Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-10-2023 16:56

O Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προέβη σε ενημέρωση των εκπροσώπων των ΜΜΕ

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης προέβη, σήμερα 24 Οκτωβρίου 2023, σε ενημέρωση των εκπροσώπων των ΜΜΕ, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Κατά την εναρκτήρια δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε τα ακόλουθα:

«Ξεκινάμε σήμερα μια ενημέρωση σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπου θα έχουμε την ευκαιρία και να ενημερώνουμε αλλά και να απαντούμε σε ερωτήσεις των εκπροσώπων των ΜΜΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε για σήμερα το απόγευμα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) σχετικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την κρίση που διαμορφώνεται και τις επιπτώσεις αυτής που αναμένεται να επηρεάσουν και τη χώρα μας.

Στο ΣΕΑ, το οποίο θα συνεδριάσει υπό τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, θα συμμετάσχουν οι Υπουργοί Εσωτερικών, Άμυνας, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, o Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο Υφυπουργός Τουρισμού, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ο Διοικητής της Πολιτικής Άμυνας, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας και οι Γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων Εξωτερικών και Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Κατά τη συνεδρία του ΣΕΑ θα παρουσιαστούν τα τελευταία δεδομένα σε σχέση με την υπό διαμόρφωση κρίση, θα αξιολογηθεί η κατάσταση όπως εξελίσσεται και πώς ενδέχεται να επηρεάσει την περιοχή μας γενικότερα αλλά και τη χώρα μας συγκεκριμένα. Εντός αυτού του πλαισίου θα συζητηθούν περαιτέρω προληπτικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν προς κατάλληλη προετοιμασία των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η συνεδρία θα επικεντρωθεί και στον ρόλο της χώρας μας ως προς την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά και στη σημαντική συμβολή της στις προσπάθειες επαναπατρισμού υπηκόων χωρών μέσω Κύπρου.

Άρχισαν χθες 23 Οκτωβρίου οι εργασίες στην περιοχή της Πύλας, σύμφωνα με τις πρόνοιες της συναντίληψης. Οι εργασίες πραγματοποιούνται σε συντονισμό με την Ειρηνευτική Δύναμη και αφορούν σε αυτό το στάδιο την οικοπεδοποίηση και την ασφαλτόστρωση των δρόμων.

Επαναλαμβάνουμε για ακόμη μια φορά ότι ως Κυπριακή Κυβέρνηση θα εργαστούμε με ειλικρινή πολιτική βούληση για την εφαρμογή των προνοιών της συναντίληψης, που προβλέπουν την επιθυμητή από τους κατοίκους αστική και οικιστική ανάπτυξη της περιοχής, επ’ ωφελεία όλων των κατοίκων της Πύλας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και δημιουργούν προϋποθέσεις για ειρηνική και δημιουργική συνύπαρξη των κατοίκων. Προσβλέπουμε στην ίδια καλή τη πίστει εφαρμογή της συναντίληψης από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Ταυτόχρονα η Κυπριακή Κυβέρνηση παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένη στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έχουν διακοπεί, στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εξεύρεση συνολικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Υπογραμμίζουμε την πεποίθησή μας ότι ο διορισμός απεσταλμένου από πλευράς του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ θα αποτελέσει σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετέχει στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 26 και 27 Οκτωβρίου. Της συνόδου θα προηγηθεί η καθιερωμένη προπαρασκευαστική Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην οποία θα συμμετέχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η μετανάστευση, οι εξωτερικές υποθέσεις, με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή να βρίσκονται ασφαλώς στο επίκεντρο, η συζήτηση για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Θα ολοκληρωθεί με τη συζήτηση για την Οικονομία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκφράσει για άλλη μια φορά την έντονη ανησυχία ως προς την κατάσταση και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή όπως διαμορφώνονται, τις ευρύτερες επιπτώσεις στην περιοχή, και δη στην ΕΕ, αλλά και τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει πιθανή κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Όπως έχει σημειώσει και σε προηγούμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλια, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα αναδείξει την ανάγκη για ενεργότερη και πιο ουσιαστική εμπλοκή της ΕΕ στην περιοχή και ειδικότερα προς εκτόνωση της κρίσης και θα τονίσει τη σημασία μιας συγκροτημένης και συντονισμένης δράσης και πολιτικής από πλευράς ΕΕ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναδείξει την επιτακτική ανάγκη στήριξης σημαντικών περιφερειακών εταίρων, όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία.

