25-08-2023 09:47
Προσφώνηση εργασιών Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς από τον Αμερικανό Γερουσιαστή και Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ κ. Robert Menendez, στη Λευκωσία, χθες
Είναι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι εδώ μαζί σας. Εκ μέρους της συζύγου μου, Ναντίν, της οποίας η μητέρα γεννήθηκε στη Λευκωσία, θα ήθελα να πω ότι είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που επιστρέφουμε εδώ μαζί με όλους εσάς. Είναι υπέροχο να βρίσκεσαι στη μία και μοναδική πρωτεύουσα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη Λευκωσία. Και θέλω να χαιρετίσω την παρουσία του διακεκριμένου Προέδρου σας, Προέδρου Χριστοδουλίδη, με τον οποίο είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση, την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου σας, τους διακεκριμένους Υπουργούς και την Πρώτη Κυρία, όπως και τον πολύ διακεκριμένο Πρέσβη μας. Σας αποστείλαμε έναν από τους καλύτερους που έχουμε στις Εξωτερικές Υπηρεσίες, τον Πρέσβη Fisher.
Και θέλω να χαιρετίσω την ευρύτερη κυπριακή κοινότητα της διασποράς, ιδιαίτερα όλους τους φίλους και υποστηρικτές μου από το Νιου Τζέρσεϊ που μόλις σηκώθηκαν από τις θέσεις τους, κάτι που με βοήθησε να μην χρειαστεί να χαιρετίσω την παρουσία του καθενός ξεχωριστά. Σ’ ευχαριστώ, Φίλιπ. Αλλά είμαστε τυχεροί που μπορούμε να πούμε ότι έχουμε τόσους πολλούς φίλους αριθμητικά που είναι αδύνατον να τους αναφέρουμε, αλλά είμαι ενθουσιασμένος που είναι όλοι εδώ. Σας ευχαριστώ που με καλέσατε να μιλήσω εδώ σήμερα στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Κυπριακής Διασποράς.
Ως κάποιος που έχει ταξιδέψει πολλές φορές στην Κύπρο τα τελευταία 30 χρόνια, πάντα θαύμαζα την όμορφη ιστορία και την επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από την πρωτεύουσα της Λευκωσίας στη ζωντανή Λεμεσό, μέχρι την ιστορική Πάφο, από τα όμορφα και μεγαλειώδη βουνά του Τροόδους μέχρι το μεγαλειώδες Μοναστήρι του Κύκκου, τις υπέροχες οικογένειες που γνώρισα στο χωριό Κούκλια, ένα χωριό με πολλούς πρόσφυγες, είναι μια αξιοθαύμαστη χώρα.
Ωστόσο, έχουν περάσει 49 χρόνια από τότε που ακούστηκαν σειρήνες στην Κύπρο, προειδοποιώντας τη χώρα για επιθέσεις τουρκικών αεροσκαφών και βαριά οπλισμένες τουρκικές δυνάμεις που εισβάλλουν στις ακτές. Και ενώ αυτό ήταν σχεδόν μισό αιώνα πριν, ξέρω ότι υπάρχουν άνθρωποι σε αυτή την αίθουσα που εξακολουθούν να το θυμούνται σαν να ήταν χθες. Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών πιστεύω ότι η χώρα μας έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στηρίζοντας την Κύπρο στον αγώνα της για δικαιοσύνη, επανένωση, ειρήνη και ασφάλεια. Εκείνη η αδικαιολόγητη και επακόλουθη κατοχή και εισβολή που έλαβε χώρα, βίαια ξερίζωσε τις ζωές πολλών που είναι εδώ σήμερα, μια εισβολή που άλλαξε για πάντα το νησί και αυτό το έθνος. Μια εισβολή που η Τουρκία όχι μόνο αρνείται να αναγνωρίσει ότι ήταν παράνομη και άδικη, παρά την καταδίκη της Ευρώπης, των Ηνωμένων Εθνών και ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας. Και όμως, μόλις την περασμένη εβδομάδα, οι τουρκικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε ειρηνευτές του ΟΗΕ στην Πύλα, στην νεκρή ζώνη. Προσπαθούσαν να κτίσουν έναν δρόμο που δεν έχουν δικαίωμα να κτίσουν στη συμφωνημένη νεκρή ζώνη όπου δεν είχαν δικαίωμα να είναι, και η επίθεσή τους έστειλε προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών στο νοσοκομείο. Ας το ονομάσουμε λοιπόν για αυτό που είναι: μια εντελώς απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Αλλά ο Πρόεδρος Ερντογάν έκανε κάτι για να το αποτρέψει; Όχι, απολύτως τίποτα. Κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι νωρίτερα φέτος ο Ερντογάν κέρδισε την επανεκλογή του στην Τουρκία, φέρνοντας