Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-10-2023 15:19

Πρεμιέρα Εκπαιδευτικού και Χορευτικού Δρώμενου «Τα Άρθρα. Δικαιωματικά Δικά μας»

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, το Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού και το Κέντρο Θεάτρου για Παιδιά και Νεαρά Άτομα - Assitej Κύπρου ένωσαν δυνάμεις και παρουσίασαν ένα πρωτοποριακό, εκπαιδευτικό και χορευτικό δρώμενο από τη Σουηδία με τίτλο «Τα Άρθρα. Δικαιωματικά Δικά μας». Η πρεμιέρα για το δρώμενο, το οποίο πραγματεύεται τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Θεατράκι του ΡΙΚ στην παρουσία, εκ μέρους του Προέδρου, της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου, του Υπουργού Οικονομικών κ. Μάκη Κεραυνού, της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κας Άννας Κουκκίδη - Προκοπίου, της Υφυπουργού Πολιτισμού κας Βασιλικής Κασιανίδου, του Πρέσβη της Σουηδίας στην Κύπρο κ. Martin Hagstrom, άλλων πολιτειακών αξιωματούχων και παιδιών.

Η πρεμιέρα σηματοδοτεί και την έναρξη της παρακολούθησης του δρώμενου από τις σχολικές μονάδες Μέσης Εκπαίδευσης.  Παιδιά, ηλικίας 12-17 ετών από όλη την Κύπρο θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τις παρουσιάστριες, να εκφράσουν τη δική τους άποψη αλλά και να καθορίσουν τη ροή του δρώμενου. Το δρώμενο πραγματεύεται, ανάμεσα σε άλλα θέματα, την αποδοχή της διαφορετικότητας, την ανάγκη συμμετοχής και έκφρασης της άποψης των παιδιών, αλλά και τη διασφάλιση της ανάπτυξής τους μέσα από την εφαρμογή των δικαιωμάτων τους. Παράλληλα, συμβάλλει στην ενημέρωση των ιδίων των παιδιών για τα δικαιώματά τους, με στόχο τη δημιουργία υγιών κοινωνιών με βιώσιμη ανάπτυξη.

Για να μεταφερθεί το δρώμενο στο κυπριακό συγκείμενο, διεξήχθη αριθμός διαβουλεύσεων με παιδιά διαφόρων ηλικιακών ομάδων που φοιτούν σε σχολεία αγροτικών και αστικών περιοχών. Οι απόψεις των παιδιών για τον βαθμό εφαρμογής των δικαιωμάτων του παιδιού στην Κύπρο συμπεριλήφθηκαν στο κείμενο του δρώμενου.

Η πρεμιέρα, η οποία πραγματοποιήθηκε την Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών, αφιερώθηκε σε όλα τα παιδιά που έχασαν και χάνουν τη ζωή τους λόγω των εμπόλεμων συρράξεων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι διοργανωτές ευχαριστούν θερμά τον χορηγό της δράσης ESSO-Exxon Mobil, καθώς και την Πρεσβεία της Σουηδίας στην Κύπρο, την εταιρεία ΙΚΕΑ, τη σχολή Future Academy of Arts που έχει στηρίξει τη δράση, και το ΡΙΚ που είναι ο χορηγός επικοινωνίας.  

Τα σχολεία που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν μπορούν να επικοινωνούν στο τηλ. 99034030, ή στο email performancearticles@gmail.com.  Περισσότερες πληροφορίες για το δρώμενο διατίθενται στην ιστοσελίδα της Επιτρόπου.

(ΕΠ/ΣΧ)