Η Κύπρος, ως το κράτος μέλος πλησιέστερα στην περιοχή αλλά και ως κράτος που διατηρεί διαχρονικά εξαιρετικές σχέσεις με τα κράτη της περιοχής, αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Επιδεικνύουμε έμπρακτη στήριξη και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια –εντός των δυνατοτήτων μας– προς αποκλιμάκωση της κρίσης και έναρξη πολιτικού διαλόγου. Η προστασία αμάχων από όλες τις πλευρές και η άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων αποτελούν βασικά συστατικά της προσπάθειας αποκλιμάκωσης σε συνάρτηση με την απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα επαναλάβει την αταλάντευτη προσήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Διεθνές Δίκαιο και στη λύση στη βάση των δύο κρατών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναφερθεί επίσης και στην ανάγκη ενίσχυσης της εσωτερικής πτυχής της μετανάστευσης, ώστε να αντικατοπτρίζει τις πραγματικές ανάγκες των χωρών «πρώτης υποδοχής», και κυρίως των μεσογειακών. Ως προς την εξωτερική πτυχή της μετανάστευσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναφερθεί στη σημασία αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτιών που προκαλούν το φαινόμενο. Ιδιαίτερης σημασίας εκτιμάται και η υιοθέτηση από την Επιτροπή του –πολυαναμενόμενου για εμάς– Σχεδίου Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 19 και 20 Οκτωβρίου. Αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα προς την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Ως Κυπριακή Δημοκρατία το καλωσορίζουμε και επιμένουμε στη σημασία της εφαρμογής του, δηλώνοντας έτοιμοι να συνεισφέρουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα αναφερθεί στην ανάγκη ενίσχυσης των κονδυλίων τόσο για την εσωτερική όσο και την εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης στο πλαίσιο της συζήτησης για ενδιάμεση αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (προϋπολογισμού) της ΕΕ, ζητήματα που ήγειρε και σε τηλεφωνική επικοινωνία που πραγματοποίησε χθες με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τον Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Hahn.

Παρουσιάστηκε σήμερα, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης από τον Υπουργό Εσωτερικών, η ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική της Κυβέρνησης. Η νέα στεγαστική πολιτική εντάσσεται στο πλαίσιο των 17 μέτρων για στήριξη της κοινωνίας που παρουσίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την προηγούμενη εβδομάδα, συνολικού ύψους 200 εκατομμύρια ευρώ. Τα μέτρα που συμπεριλαμβάνονται στη Στεγαστική Πολιτική αξιοποιούν συνολικά 77 εκατομμύρια ευρώ σε ένα χρονικό ορίζοντα πέντε ετών. Πρόκειται για ένα σχέδιο με πολυπίπεδες δράσεις και μέτρα, το οποίο πρώτη φορά εκπονείται στην έκταση και ένταση που παρουσιάστηκε.

Η δέσμη μέτρων και Σχεδίων που παρουσιάστηκαν σήμερα είναι επιστημονικά μελετημένη και οικονομικά υλοποιήσιμη, ενδεικτική της κυβερνητικής βούλησης για μια ανθρωποκεντρική και κοινωνικού χαρακτήρα προσέγγιση του στεγαστικού, με γνώμονα την προστασία της κοινωνικής συνοχής. Μέσα από μια ολιστική στρατηγική, με σύγχρονο πρόσημο και με την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, η Κυβέρνηση θέτει την αντιμετώπιση του προβλήματος στέγασης που αντιμετωπίζουν αρκετοί συμπολίτες μας, κυρίως οι νέοι και οι νέες μας, ως βασική προτεραιότητα.

Τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε η διαδικασία για διορισμό στα Διοικητικά Συμβούλια της Αρχής Λιμένων Κύπρου και του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου μέσω του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, μιας σημαντικής πολιτικής του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας που ενισχύει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία στη δημόσια ζωή αλλά και συμβάλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση της λειτουργίας των οργανισμών. Μια ανοιχτή διαδικασία που απευθύνεται σε όλες και όλους να αξιοποιήσουν τις ικανότητες και τις γνώσεις τους και να συμμετέχουν και να προσφέρουν.

Μέχρι σήμερα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου 35 άτομα, ενώ για την Αρχή Λιμένων Κύπρου 48 άτομα.

Απευθύνουμε για άλλη μια φορά κάλεσμα σε κάθε συμπολίτη, σε κάθε συμπολίτισσά μας που ενδιαφέρεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον να επισκεφθεί το gnomodotiko.gov.cy και να συμπληρώσει τη δήλωση ενδιαφέροντος. Η διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τους δύο αυτούς οργανισμούς θα είναι διαθέσιμη μέχρι τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι.

Κατά τη χθεσινή πρώτη εκ των συνεδριάσεων της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών για συζήτηση και μελέτη του Κρατικού Προϋπολογισμού 2024, παρουσιάστηκε ο πρώτος ετήσιος κρατικός προϋπολογισμός της διακυβέρνησής μας από τον Υπουργό Οικονομικών.

Σε μια περίοδο συνεχών και διαρκών εξελίξεων κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός, ώστε να μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε κάθε εξέλιξη. Η δημοσιονομική σταθερότητα, που διαφυλάχτηκε κατά τους 7 αυτούς μήνες της διακυβέρνησης και που αντικατοπτρίζεται και στον κρατικό προϋπολογισμό, συνέβαλε στην πρόσφατη σημαντική διπλή αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο Moody’s στην επενδυτική βαθμίδα για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια.

Η διατήρηση του ρυθμού ανάπτυξης, η συγκράτηση της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα (σημειώνεται η μείωση του συνολικού αριθμού νέων μόνιμων θέσεων για το έτος 2024 στις 52, σε σχέση με το 2023 που ήταν 485 θέσεις), η μεσοπρόθεσμη μείωση του δημόσιου χρέους, αλλά και η υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής αποτελούν θεμελιώδη συστατικά και προτεραιότητες του προϋπολογισμού. Ως Κυβέρνηση θέτουμε ως ύψιστη προτεραιότητά μας την υλοποίηση του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Κοινωνικού Συμβολαίου με το λαό που θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό της χώρας αλλά και στην αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας μας.

Η Κυβέρνηση θέλει να εκφράσει την ικανοποίησή της για την επιτυχημένη επιχείρηση της αστυνομίας για την εξάρθρωση οργανώσεων διακίνησης μεταναστών προς την Κύπρο. Η ευρείας κλίμακας επιχείρηση, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες, κατά την οποία συμμετείχαν περίπου 130 μέλη της Αστυνομίας και οδήγησε στη σύλληψη 10 ατόμων, στέλνει ένα σαφές μήνυμα. Η ανοχή στα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών είναι μηδενική. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει κατ’ επανάληψη υπογραμμίσει, παραμένει υψηλή προτεραιότητα της Κυβέρνησης».

Στη συνέχεια, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε κάποια συνάντηση με τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης Mahmoud Abbas στο Κάιρο, είπε «Στο Κάιρο, όπως αναφέρθηκε και στη Σύνοδο για την Ειρήνη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε στο περιθώριο συναντήσεις, συμπεριλαμβανομένης και συνάντησης με τον κ. Mahmoud Abbas. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναφέρει το πόσο σημαντικό ήταν ότι η Κύπρος ήταν μία από τα μόλις έξι κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετείχαν σε αυτή τη Σύνοδο και, όπως έχω πει και προηγουμένως, ως το πλησιέστερο κράτος μέλος στην περιοχή».