τον εαυτό του σε πλεονεκτική θέση, χρησιμοποιώντας τους πόρους του κράτους για λογαριασμό του, αποκλείοντας ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και φυλακίζοντας ηγέτες και δημοσιογράφους της αντιπολίτευσης. Αυτές δεν είναι οι ενέργειες ενός υποψηφίου σε δημοκρατικές εκλογές. Αυτές είναι οι πράξεις ενός μονάρχη. Και για όσους από εμάς νοιαζόμαστε βαθιά για την ασφάλεια και την ακεραιότητα της Ανατολικής Μεσογείου, αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Έχει χαρακτηρίσει τους Κύπριους και τους ανθρώπους που αγαπούν την ελευθερία σε όλο τον κόσμο ως εχθρούς. Έχει συνεργαστεί με τους πιο βάναυσους δικτάτορες του κόσμου από τον Σι Τζινπίνγκ στην Κίνα μέχρι τον Πούτιν στη Ρωσία, μέχρι τον Ραΐσι στο Ιράν. Δοκιμάζει συνεχώς τα όρια των θεμελιωδών διεθνών κανόνων και προτύπων, παραβιάζοντας κατάφωρα μερικά από αυτά με τη συνεχιζόμενη κατοχή ενός άλλου κυρίαρχου κράτους. Η πρότασή του για επανεγκατάσταση των Βαρωσίων δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια αρπαγή εξουσίας, μια αρπαγή εξουσίας που παραβιάζει άμεσα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μια αρπαγή εξουσίας που οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έντονα καταδικάζουν. Και θα συνεχίσουμε να καταδικάζουμε αυτού του είδους τον ανταγωνισμό, είτε στα Βαρώσια είτε στην Πύλα είτε οπουδήποτε αλλού. Δεν με ενδιαφέρει πόσο μεγάλη πρόκληση είναι αυτό, αλλά το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει αμέσως να εγκρίνει ένα ψήφισμα που να καταδικάζει αυτή την πιο πρόσφατη επίθεση στο κυπριακό έδαφος. Καλώ επίσης τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να διορίσει ειδικό απεσταλμένο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση μόνιμης διευθέτησης, διότι μέχρι σήμερα 40,000 Τούρκοι στρατιώτες εξακολουθούν να κατέχουν παράνομα το 36% της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθιστώντας την ένα από τα πιο στρατιωτικοποιημένα μέρη στον κόσμο.
Γι’ αυτό παίρνω πολύ σοβαρά την απειλή της τουρκικής προσάρτησης της κατεχόμενης περιοχής. Πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση γιατί ο Ερντογάν μπορεί να αλλάξει γνώμη ανά πάσα στιγμή, ειδικά όταν πρόκειται για την επιθετικότητά του κατά της Κύπρου. Η προθυμία του να επιδείξει την αυταρχική του δύναμη σημαίνει ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ οι Ηνωμένες Πολιτείες να σταθούν δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Είμαι περήφανος που υπήρξα ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές των ισχυρών σχέσεων ΗΠΑ — Κύπρου στη Γερουσία και πριν από αυτό στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το 2019, εισηγήθηκα το Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership. Το 2021 εισηγήθηκα το Greek Defense and Interparliamentary Act που αξιοποίησε τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών για τη δημιουργία μιας 3+1 διακοινοβουλευτικής ομάδας. Χαίρομαι που η ομάδα συνεδρίασε για πρώτη φορά φέτος και έθεσε μια ισχυρή ατζέντα που περιλαμβάνει την ενεργειακή ασφάλεια, την ασφάλεια στη θάλασσα, την οικονομική ανάπτυξη. Πρόκειται για κάτι που θα ήθελα να δω να επεκταθεί, στους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης, όπως και στη γαλάζια οικονομία, καθώς σχετίζεται με την υγεία των ωκεανών.
Πιστεύω επίσης ότι οι συλλογικές στρατιωτικές μας δυνατότητες με την Ελλάδα και την Κύπρο είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της ανατολικής Μεσογείου. Φέτος, Κύπριοι και Αμερικανοί στρατιώτες διεξήγαγαν σειρά κοινών στρατιωτικών ασκήσεων σε όλο το νησί, στο πλαίσιο της Επιχείρησης Silver Falcon 23. Είμαι επίσης απίστευτα περήφανος που καταφέραμε επιτέλους να άρουμε τους περιορισμούς στις πωλήσεις αμερικανικών όπλων στην Κύπρο σε ετήσια βάση.
