Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-09-2023 19:16

Χαιρετισμός Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου, στην τελετή μετονομασίας της Αίθουσας Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πάνω Πολεμιδιών σε «Μίκης Θεοδωράκης»

Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι εδώ σήμερα, στην τελετή εγκαινίων της ανακαινισμένης πλέον Αίθουσας Πολιτιστικών Εκδηλώσεων της Κοινότητας Πάνω Πολεμιδιών, αλλά και τελετή μετονομασίας της σε «Μίκης Θεοδωράκης», σε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού πολιτισμού και δημιουργίας.

Η σημερινή μετονομασία της αίθουσας αποτελεί ένα βήμα αναγνώρισης και απόδοσης του δέοντος φόρου τιμής στον μεγάλο παγκόσμιο Έλληνα, Μίκη Θεοδωράκη. Στον σπουδαίο συνθέτη, πολιτικό και συγγραφέα που με το έργο του έχει σφραγίσει την ταυτότητα του ελληνισμού, αφήνοντας ανεξίτηλο το ίχνος του στους χώρους της μουσικής, του πολιτισμού και της ιστορίας μας.

Το όνομα του είναι συνδεδεμένο με τους αγώνες του ελληνισμού και τους αγώνες της ελευθερίας. Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης, ο οποίος αγάπησε την Κύπρο, τη γη του «Χρυσοπράσινου Φύλλου» και τραγούδησε γι’ αυτήν με πάθος, υποστήριξε ποικιλότροπα τον αγώνα του νησιού μας για ελευθερία και δικαιοσύνη. Η αφοσίωσή του στην ανάδειξη των αξιών μέσα από τη μελωδία του, αλλά και η δραστηριότητά του, αποτελούν πηγή έμπνευσης για όλους μας.

Κύριες και κύριοι,

Ο νέος αυτός χώρος που εγκαινιάζεται σήμερα, θα φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες. Τέτοιες πρωτοβουλίες αξίζουν την εκτίμησή μας, καθώς αποτελούν μια πολύτιμη και αναγκαία ενέργεια προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, η οποία θα μπορεί να απολαμβάνει τον πλούτο της τέχνης δημιουργώντας, δυνατότητες για ένα πλουσιότερο πολιτιστικό περιβάλλον.

Είναι με τέτοιου είδους δράσεις, αγαπητοί, που προστίθεται σημαντική αξία στους στόχους της ανάπτυξης και της προόδου. Η συμβολή των τοπικών αρχών στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα αυτού σε τοπικό επίπεδο είναι καθοριστική. Είναι γι αυτό το λόγο, που η νέα νομοθεσία που θα διέπει τη λειτουργία των δήμων από την 1η Ιουλίου του 2024, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θέτει ξεκάθαρα στις αρμοδιότητες των δήμων την εφαρμογή πολιτικών που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν την ανάδειξη και προστασία του τοπικού πολιτισμού, την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού, την προβολή των πολιτιστικών αγαθών και των σύγχρονων πολιτιστικών έργων που παράγονται σε τοπικό επίπεδο.

Με τη σύσταση των νέων δήμων, θα είναι πιο βιώσιμοι οικονομικά, θα λειτουργούν με μεγαλύτερη αυτονομία από το κεντρικό κράτος, ενώ οι πολίτες θα απολαμβάνουν περισσότερα οφέλη και ποιοτικότερες υπηρεσίες μέσα σε ένα πλέγμα εξέλιξης και προόδου. Με την ένταξη της Κοινότητας στο νέο Δήμο Πολεμιδιών, μαζί με τον Δήμο Κάτω Πολεμιδιών, δίνεται μία νέα προοπτική.

Με την ευκαιρία της παρουσίας μου εδώ, δεν θα μπορούσα να αγνοήσω ότι από τους περίπου 3.500 κατοίκους της Κοινότητάς σας, με βάση την απογραφή του 2021, το 85% περίπου είναι εκτοπισθέντες.

Να αναφέρω ότι για μάς, ως Κυβέρνηση, σημαντική παράμετρος παραμένει το ζήτημα της προσφυγικής πολιτικής, για τον προσφυγικό κόσμο που έχει σηκώσει στους ώμους του το τεράστιο φορτίο από τις επιπτώσεις που έφερε μαζί της η τουρκική εισβολή.

Είναι σε αυτό το πλαίσιο που έχουμε θέσει ως προτεραιότητά μας να επιλύσουμε το χρονίζον πρόβλημα που αφορά στην ακαταλληλότητα προσφυγικών οικισμών, με το Σχέδιο «ΚτίΖω» σε μια προσπάθειά μας διασφαλίσουμε τόσο μια ασφαλή όσο και μια αξιοπρεπή και βιώσιμη διαμονή. Παράλληλα, κατατάσσουμε ψηλά στη λίστα μας την επανεξέταση των κριτηρίων των στεγαστικών σχεδίων για τους εκτοπισθέντες, αλλά και της επιδότησης των ενοικίων, με στόχο την αναθεώρησή τους εντός του 2023, ενώ προχωρούμε και με τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης και διάθεσης των Τ/κ περιουσιών, ούτως ώστε να αντιμετωπίσουμε με αξιοκρατία, διαφάνεια και ισονομία τις ανάγκες των προσφύγων μας.

Κύριες και κύριοι,

Προτού κλείσω, θα ήθελα να συγχαρώ τον Κοινοτάρχη κ. Κυριάκο Μαυρή και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Πάνω Πολεμιδιών, για τις προσπάθειές τους για ανάπτυξη και πρόοδο, αλλά και για την εξαίρετη πρωτοβουλία για ανακαίνιση, μετονομασία και ανάδειξη του κτηρίου αυτού σε πυρήνα πολιτισμού για την τοπική κοινωνία. Σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε να τελέσω τα εγκαίνια του. Να ευχαριστήσω, τέλος, θερμά και όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος και στη διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης.

____________

ΕΦυς/ΣΧ/ΙΣ