Κληθείς να σχολιάσει τη συμμετοχή του Υφυπουργού Τουρισμού στο σημερινό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, ο κ. Λετυμπιώτης σημείωσε: «Η σύνθεση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, όπως έχει άλλωστε είχε ανακοινωθεί από την ημέρα σύστασής του, διαμορφώνεται ανάλογα με την ατζέντα, με την ημερήσια διάταξη του θέματος που θα το απασχολήσει. Σε αυτή τη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, επειδή η κρίση στην περιοχή μας όπως εξελίσσεται αφορά σε διάφορους τομείς και διάφορα επίπεδα, θεωρήθηκε σκόπιμο να συμμετέχει και ο Υπουργός Τουρισμού, αφού άλλωστε ένας από τους τομείς που ενδεχομένως να αναμένεται να επηρεαστεί είναι ο τουρισμός. Να αναφέρω ότι και σήμερα το πρωί ο Υπουργός Οικονομικών παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επικαιροποιημένο υπόμνημα ως προς τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η κρίση στην περιοχή στην κυπριακή οικονομία». Διευκρίνισε δε ότι πρόκειται για «μια αξιολόγηση των δεδομένων, είναι μια επικαιροποίηση που θα γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ούτως ώστε να είμαστε σε θέση έγκαιρα να λαμβάνουμε εκείνα τα διορθωτικά μέτρα, τα οποία θα θωρακίζουν την κυπριακή οικονομία».

Σε ερώτηση αν πρέπει να γίνει κάποια αναπροσαρμογή στον προϋπολογισμό όπως αυτός έχει καταρτιστεί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή δεν εντοπίζεται αυτή η ανάγκη, αλλά ακριβώς επειδή πρέπει να είμαστε σε θέση να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε δυνατή επίπτωση, παρακολουθούμε στενά και διαρκώς τις εξελίξεις».

Ερωτηθείς για το ποια μηνύματα ζήτησε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μεταφέρει στην ΕΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Εκείνο που μπορώ να σας πω, και είναι δημόσια τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, και νομίζω αυτό αποδεικνύεται και από τα γεγονότα, είναι ότι πράγματι σε αυτή την περίπτωση, στην κρίση στη γειτονιά μας, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η μεγάλη μας ευρωπαϊκή οικογένεια, δεν είχε επιδείξει εκείνα τα αντανακλαστικά που ενδεχομένως θα έπρεπε. Είναι άλλωστε δεδηλωμένη η τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως έχω αναφέρει και προηγουμένως, θα αναφερθεί και σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ότι δηλαδή ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή μας θα πρέπει να είναι και πιο ενεργός αλλά και πιο ουσιαστικός και η κρίση στην περιοχή αποδεικνύει τον ενισχυμένο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις πρωτοβουλίες που θα έπρεπε να αναλάβει».

Σχετικά με τον διαμεσολαβητικό ρόλο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο κ. Λετυμπιώτης δήλωσε:«Την Κύπρο ως κράτος τη συνδέουν με τα κράτη της περιοχής διαχρονικά εξαιρετικές σχέσεις. Εξαιρετικές σχέσεις οι οποίες εδράζονται σε αρχές και αξίες, τις οποίες με συνέπεια η Κυπριακή Δημοκρατία υπηρετεί. Θεωρώ ότι είμαστε κράτος της περιοχής, είναι και η δική μας γειτονιά, και στην Ευρωπαϊκή Ένωση είμαστε σε θέση και να μεταφέρουμε μηνύματα από τα κράτη της περιοχής αλλά και να αποτελέσουμε τον πυλώνα σταθερότητας σε αυτή την περιοχή».

Σε ερώτηση από πού θα εξασφαλίζουν οικοδομικές και πολεοδομικές άδειες οι Τουρκοκύπριοι ιδιοκτήτες περιουσιών στην περιοχή της Πύλας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε: «Υπάρχουν ήδη ρυθμίσεις κάτω από τους νόμους που διέπουν την Κυπριακή Δημοκρατία για να αναπτυχθεί οικιστικά η περιοχή, σύμφωνα και με την οικοπεδοποίηση, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει.

