Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-09-2023 12:05

Μήνυμα της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού κας Δέσπως Μιχαηλίδου με την ευκαιρία της έναρξης της σχολικής χρονιάς 2023-2024

Αγαπημένα μου παιδιά,

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς σηματοδοτεί την αρχή ενός ταξιδιού γεμάτου με καινούργιες εμπειρίες μάθησης, γνώσης, απόκτησης δεξιοτήτων, δημιουργικότητας, συνεργασίας, αλληλοκατανόησης, διαμόρφωσης στάσεων ζωής!

Με αισιοδοξία αδράξτε την κάθε ευκαιρία που σας προσφέρει το σχολείο! Να έχετε κατά νου ότι κάθε σχολική δράση συμβάλλει τα μέγιστα και με διαφορετικό τρόπο στην ολόπλευρη ανάπτυξή σας! Δεν είναι τυχαίο που ο Πλάτωνας ανέφερε ότι «η παιδεία είναι δεύτερος ήλιος για τους ανθρώπους».

Αναμφισβήτητα, υπάρχουν πτυχές στο εκπαιδευτικό σύστημα οι οποίες χρήζουν αλλαγών. Η ραγδαίως μεταβαλλόμενη πραγματικότητα που χαρακτηρίζει την εποχή μας δημιουργεί νέες, σύγχρονες προκλήσεις στις οποίες το εκπαιδευτικό σύστημα καλείται να ανταποκριθεί αποτελεσματικά, προς επίτευξη των στόχων του.

Κατανοώ τις ανησυχίες και τον φόβο που μπορεί να νιώθουν εμπλεκόμενοι: γονείς, εκπαιδευτικοί και ίσως και κάποια παιδιά μπροστά σε κάθε αλλαγή.  Είναι, άλλωστε φυσικό, κάθε αλλαγή να φοβίζει.  Δεν πρέπει όμως οι ανησυχίες και οι φόβοι μας να σταθούν εμπόδιο στην ανάπτυξη ενός υγιούς δημοκρατικού διαλόγου σε θέματα που αφορούν στην ευημερία των παιδιών.

 Η στενή συνεργασία όλης της σχολικής κοινότητας, Υπουργείου, εκπαιδευτικών, γονιών και παιδιών, μπορεί να φέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, με γνώμονα, βεβαίως, πάντοτε το συμφέρον του παιδιού σε κάθε τομέα της ζωής του. Απαραίτητη, όμως, προϋπόθεση για να πετύχουμε κάτι τέτοιο είναι τα ίδια τα παιδιά να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως ηλικίας, μπορούν να έχουν άποψη για το σύστημα της εκπαίδευσης, αφού περνούν μεγάλο μέρος της ζωής τους στο σχολείο: το δεύτερο σπίτι τους. 

Από πλευράς μου, σας διαβεβαιώ ότι το Γραφείο μου, αφουγκραζόμενο την απαίτηση των παιδιών, θα συνεχίσει να δίνει δύναμη στη φωνή τους.  Θα συνεχίσει να διεξάγει προγράμματα ενημέρωσης, ενδυνάμωσης και ευαισθητοποίησης των παιδιών, των γονιών αλλά και της κοινωνίας, για τη διασφάλιση και πλήρη απόλαυση των δικαιωμάτων που κατοχυρώνει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών. Σε αυτό είμαι βέβαιη πως θα συμβάλει και η υποχρεωτική εισαγωγή του νέου μαθήματος: της περιεκτικής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης που θα λειτουργήσει ως μια πρόσθετη ασπίδα προστασίας απέναντι σε κάθε κακοποιητική συμπεριφορά. Γιατί μόνο ενημερωμένα και ενδυναμωμένα παιδιά μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να είναι σε θέση να προστατεύσουν τον εαυτό τους: Να είναι σε θέση να πουν 'ΟΧΙ'!

Εύχομαι καλή αρχή και καλή σχολική χρονιά σε όλες και όλους!

 

 

 

 

 

 

--------------------

 

(ΕΠ/ΕΧΡ)