Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-10-2023 17:48

Χαιρετισμός της Υπουργού Υγείας Δρος Πόπης Κανάρη σε Ημερίδα του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου για την Ανακουφιστική Φροντίδα

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή Ημερίδα του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου που γίνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανακουφιστικής Φροντίδας. Αυτή η ημέρα ανοίγει τη συζήτηση γύρω από τη σημασία της φροντίδας των ασθενών με καρκίνο καθώς και για ζητήματα που αφορούν στη διασφάλιση της ποιότητας ζωής τους.

Ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου επιτελεί εξαιρετικό έργο στον τομέα της παροχής ανακουφιστικής φροντίδας  στους ασθενείς που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον καρκίνο και είναι σημαντικό να στηρίζουμε την προσπάθεια που γίνεται. Η καταπολέμηση του καρκίνου απαιτεί όχι μόνο θεραπεία, αλλά και τη διασφάλιση της άνεσης και της αξιοπρέπειας  των ασθενών καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιμετώπισής του.

Φίλες και φίλοι,

Η Ανακουφιστική Φροντίδα διασφαλίζει την ποιότητα ζωής ασθενών με απειλητική για τη ζωή τους ασθένεια όπως σε κάποιες περιπτώσεις καρκίνου, ενώ καλύπτει όσο είναι δυνατό τις οργανικές, ψυχολογικές, πνευματικές και κοινωνικές ανάγκες των ασθενών. Αποτελεί δε μια πρόσθετη αξία στην ποιότητα ζωής των πασχόντων συνανθρώπων μας. Περαιτέρω, η παρεχόμενη φροντίδα καλύπτει και τις ανάγκες των ατόμων του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος που περιποιούνται τον ασθενή τους. Συνεπώς, αποτελεί ολοκληρωμένη και εξειδικευμένη ομαδική αντιμετώπιση η οποία στοχεύει στη  βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, ενηλίκων και δυστυχώς παιδιών, καθ’ όλη την πορεία της νόσου. Η υποστήριξη επεκτείνεται και στην περίοδο του πένθους, ενισχύοντας την οικογένεια. 

Στις σύγχρονες αυτές προκλήσεις, δραστηριότητες όπως η σημερινή Ημερίδα ενδυναμώνουν τη συλλογική προσπάθεια όλων των συντελεστών. Οι επαγγελματίες υγείας με την επιστημονική τους κατάρτιση και την ανθρώπινη προσέγγισή τους,  ενισχύουν τον καθημερινό αγώνα για μια καλύτερη ποιοτικά ζωή στα άτομα που έχουν ανάγκη από Ανακουφιστική Φροντίδα.    

Οι ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της Ανακουφιστικής Φροντίδας απαιτούν την αποτελεσματική διάδοση της γνώσης μέσω του επιστημονικά  τεκμηριωμένου διαλόγου. Η σημερινή Ημερίδα δίνει την ευκαιρία για ενεργό συμμετοχή και συζήτηση των ζητημάτων που αφορούν τους ασθενείς και τους φροντιστές τους. Με τον τρόπο αυτό η σχέση Επαγγελματία Υγείας και Ασθενούς ισχυροποιείται και αναδεικνύεται η σημαντικότητά της.       

Με την ευκαιρία αυτή επιτρέψετέ μου όπως αναφερθώ στο ουσιαστικό ενδιαφέρον του Υπουργείου Υγείας, όπως αυτό έμπρακτα εκφράζεται με την ετοιμασία του Νομοσχεδίου για την Ανακουφιστική Φροντίδα που βρίσκεται στην έναρξη της διαδικασίας Δημόσιας Διαβούλευσης. Στην προετοιμασία του Νομοσχεδίου αυτού ήταν ιδιαίτερα σημαντική και ουσιαστική και η συμμετοχή του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου τον οποίο και ευχαριστώ.  Στο Νομοσχέδιο υπάρχει ιδιαίτερη πρόνοια ώστε να διασφαλίζεται και να ελέγχεται η ποιότητα βάσει προτύπων Διεθνώς Αναγνωρισμένων Οργανισμών.  

Αγαπητοί φίλοι και φίλες του Αντικαρκινικού Συνδέσμου,

Επιθυμώ να σας συγχαρώ για τις ακούραστες προσπάθειες και τη διαχρονική προσφορά σας. Σας ευχαριστούμε για την αφοσίωσή σας στο σημαντικό έργο που επιτελείτε και όλο το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών τους.

Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί ένα πραγματικό μήνυμα ελπίδας και προσφοράς και συνοψίζεται στα λόγια του Αμερικανού συγγραφέα Horace Brown «Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν είναι αυτοί που παίρνουν περισσότερα, αλλά αυτοί που δίνουν περισσότερα».

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της Ημερίδας σας.

(ΔΚ)