Ερωτηθείς για τον διορισμό απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε: «Θεωρούμε και εκτιμούμε ότι ο διορισμός ενός απεσταλμένου από πλευράς του Γενικού Γραμματέα –υπενθυμίζω και ο Γενικός Γραμματέας αλλά και όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεσμεύονται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας– το συντομότερο δυνατόν θα είναι μια θετική, μια σημαντική εξέλιξη ως προς τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Εκτιμούμε ότι αυτός ο διορισμός ενδεχομένως να έρθει το επόμενο διάστημα».

Ο κ. Λετυμπιώτης πρόσθεσε ότι «μετά από μια περίοδο ομολογουμένως παρατεταμένου τέλματος στο Κυπριακό, είμαστε ενώπιον μιας εξέλιξης στον διορισμό ενός απεσταλμένου από πλευράς του Γενικού Γραμματέα. Είναι μια σημαντική εξέλιξη προς την προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Να σας θυμίσω ότι και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει κατ΄ επανάληψη σημειώσει ότι αυτός ο διορισμός από πλευράς του Γενικού Γραμματέα θα είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα και για τις εργασίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συζήτηση για τα ευρωτουρκικά, όπως είναι γνωστό, έχει μετατεθεί για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, μέχρι το οποίο θα συνεχιστούν οι διπλωματικές επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Σε ερώτηση για τα ενεργειακά θέματα και τις διαπραγματεύσεις με τη Chevron για το οικόπεδο Αφροδίτη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Η παρουσία της Chevron στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί μια ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης. Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει κατάληξη. Να αναμένουμε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, θυμίζω ότι υπάρχουν συμφωνίες, οι οποίες έχουν υπογραφεί». Και πρόσθεσε: «Mέχρι τις 5 Νοεμβρίου, αν δεν κάνω λάθος, που είναι και η προθεσμία, αντιλαμβάνεστε δεν μπορούν να υπάρξουν περισσότερες επίσημες τοποθετήσεις».

Κληθείς να σχολιάσει αν η κρίση στην περιοχή επηρεάζει το Κυπριακό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Μια κρίση στην ευρύτερη περιοχή αναδεικνύει ακόμη περισσότερο τη χώρα μας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ως Κυπριακή Δημοκρατία έχουμε ανταποκριθεί εντός του Πλαισίου Εστίας, αυτό το αναφέρω ένα παράδειγμα, στα περισσότερα αιτήματα από χώρες μέχρι σήμερα, από τη μέρα που εφαρμόζεται αυτό το σχέδιο. Εμείς παραμένουμε επικεντρωμένοι στο ύψιστο εθνικό θέμα που είναι το εθνικό μας θέμα, το Κυπριακό, και προσπαθούμε να επισπεύσουμε όσο περισσότερο μπορούμε τις διαδικασίες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Σε σχέση με αιτήματα προς την Κυπριακή Δημοκρατία από άλλες χώρες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουμε ανταποκριθεί σε αιτήματα από χώρες όπως είναι η Γερμανία, η Ολλανδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με σκοπό την ανθρωπιστική βοήθεια και την υποβοήθηση σε περίπτωση εκκένωσης αμάχων.

Σε ερώτηση για τον προϋπολογισμό που αφορά στον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Δεν υπήρξε οποιαδήποτε αποκοπή. Αυτό που ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών είχε αναφέρει χθες, το κονδύλι που αφορά τα έσοδα από το 0,4% που προέρχεται από τις πωλήσεις ακινήτων θα είναι υπό την αίρεση έγκρισης του Υπουργού Οικονομικών, μέχρι να υπάρξει και κατάληξη στη συμφωνία του Υπουργού Οικονομικών με τον Φορέα Ισότιμης κατανομής Βαρών, δεν είναι αποκοπή. Είναι «σταύρωμα», αν θέλετε, του κονδυλίου, αλλά υπό την αίρεση έγκρισης του Υπουργού Οικονομικών».

