Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-10-2023 14:26

Δηλώσεις της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας μετά το πέρας της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας κα Μαριλένας Ευαγγέλου σε δηλώσεις μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναφέρθηκε στην ενημέρωση, στην οποία προέβη προς την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή για θέματα που αφορούν στην Κοινωνική Ενσωμάτωση Ατόμων με Αναπηρίες.

Δήλωσε ότι είναι η πρώτη συνεδρία με θέμα τα Άτομα με Αναπηρίες στην οποία συμμετείχε και, όπως σημείωσε και ενώπιον της Επιτροπής, είναι πεποίθησή της ότι στα θέματα αυτά, τα οποία είναι εξαιρετικά σοβαρά και ευαίσθητα, δεν χωρούν κομματικές ή άλλες αποχρώσεις ούτε αντιπαραθέσεις.

Εξέφρασε τη θέση ότι μέσα από εποικοδομητικό διάλογο και συνεργασία, όλοι μαζί, Κυβέρνηση, Βουλή και Οργανώσεις μπορούν να βρουν κοινές συνισταμένες που να απαντούν στις προκλήσεις.

Η Υφυπουργός ενημέρωσε, επίσης, την Επιτροπή ότι έχει συναποφασιστεί με την ΚΥΣΟΑ η δημιουργία στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας ενός νέου μηχανισμού υποβολής ηλεκτρονικών παραπόνων, σε ξεχωριστό e-mail, στο οποίο θα υπάρχει άτομο αναφοράς που θα χειρίζεται τα διάφορα θέματα, κάτι το οποίο θα βοηθήσει και στην αμεσότερη επικοινωνία αλλά και εξυπηρέτηση των πολιτών.

Η κα Ευαγγέλου πρόσθεσε ότι η συζήτηση περιστράφηκε στην προωθούμενη Νομοθεσία για Άτομα με Αναπηρίες, από την οποία, σε πρώτη φάση, όπως συμφωνήθηκε με την ΚΥΣΟΑ, θα προωθηθεί αμέσως το σκέλος που αφορά στο Νέο Δίκτυο Υπηρεσιών που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον Προσωπικό Βοηθό για ΑμεΑ, ο οποίος θεωρείται διεθνώς μείζονος σημασίας για την υποστήριξη των ΑμεΑ στο κοινωνικό σύνολο. Η εφαρμογή του θεσμού αυτού αναμένεται να γίνει νωρίς το 2024.

Παράλληλα, ανέφερε ότι προωθείται η αποδέσμευση των αναπηρικών παροχών από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας έχει τις αρχές και τις παραμέτρους της πρότασης, η ΚΥΣΟΑ έχει τις απόψεις της για το θέμα και το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει εντατικός διάλογος για να προωθηθεί και αυτό μετά την απαραίτητη διαβούλευση.

Εν κατακλείδι, σε σχέση με το Σύστημα Αξιολόγησης Αναπηρίας του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, η Υφυπουργός διευκρίνισε ότι υιοθετεί επιστημονικά πρωτόκολλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, και το European Disability Forum το κατατάσσει, μαζί με άλλα συστήματα άλλων χωρών, ως ένα από τα πιο κατάλληλα για αξιολόγηση της αναπηρίας. Μετά όμως από 10 χρόνια λειτουργίας του και εντοπίζοντας αδυναμίες, όπως είπε, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας έχει προχωρήσει σε συνεργασία με Συμβούλους Ποιότητας, οι οποίοι θα υποβάλουν εισηγήσεις για αναβάθμιση των υπηρεσιών και των ελέγχων, ενώ θα ετοιμάσουν και Κώδικα Δεοντολογίας των Αξιολογητών, πέραν του Κώδικα Δεοντολογίας των επαγγελματικών συνδέσμων, ο οποίος δεσμεύει όλους τους ιατρούς στην Κύπρο.

(ΘΘ/ΝΓ/ΕΧΡ)