαν διάφορες περίοδοι ανάπτυξης όπως το 1993-1996, ακολούθως το 2008 και μετά και το νέο λιμάνι Λεμεσού κατέστη το εμπορικότερο λιμάνι της Κύπρου προσφέροντας όλων των ειδών υπηρεσίες, περιλαμβανομένης της εξυπηρέτησης πλοίων, φορτοεκφόρτωσης φορτίων και διακίνησης επιβατών.

Μετά τη συμφωνία που υπεγράφη πρόσφατα και την παραχώρηση του λιμανιού σε ιδιωτική εταιρεία, η Αρχή συνέχισε τις επιχειρησιακές της δραστηριότητες στο λιμάνι Λάρνακας, επενδύοντας, παράλληλα, σε ένα μεγάλο μέρος του λιμανιού Λεμεσού, αξιοποιώντας το αγκυροβόλιο της Μονής, το λιμάνι Πάφου, το λιμάνι του Λατσιού, το λιμάνι Βασιλικού/Ζυγίου και βεβαίως το παλιό λιμάνι της Λεμεσού που αποτελεί το στολίδι της Αρχής.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο εμπορικότερο λιμάνι της Κύπρου, το λιμάνι της Λάρνακας, που λειτούργησε σαν ανοιχτό αγκυροβόλιο μέχρι το 1973, ο σχεδιασμός ήταν να μοιραστεί την ενδοχώρα του λιμανιού της Αμμοχώστου και να συμπληρώσει το λιμάνι της πόλης. Λόγω όμως της απώλειας του λιμανιού της Αμμοχώστου, σημειώθηκε περαιτέρω ανάπτυξη στο Λιμάνι, όπως η κατασκευή αποθηκών, η κατασκευή της αίθουσας επιβατών, και πολλές άλλες δράσεις. Τον Απρίλιο του 2022, παραχωρήθηκε η λειτουργία και διαχείριση του λιμανιού Λάρνακας σε ιδιωτική εταιρεία.

Η Αρχή έχει υπό την εποπτεία της και όλα τα άλλα λιμάνια της Κύπρου και η σημερινή μου παρουσία εδώ για να γιορτάσουμε τα 50χρονα της Αρχής αποτελεί ένδειξη της αναγνώρισης της σημαντικής δουλειάς που έγινε αυτά τα 50 χρόνια, αλλά και της σημαντικής δουλειάς που έχετε να επιτελέσετε στο μέλλον.

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφέρω ότι η Αρχή Λιμένων Κύπρου είναι ένας Οργανισμός βιώσιμος με οικονομική επάρκεια. Η Αρχή κατάρτισε έναν οριακά πλεονασματικό προϋπολογισμό για το 2023 και αυτό, φυσικά, έχει επιτευχθεί με τη σωστή αξιοποίηση των πόρων και των χώρων που τελούν υπό την ιδιοκτησία και διαχείρισή της.

Την ίδια στιγμή, η Αρχή Λιμένων συνεχίζει την ποιοτική της αναβάθμιση για να καταστεί ένας Οργανισμός σύγχρονος που με αφοσίωση, γνώση, ευθυκρισία, εξωστρέφεια και σωστή διαχείριση θα μπορεί να αντιμετωπίζει τις συνεχείς και πολλαπλές προκλήσεις που παρουσιάζονται σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο επιχειρησιακό και επιχειρηματικό περιβάλλον.

Αναμφίβολα, η Αρχή Λιμένων σ’ αυτό το 50χρονο ταξίδι της έχει καταφέρει όχι μόνο να είναι βιώσιμη, αλλά να είναι σταθερά αναπτυσσόμενη, ώστε να αποτελεί σήμερα έναν από τους πιο ισχυρούς Οργανισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, έναν από τους Οργανισμούς του κράτους για τον οποίο είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι.

Συνεχίζουμε, λοιπόν, αυτό το ταξίδι, με θετική πλευστότητα, για ακόμη 50 χρόνια πλεύσεων, θέτοντας νέους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς και καινούργια έργα.

(ΡΜ/ΙΣ)