Και μόλις την περασμένη εβδομάδα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε τις εξαγωγές όπλων στην Κύπρο για ένα ακόμη έτος. Και πιέζω είτε να τερματίσω ή να παρατείνω το χρονοδιάγραμμα, έτσι ώστε η Κύπρος να έχει τη δυνατότητα σχεδιασμού μακροπρόθεσμα, όπως έχει για την εσωτερική της άμυνα. Αυτά είναι κρίσιμα βήματα που θα εμβαθύνουν τη σχέση μας. Αυτή τη στιγμή, τα έθνη μας βρίσκονται σε ένα ιστορικό σημείο στις σχέσεις ΗΠΑ-Κύπρου. Οι σχέσεις μας δεν ήταν ποτέ καλύτερες. Αλλά υπάρχει κάποιος εδώ που θεωρεί ότι δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα; Πιστεύει κανείς ότι μπορούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας; Εγώ το πιστεύω. Πιστεύω ότι υπάρχει χώρος για ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη των σχέσεων. Σήμερα σε αυτό τον ιερό χώρο εμπνέομαι, εμπνέομαι από τους ηγέτες που βρίσκονται εδώ, εμπνέομαι από τη δέσμευσή σας για την ανάπτυξη των σχέσεων μας. Και δεσμεύομαι να σταθώ δίπλα σας, καθώς παίρνουμε αυτή τη σχέση στο επόμενο επίπεδο.
Νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε ώστε η Κύπρος να γίνει μέρος του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης βίζας και θα προτρέψω τους Κύπριους να υποβάλλουν αίτηση ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε στο σημείο που μπορούμε πραγματικά να είμαστε δικαιούχοι του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης βίζας. Θεωρώ ότι πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη στρατιωτική μας συνεργασία, καθώς και την ανταλλαγή πληροφοριών, η οποία υπήρξε εξαιρετική.
Η γεωστρατηγική θέση της Κύπρου είναι ένα ανεκτίμητο πλεονέκτημα για τη συλλογική μας ασφάλεια. Θα ήθελα να δω τη βαθύτερη συνεργασία μας στον ενεργειακό τομέα, όπου η Κύπρος έχει τόσα πολλά να προσφέρει. Και νομίζω ότι χρειάζεται οι κυβερνήσεις μας να εργαστούν σε ανώτατο επίπεδο για το σχεδιασμό ενός οράματος για το μέλλον που να συνάδει με τις φιλοδοξίες των δύο μεγάλων λαών μας. Καλώ τον Πρόεδρο Μπάιντεν να αξιοποιήσει τη βαθιά εμπειρία και γνώση και στοργή του προς τον κυπριακό λαό, όταν ήταν Γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, για να καταστήσει την επιτυχή επίλυση του Κυπριακού μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες εξωτερικής πολιτικής της διακυβέρνησής του. Πρέπει να περάσουμε από την απλή καταδίκη στην δράση.
Ως ένας εκ των παλαιότερων γερουσιαστών από το Νιου Τζέρσεϊ, βλέπω τις προοπτικές των Κυπρίων πίσω στην πολιτεία μου, κάθε μέρα. Επειδή το Νιου Τζέρσεϊ έχει μια από τις πιο ζωντανές και ισχυρότερες κυπριακές κοινότητες στις ΗΠΑ. Όσο περήφανος είμαι για τα κατορθώματά μας στην παγκόσμια σκηνή, είμαι εξίσου περήφανος για το έργο που κάνω στην πατρίδα μου για λογαριασμό της κυπριακής κοινότητας. Από την αύξηση των οικονομικών ευκαιριών στη βελτίωση της δημόσιας ασφάλειας, στην οικονομικά προσιτή υγειονομική περίθαλψη, στον αγώνα για πρόσβαση όλων σε μια καλή εκπαίδευση. Είτε είστε γεννημένοι στην Κύπρο είτε στο Νιου Τζέρσεϊ, ένα πράγμα είναι σίγουρο: ότι τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από μια καλή εκπαίδευση.
Όπως πολλοί από εσάς γνωρίζετε, είμαι παιδί Κουβανών προσφύγων, του οποίου η οικογένεια διέφυγε από τη βία μιας κουβανικής δικτατορίας για μια καλύτερη ζωή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι μέρος της κατανόησης που έχω των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι. Ήταν η μητέρα μου που μου εμφύσησε την αγάπη για την μάθηση. Κάθε βράδυ μετά την ολοήμερη δουλειά στο εργοστάσιο, μου ζητούσε να της διαβάσω τα μαθήματά μου και της έλεγα «αλλά μαμά δεν καταλαβαίνεις αγγλικά» και μου απαντούσε «αυτό νομίζεις εσύ. Κάθισε εδώ και διάβασέ μου τα μαθήματά σου». Και ήταν εξαιτίας αυτής της σημασίας που έδιδε στην εκπαίδευση και ήταν επειδή αντιλαμβανόταν ότι, ως πρόσφυγες σε μια νέα χώρα, το εισιτήριό μας για μια καλύτερη ζωή θα ερχόταν μέσω της εκπαίδευσης.