Όσον αφορά στα μέτρα για τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι αυτά έχουν αξιολογηθεί και έχει ετοιμαστεί η δέσμη μέτρων, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αξιολογήσει την καταλληλότερη στιγμή που αυτά θα ανακοινωθούν.

Αναφορικά με τη συνάντηση του Προέδρου με τον κ. Guterres στο Κάιρο και ερωτηθείς για τις θέσεις/προθέσεις του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό, ο κ. Λετυμπιώτης είπε: «Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορώ να τοποθετηθώ εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Η ενημέρωση που έχουμε εμείς και αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι το επόμενο διάστημα αναμένουμε να υπάρξουν εξελίξεις».

Κληθείς να σχολιάσει χθεσινές δηλώσεις εκπροσώπου του ΑΚΕΛ μετά από συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Αντιλαμβάνεστε ότι είναι σεβαστή άποψη από κάθε πολιτική δύναμη. Με κάθε σεβασμό να πω ότι όταν μια κυβέρνηση ανακοινώνει ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων για αντιμετώπιση και στήριξη της κοινωνίας, για αντιμετώπιση της ακρίβειας ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ που αγγίζει την ενέργεια, τη στεγαστική πολιτική, τα υψηλά επιτόκια, αυτό δεν μπορεί να προσεγγίζεται με μηδενιστικό τρόπο. Την ίδια στιγμή, είναι πολύ σημαντικό να το θυμόμαστε και ιδιαίτερα στην Κύπρο. Θα πρέπει να το θυμόμαστε πολύ καλά ότι πρέπει πάντοτε τις αποφάσεις, ιδιαίτερα στην οικονομία, να τις περιβάλλει η δημοσιονομική υπευθυνότητα. Γιατί στο πλαίσιο αυτής της δημοσιονομικής υπευθυνότητας είναι που έχουμε πετύχει τα τελευταία δέκα χρόνια να εξέλθουμε της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που βίωσε αυτός ο τόπος. Γιατί ακριβώς η βραχύβια πολιτική οικονομική πολιτική μας οδήγησε εντός του μνημονίου. Εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στο τρίπτυχο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επανειλημμένα τονίσει: τη δημοσιονομική υπευθυνότητα, τον σταθερό χρηματοπιστωτικού τομέα και κυρίως τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις».

Σε ερώτηση για το τι χρειάζεται να γίνει για να αποφευχθεί η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι αυτό που ανέφερε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώπιον της Συνόδου για την Ειρήνη στο Κάιρο, και στους ίδιους ακριβώς άξονες θα τοποθετηθεί και κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ότι είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί ο ορίζοντας έναρξης πολιτικού διαλόγου για αποκλιμάκωση της κρίσης. Και σε αυτό τον άξονα θα πρέπει να αποφευχθούν οι απώλειες αμάχων από όλες τις πλευρές, θα πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και θα πρέπει όλοι να επιδείξουμε την πολιτική βούληση για έναρξη πολιτικού διαλόγου για μόνιμη λύση του προβλήματος».

Σχετικά με την αυριανή απεργία του προσωπικού των νοσοκομείων και το αν υπάρχει πρόθεση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για εξεύρεση λύσης, ο κ. Λετυμπιώτης σημείωσε: «Το Γενικό Σύστημα Υγείας παραμένει μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας από την ίδρυσή της. Υπάρχουν νομοθεσίες που έχουν εγκριθεί, που έχουν συμφωνηθεί, που είναι γνωστές εδώ και καιρό. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του για την εφαρμογή, τη βιωσιμότητα και την επιτυχία του Γενικού Συστήματος Υγείας, με ύψιστη προτεραιότητα την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Σας θυμίζω ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής τρεις χωριστές συναντήσεις, τόσο και με τον ΟΚΥπΥ όσο και με τον ΟΑΥ στην παρουσία και του αρμόδιου Υπουργείου, ακριβώς για να μπορέσουν να τεθούν επί τάπητος με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα εκείνες οι βελτιωτικές κινήσεις, εκείνες οι διορθωτικές κινήσεις που στο τέλος θα έχουν αποδέκτη τον Κύπριο ασθενή».

