Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-07-2023 19:11

Χαιρετισμός της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου κας Δόξας Κωμοδρόμου στην τελετή αποφοίτησης του ΚΕS College

Αγαπητές και αγαπητοί τελειόφοιτοι, συγγενείς, φίλοι και εκπαιδευτικοί,

Περιποιεί τιμή και μεγάλη χαρά να βρίσκομαι σήμερα κοντά σας, σε αυτή την ιδιαίτερη στιγμή που αποτελεί κάθε τελετή αποφοίτησης, όπως ισχύει και τώρα για το KES College.

Πρώτα από όλα, θέλω να συγχαρώ θερμά τους τελειόφοιτους και τις τελειόφοιτες που έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία αυτή τη φάση τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη ζωή τους, κατόπιν επιδίωξης προσωπικών επιλογών, αναφορικά με την περαιτέρω επαγγελματική κατάρτιση και εξειδίκευση γνώσεων σε σχέση με τη σύγχρονη αγορά εργασίας, που δεν περιορίζεται στα τοπικά.

Είναι μια στιγμή γεμάτη περηφάνια, χαρά και ενθουσιασμό για εσάς και για όλους εμάς που είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε αυτή τη σπουδαία επιτυχία, την κατάκτηση των στόχων σας.

Είναι σημαντικό να τονίσω, επίσης, ότι η πρόσκληση να μιλήσω σήμερα για ένα τόσο σημαντικό σταθμό εμπειρίας στη ζωή σας, με τιμά εξίσου διότι τους ανθρώπους του KES College τους γνωρίζω πολύ καλά, ενώ με συνδέουν μαζί τους και δυνατές αναμνήσεις.

Οι καιροί που ζούμε, κυρίες και κύριοι, είναι απαιτητικοί, πολύπλοκοι και γεμάτοι προκλήσεις. Η εκπαίδευση, ωστόσο, είναι το εργαλείο που μας εφοδιάζει με τη γνώση, τις δεξιότητες και την αυτοπεποίθηση που χρειαζόμαστε για να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις. Μέσα από τα καθήκοντά μου ως Εκπροσώπου Τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου, αγάπησα την παιδεία και την εκπαίδευση γενικότερα.

Παράλληλα μάλιστα, ως δημοσιογράφος στο ΡΙΚ μέσα από την Εκπομπή «Πανεπιστημιακοί Θησαυροί» της οποίας είχα την επιμέλεια, είχα την ευκαιρία να φιλοξενήσω τον διάδοχο του κ. Στυλιανού και γιο του Πέτρο, στην ηγεσία του Κολλεγίου. Εκεί μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε για τη σημασία, τον ρόλο και τα επιτεύγματα του Κολλεγίου στην καρδιά της Λευκωσίας, προς όφελος των φοιτητών και φοιτητριών του.

Πραγματικά με εντυπωσίασε η ανάπτυξη του κολλεγίου και η προσπάθειά του για επαγγελματική αποκατάσταση των φοιτητών του πριν ακόμη τη συμπλήρωση της φοίτησής τους μέσω της πρακτικής εξάσκησης που απαιτείται σε πολλά προγράμματα σπουδών που προσφέρει.

Σε αυτό το σημείο επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι η Κυβέρνηση γνωρίζει τα διαχρονικά ζητήματα που ταλανίζουν τα Πανεπιστήμια και  τις Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η λήψη στοχευμένων μέτρων εκ μέρους της Πολιτείας στόχο έχει να μετατρέψουμε την πατρίδα μας σε ένα ποιοτικό, περιφερειακό και διεθνές, εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο αναφοράς. H Κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της ανώτερης μόρφωσης, είτε αφορά τα Πανεπιστήμια είτε τις Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Αγαπητοί τελειόφοιτοι και αγαπητές τελειόφοιτες του KES College,

Καθώς μεταβαίνετε από  αυτή τη σημαντική στιγμή στην καθημερινή ζωή πέρα από το Κολλέγιό σας, είμαι βέβαιη ότι θα επωφεληθείτε από τις γνώσεις και την κατάρτιση που έχετε ήδη λάβει, πολλαπλασιάζοντας έτσι τις εμπειρίες σας.

Πριν από λίγα χρόνια είχατε την ευκαιρία να επιλέξετε ανάμεσα σε πέντε Σχολές και σε 22 Πρωτοποριακά Προγράμματα Σπουδών το κατάλληλο για εσάς, αυτό που σας ενδιέφερε να ετοιμαστείτε για ένα επιτυχημένο επαγγελματικό μέλλον. Σήμερα έφτασε αυτή η στιγμή.

Η τελετή αποφοίτησής σας σηματοδοτεί το «τώρα» που ονειρευτήκατε και το αύριο που έρχεται, με την αγορά εργασίας να προβάλλει καινούριες απαιτήσεις, τοπικές και διεθνείς. Τίποτε δεν θα σας δοθεί και χρειάζεται να παλέψετε ουσιαστικά, για να το κερδίσετε.

