Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-10-2023 17:33

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων

Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αποτελεί το σημαντικότερο επίτευγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος συναντήθηκε με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Roberta Metsola, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μετά τη συνάντησή τους, οι δύο Πρόεδροι προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ και στη συνέχεια απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ερωτηθείσα κατά πόσο μπορεί να ασκήσει την επιρροή της ώστε ο τουρκικός κατοχικός στρατός να δώσει στοιχεία και να ανοίξει τα αρχεία του για το θέμα των αγνοουμένων, η κα Metsola είπε ότι στο Ευρωκοινοβούλιο έγιναν πολλές συζητήσεις και προσπάθειες για το θέμα αυτό, σημειώνοντας ότι η τραγική πτυχή του Κυπριακού απαιτεί και πολιτική βούληση, σημειώνοντας ότι ομόφωνα στην Ευρώπη είναι έτοιμοι πάντοτε να προσφέρουν κάθε βοήθεια.

Ερωτηθείς αν το θέμα των αγνοουμένων θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στο Κυπριακό και να επαναρχίσει ο διάλογος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Φυσικά και είναι ένα μέτρο που μπορεί να βοηθήσει την πολιτική διαδικασία. Πρόκειται για ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα και γι’ αυτό έγινε και κοινή επίσκεψη, μετά από δική μας πρωτοβουλία, στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι με τον κ. Τατάρ, ακριβώς γιατί το θέμα αυτό θα έπρεπε να είχε επιλυθεί εδώ και χρόνια.

Εκτιμούμε τη δουλειά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο θέμα των αγνοουμένων. Πολύ πρόσφατα συναντήθηκα με την εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα θέματα των αγνοουμένων, η οποία ήρθε στην Κύπρο για να αντιληφθεί μέσα από τις επαφές της τη σοβαρότητα του προβλήματος. Και γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι πρόκειται για την πιο τραγική διάσταση του Κυπριακού.

Σύντομα, η εισηγήτρια θα υποβάλει σχετική έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και γνωρίζω ότι και η Πρόεδρος έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτό το θέμα».

Σε ερώτηση αν με την άνοδο ακροδεξιών και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη υπάρχει κίνδυνος το ευρωπαϊκό οικοδόμημα να καταστραφεί, και ερωτηθέντες αν το αποτελέσματα των Ευρωεκλογών θα μπορούσαν να ανακόψουν αυτά τα κινήματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Όποιοι φαντάζονται ή οραματίζονται καταστροφή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος σίγουρα θα απογοητευτούν. Η ΕΕ ήταν η σημαντικότερη εξέλιξή, όχι μόνο στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά σε διεθνές επίπεδο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η σημαντικότερη επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η ένταξή της στην ΕΕ. Μιας και μιλάμε τη μέρα της Ανεξαρτησίας της, είναι ακόμη πιο σημαντικό το γεγονός ότι είμαστε κράτος μέλος της ΕΕ και ότι η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρίσκεται σήμερα μαζί μας.

Η ΕΕ αντιμετωπίζει προκλήσεις, αλλά μόνο μέσα από τη συνεργασία των κρατών μελών μπορούν να λυθούν αποτελεσματικά τα προβλήματα. Σκεφτείτε η Κυπριακή Δημοκρατία να μην ήταν κράτος μέλος, πώς θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσαμε αυτές τις καθημερινές προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας; Είμαστε παρόντες στις Βρυξέλλες όχι ως θεατές, αλλά ως συνδιαμορφωτές των αποφάσεων που λαμβάνονται.

Είμαστε υπέρ της περαιτέρω ολοκλήρωσης της ΕΕ, πιστεύουμε στις δυνατότητες, στο μέλλον, στην προοπτική της ΕΕ. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που πρέπει και οι συμπολίτες μας και όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες να συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες. Ιδιαίτερη έμφαση από πλευράς της εκτελεστικής εξουσίας θα δοθεί στη συμμετοχή των νέων μας. Πολλά από αυτά που απολαμβάνουμε σήμερα δεν θα ήταν δεδομένα αν η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ήταν κράτος μέλος της ΕΕ».

Από την πλευρά της, η κα Metsola είπε, μεταξύ άλλων, ότι χωρίς την ΕΕ δεν θα ήμασταν εδώ που είμαστε. Βρήκαμε άνευ προηγουμένου ενότητα κατά την πανδημία, με το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας με το οποίο ανακάμπτουν οικονομίες όπως της Κύπρου, με την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, με τον τομέα της Ενέργειας όπου υπάρχει ομοφωνία στο θέμα της εξεύρεσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας και άλλα.

 

(ΡΜ/ΜΒ)