Μέρος αυτού που κάνει τόσο ισχυρή την κυπριακή κοινότητα της διασποράς και την κουβανοαμερικανική κοινότητα είναι η δέσμευσή τους στην εκπαίδευση. Οι υποτροφίες που έχετε προσφέρει σε νέους στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε εκείνους που εξακολουθούν να ζουν εδώ στην Κύπρο, είναι το σημαντικό κομμάτι που διατηρεί τους νέους συνδεδεμένους με τις παραδόσεις του παρελθόντος, γιατί πρέπει πάντα να θυμόμαστε τη γενναιότητα των Κυπρίων Αμερικανών που μίλησαν ανοικτά κατά των διακρίσεων και αγωνίστηκαν για τη δικαιοσύνη και τα πολιτικά δικαιώματα. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε τη δέσμευση εκείνων που υπηρέτησαν με τιμή στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις υπερασπιζόμενοι την ελευθερία. Θυμάμαι τι είπε κάποτε ο Περικλής: «Αυτό που αφήνεις πίσω σου δεν είναι αυτό που είναι χαραγμένο σε πέτρινα μνημεία, αλλά αυτό που έχει χαρακτεί στις ζωές των άλλων». Σας ευχαριστώ για την απίστευτη δουλειά που κάνετε που χαράσσει την ελπίδα και την υπόσχεση στις ζωές των άλλων.
Προάγοντας τη φιλία μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών, διατηρώντας ζωντανές τις παραδόσεις και την κληρονομιά σας, βοηθώντας στην εξάπλωση των ελληνικών αξιών σε όλο τον κόσμο, κάνετε τον κόσμο μας ένα καλύτερο μέρος. Ο Αριστοτέλης είπε ότι «όταν τα κράτη κυβερνώνται δημοκρατικά σύμφωνα με το νόμο, δεν υπάρχουν δημαγωγοί και οι καλύτεροι των πολιτών έχουν τον έλεγχο». Σας κοιτάζω όλους εδώ και βλέπω αυτούς τους καλύτερους των πολιτών. Βλέπω Κύπριους και Αμερικανούς πολίτες που δεσμεύονται να ζουν σε έναν κόσμο που διέπεται από το κράτος δικαίου. Και εκτιμώ τη θέση του Προέδρου Χριστοδουλίδη, εκ μέρους του κυπριακού λαού, ως προς το ότι δεν μπορεί κάποιος, με τη βία, να πάρει έδαφος μιας άλλης χώρας. Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ για τη θέση που πήρατε. Ένας κόσμος όπου οι άνθρωποι έχουν την ασφάλεια που χρειάζονται για να μεγαλώσουν τις οικογένειές τους και να κτίσουν μια καλύτερη ζωή για τον εαυτό τους, απαλλαγμένοι από το φόβο ότι θα μπορούσαν να τους στερήσει τα πάντα ένας δημαγωγός.
Έτσι, σήμερα, ας αναθερμάνουμε μαζί το καλύτερο κομμάτι από την ελληνική ιστορία και παράδοση ενάντια στις δυνάμεις της καταπίεσης και της απολυταρχίας. Ας θυμηθούμε τις θυσίες εκείνων που υπέφεραν από την τουρκική εισβολή πριν από τόσα χρόνια. Από τις ακτές της Κύπρου μέχρι τα νησιά της Ελλάδας, από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο μέχρι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τη Γενική Συνέλευση, από τις πρωτεύουσες της Ευρώπης στην Washington DC, ας δεσμευτούμε εκ νέου για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη δημοκρατία, να υπερασπιζόμαστε το κράτος δικαίου που μας προστατεύει όλους από την τυραννία και για εκείνη την ημέρα που η τελευταία μπότα του τελευταίου Τούρκου στρατιώτη θα φύγει από την Κύπρο, αφήνοντας τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους να σχεδιάσουν ένα πεπρωμένο ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας για τους εαυτούς τους. Αν το κάνουμε αυτό, θα ξεκλειδώσουμε τις τεράστιες δυνατότητες αυτής της περιοχής στον 21ο αιώνα και μετά. Σας ευχαριστώ πολύ.
ΕΦ/ΕΚ/ΣΧ
Σχετικά Ανακοινωθέντα