Πέραν των ακαδημαϊκών γνώσεων, η εκπαίδευση στο KES College σάς έχει προσφέρει όμως και άλλα. Έχετε αποκτήσει πολύτιμες εμπειρίες, φιλίες και αναμνήσεις που θα σας συντροφεύουν για πάντα. Έχετε δουλέψει σκληρά, έχετε αντιμετωπίσει διάφορες περιστάσεις στη φοιτητική ζωή, έχετε αναπτύξει κοινωνικές δεξιότητες, μα και την ικανότητα να λειτουργείτε και να συνεργάζεστε μεταξύ σας και να αναλαμβάνετε ευθύνες. Όλα αυτά είναι πολύτιμα εφόδια, που θα σας βοηθήσουν στη συνέχεια σε κοινωνικούς, οικονομικούς και άλλους τομείς.

«Πάντ’ εστίν εξευρείν, αν μη τον πόνον φεύγη τις». Δηλαδή: Όλα γίνονται, αν δεν αποφεύγει κανείς να κοπιάσει, έλεγε ο Δημοσθένης.

Αλήθεια, ποιος κήπος δημιουργήθηκε με το να τραγουδά κάποιος καθισμένος στη σκιά «ω! τι ομορφιά». Κανένας.

Όπως γυρίζετε σελίδα σε αυτό το νέο και συναρπαστικό κεφάλαιο της ζωής σας, θα παρατηρήσετε πως τα προηγούμενα ήταν μικρογραφίες. Τίποτε δεν συγκρίνεται με το ανοιχτό πέλαγο που απλώνεται μπροστά σας. Στο χέρι σας είναι να βρείτε λιμάνι. Θα είναι σημαντικό να συνεχίσετε να επιδεικνύετε αποφασιστικότητα, αυτοπεποίθηση και επιμονή.

Μην φοβάστε να ονειρεύεστε και να θέτετε υψηλούς στόχους, διότι αποτελούν τα καύσιμα που θα καθορίσουν ίσως, τη συνακόλουθη πορεία σας. Αποδεχθείτε την αβεβαιότητα που συνοδεύει τη ζωή και αντιμετωπίστε την ως ευκαιρία για μάθηση και ανάπτυξη. Τίποτε δεν είναι γραμμένο. Να θυμάστε πως προσπαθώντας για το αδύνατο, κατορθώνετε το καλύτερο δυνατόν. Εξάλλου, για κάθε πειθαρχημένη προσπάθεια, υπάρχει πολλαπλή ανταμοιβή.

Δεν έχω –από την πλευρά και την προσωπική μου πείρα τουλάχιστον– παρά να σας ενθαρρύνω να συνεχίσετε να πιστεύετε στον εαυτό σας και στις δυνατότητές σας, ακόμη και αν τα εμπόδια φαίνονται απροσπέλαστα. Έχετε αποδείξει άλλωστε ότι μπορείτε να ανταποκριθείτε σε προκλήσεις και να πετύχετε τους στόχους σας. Για τούτο και είστε εδώ που είστε. Συνεχίστε να εμπιστεύεστε το αισθητήριο που σας σπρώχνει για να προχωράτε με ενθουσιασμό, έστω και αν σημαίνει να βγείτε από τη «ζώνη ασφαλείας» σας.

Μην ξεχνάτε επίσης να είστε ευγνώμονες σε όσους σας υποστήριξαν κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας και να αφήνετε παράλληλα πίσω ό,τι σας πλήγωσε. Δώστε έμφαση στο να προσπαθήσετε να κάνετε τον κόσμο λίγο καλύτερο, από ότι δηλαδή ήταν προηγουμένως. Οι γονείς, οι οικογένειες και οι φίλοι σας, οι άνθρωποι που πίστεψαν εξίσου όπως και εσείς σε εσάς, ήταν πάντα εκεί για να σας ενθαρρύνουν και να σας παρέχουν την αγάπη και τη στήριξή τους. Είναι σημαντικό να τους ευχαριστήσετε και να τους δείξετε πόσο σημαντικοί είναι, τα όσα σημαίνουν αληθινά.

Τέλος, επιθυμώ να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία στο μέλλον. Σας ενθαρρύνω, λοιπόν, να μην φοβηθείτε να βγείτε έξω από τη ζώνη άνεσής σας, να αναζητήσετε νέες ευκαιρίες και να προσπαθήσετε να κάνετε τον κόσμο καλύτερο μέσα από τις γνώσεις και τις δεξιότητές σας.

Η Διεύθυνση του KES College κι εμείς, θα σας θυμόμαστε ως ξεχωριστούς αποφοίτους και απόφοιτες,  ως νέους ανθρώπους με τη δύναμη και την αίσθηση της ευθύνης απέναντι σε γνωστές και άγνωστες προκλήσεις που συνεχώς αναδιαμορφώνουν  τον κόσμο.

Προσδοκώ ότι θα ανεβείτε σε υψηλότερα σκαλοπάτια και σας εύχομαι μια ζωή γεμάτη επιτυχίες, χαρές και πραγματοποίηση όλων των ονείρων σας.

Συγχαρητήρια και καλή σταδιοδρομία σε όλους και όλες!

(ΡΜ/ΕΠ)