«Στο επίπεδο του Προέδρου της Δημοκρατίας αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προγραμματισμένη κάποια συνάντηση ούτε μπορούν να πραγματοποιούνται συναντήσεις υπό το υπό το φως απεργιακών μέτρων. Ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας θα ήταν νομίζω αυτονόητο να αποφεύγεται στον μέγιστο βαθμό αυτή η λήψη μέτρων. Την ίδια στιγμή, εξ όσων έχω ενημερωθεί, έχει πραγματοποιηθεί και χθες μια συνάντηση του ΟΚΥπΥ και των εκπροσώπων των οργανώσεων με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ΟΚΥπΥ, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Στη χθεσινή σχετική συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών ήταν και ο Υπουργός Οικονομικών παρών. Αντιλαμβάνεστε ότι η οικονομική βιωσιμότητα του ΟΚΥπΥ και του Γενικού Συστήματος Υγείας είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να παρακολουθούμε διαρκώς. Aκριβώς γι΄ αυτό τον λόγο, από την πρώτη στιγμή ανάληψης καθηκόντων από την παρούσα διακυβέρνηση, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποιεί μια σειρά συναντήσεων και με τον ΟΚΥπΥ, επαναλαμβάνω, και με τον ΟΑΥ, στην παρουσία και των τεχνοκρατών του Υπουργείου Οικονομικών, για να μπορέσουμε να παρακολουθούμε, να μπορέσουμε να λαμβάνουμε εκείνα τα μέτρα. Ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών είχε αναφέρει χθες ότι μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο παράτασης για ένα χρόνο της οικονομικής ενίσχυσης του κράτους προς τον ΟΚΥπΥ, εάν και εφόσον ληφθούν την ίδια στιγμή κάποια μέτρα, κάποιες ενέργειες από πλευράς του οργανισμού».

Σε σχόλιο δημοσιογράφου για έλλειψη κλινών στα δημόσια νοσηλευτήρια, και ερωτηθείς τι θα γίνει σε περίπτωση που κληθούμε να περιθάλψουμε τραυματίες από την κρίση στο Ισραήλ, ο κ. Λετυμπιώτης απάντησε ότι «Στο παρόν στάδιο αυτό δεν είναι μια ορατή παράμετρος. Θα αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα αν παραστεί ανάγκη. Να είστε βέβαιοι ότι θα μπορούν να αξιοποιηθούν και ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Αυτή τη στιγμή όμως, επαναλαμβάνω, δεν υπάρχει αυτή η παράμετρος στις αναλύσεις που κάνουμε». Τόνισε δε ότι «δεν πρόκειται να μην προλάβουμε έγκαιρα να λάβουμε τα όποια μέτρα πρέπει να ληφθούν».

Τέλος, σχετικά με το θέμα της Πύλας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει αν πρόκειται για συναντίληψη ή συμφωνία, δήλωσε: «Να σημειώσω ότι από την πρώτη στιγμή που επιτεύχθηκε η συναντίληψη αναφερόμαστε σε συναντίληψη μεταξύ εμάς και της ειρηνευτικής δύναμης. Αν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να σημειώνουμε και θα πρέπει να επαναλαμβάνουμε διαρκώς, είναι ότι μέσα από αυτή τη συναντίληψη με την ειρηνευτική δύναμη, αλλά και μέσα και από την πλέον επίσημη τοποθέτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας, επαναβεβαιώνει το καθεστώς της νεκρής ζώνης αλλά και τους όρους εντολής της ειρηνευτικής δύναμης εντός αυτής. Εμείς γι΄ αυτό τον λόγο με ειλικρινή πολιτική βούληση θα εργαστούμε προς υλοποίηση των προνοιών της Συναντίληψης και η ειρηνευτική δύναμη έχει, σύμφωνα με τους όρους εντολής της, το καθήκον, την εντολή να εποπτεύει και να συντονίζει την αποτελεσματική υλοποίηση όλων αυτών των προνοιών στο σύνολό της συναντίληψης».

(ΝΓ)