Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-10-2023 19:55

Παρέμβαση του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ στην 3η Επιτροπή της 78ης Γενικής Συνέλευσης ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια συζήτησης υπό τη θεματική «Προώθηση των Γυναικών»

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου εκφώνησε εθνική δήλωση υπό τη θεματική «Προώθηση των Γυναικών», κατά τη διάρκεια γενικής συζήτησης της 3ης Επιτροπής της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η γενική συζήτηση πραγματοποιήθηκε χθες, 3 Οκτωβρίου 2023, στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Στην παρέμβασή του, αναφερόμενος στην επίτευξη του στόχου της ισότητας των φύλων, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος σημείωσε όχι μόνο την πρόοδο που επετεύχθη, αλλά και τις ιδιαίτερες προκλήσεις που παραμένουν και αποτρέπουν την επίτευξη πλήρους ισότητας, οι οποίες αποδίδονται σε παράγοντες αστάθειας και ευθραυστότητας που προκαλούν οι συγκρούσεις, η κλιματική αλλαγή και οι πανδημίες.

Αναφερόμενος στην έκθεση για την πρόοδο των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης σημείωσε την ανησυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας ως προς το γεγονός ότι κανένας εκ των δεικτών του Στόχου 5 «Ισότητα των Φύλων»  δεν έχει επιτευχθεί ή έστω σχεδόν επιτευχθεί.

Ο κ. Χατζηχρυσάνθου σημείωσε ότι η ανισότητα των φύλων εδράζεται στην στερεοτυπική αντίληψη του ρόλου των φύλων, καθώς και στις ιστορικές ανισότητες, παράγοντες που διαιωνίζουν το πρόβλημα. Τόνισε την ανάγκη αντιμετώπισης των βαθύτερων αιτιών των ανισοτήτων και ανάγκης συλλογικής προσπάθειας αντιμετώπισης της οπισθοδρόμησης των δικαιωμάτων των γυναικών που παρουσιάζεται ανά το παγκόσμιο.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εντατικοποίηση των προσπαθειών εξάλειψης όλων των μορφών διακρίσεων κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Σημείωσε τη δέσμευση για παροχή ίσων ευκαιριών για πλήρη, ισότιμη και ουσιαστική συμμετοχή όλων των γυναικών και κοριτσιών, λαμβάνοντας υπόψη την ποικιλομορφία, περιλαμβανομένων των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρίες.

Ο κ. Χατζηχρυσάνθου σημείωσε ιδιαίτερα ότι η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές και δράσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με στόχο τη δημιουργία ενός έμφυλου πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού πλαισίου, αποτελεί προτεραιότητα.  Για την επίτευξη του στόχου αυτού, το Γραφείο Ισότητας των Φύλων, το οποίο σύντομα αναμένεται να αναδειχθεί ως μόνιμη δομή εντός της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, εργάζεται για τη συγγραφή νέας Στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων για τη διετία 2024-2026 . Ως εκ τούτου, σημεία επαφής για θέματα φύλου έχουν οριστεί σε όλα τα Υπουργεία και τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την κοινωνία των πολιτών να διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο στη συγγραφή της νέας αυτής εθνικής στρατηγικής.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος σημείωσε ότι η πρόληψη και αντιμετώπιση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επανέλαβε την καταδίκη της  Κυπριακής Δημοκρατίας σε κάθε μορφής σεξουαλική και έμφυλη βία, τόσο εντός όσο και εκτός διαδικτύου, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, σε καιρό ειρήνης και κατά τη διάρκεια ενόπλων συγκρούσεων. Τόνισε ιδιαίτερα ότι κάθε μορφή και έκφανση έμφυλης και σεξουαλικής βίας αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εμπόδιο στην προώθηση όλων των γυναικών και των κοριτσιών παγκοσμίως.

Ο κ. Χατζηχρυσάνθου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της γυναικοκτονίας, χαρακτηρίζοντάς την ως την πιο βάναυση και ακραία εκδήλωση βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, η οποία δυστυχώς λαμβάνει χώρα σε όλα τα κράτη του κόσμου. Σημείωσε ότι τα στατιστικά είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς – βάσει σχετικής έκθεσης – εντός του 2021 κάθε ώρα δολοφονήθηκαν πάνω από πέντε γυναίκες και κορίτσια από  κάποιο μέλος της οικογένειάς τους. Στο πλαίσιο αυτό, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος αναφέρθηκε στην υιοθέτηση νομοθεσίας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2022, η οποία αφορά στις γυναικοκτονίες. Η συγκεκριμένη νομοθεσία αποτελεί την πρώτη του είδους της νομοθεσία στην Ευρώπη, με το αδίκημα της γυναικοκτονίας να εντάσσεται εντός του κυπριακού ποινικού κώδικα, καθιστώντας τη δολοφονία που σχετίζεται με το φύλο ως επιβαρυντικό παράγοντα κατά την επιβολή ποινής.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία ανάληψης κατάλληλης και αποτελεσματικής δράσης ανά το παγκόσμιο για την εξάλειψη του ειδεχθούς εγκλήματος της γυναικοκτονίας, η Κυπριακή Δημοκρατία προέβη σε σειρά πρωτοβουλιών για ανάδειξη του θέματος. Ως  εκ τούτου, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος αναφέρθηκε στην Κοινή Δήλωση Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ με θέμα «Γυναικοκτονίες και Ανθρώπινα Δικαιώματα», στο πλαίσιο της 53ης Συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία συγκηδεμονεύθηκε από 69 κράτη μέλη. Ενημέρωσε, επίσης, για την εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού Κυπριακή Δημοκρατία, Μάλτα και Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC) και  UN Women, «σπάζοντας τη σιωπή» στο θέμα των γυναικοκτονιών, στο περιθώριο της 67ης Συνόδου για το Καθεστώς των Γυναικών τον περασμένο Μάρτιο, στη Νέα Υόρκη.

Στη δήλωσή του, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ενθαρρύνει όλα τα κράτη όπως αναγνωρίσουν την ύπαρξη γυναικοκτονιών,  την ορίσουν στη σχετική τους νομοθεσία ως αδίκημα, αλλά και αναπτύξουν στρατηγικές πρόληψης και αντιμετώπισης των γυναικοκτονιών, μέσω, μεταξύ άλλων, της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των αστυνομικών Αρχών, των δικαστικών λειτουργών, των εκπαιδευτικών, των εργαζομένων στο σύστημα υγείας και άλλων αρμόδιων λειτουργών. 

Καταληκτικά, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος σημείωσε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του συστήματος της πολυμέρειας, αλλά και ύψιστη προτεραιότητα της κυπριακής εξωτερικής πολιτικής. Τόνισε ιδιαίτερα ότι, ως υποψήφιο κράτος για εκλογή στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την περίοδο 2025-2027, η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στην προώθηση, προστασία και προαγωγή όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και κοριτσιών. Επανέλαβε τη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο διεθνές θεσμικό πλαίσιο για την ισότητα των φύλων, στην πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου και του Προγράμματος Δράσης, καθώς και στην πλήρη εφαρμογή της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Για την παρέμβαση στην Αγγλική πατήστε εδώ.

(ΕΠ)