Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-11-2023 13:05

Χαιρετισμός της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας κας Μαριλένας Ευαγγέλου στον Ετήσιο Θεσμοθετημένο Διάλογο με τις Εθελοντικές Οργανώσεις/ΜΚΟ

Αγαπητέ Πρόεδρε του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού,

Αγαπητοί Εκπρόσωποι των Εθελοντικών Οργανώσεων και Μη Κυβερνητικών Οργανισμών,

Φίλες και φίλοι,

Χαίρομαι ιδιαίτερα που παρευρίσκομαι εδώ σήμερα μαζί σας, συνοδευόμενη από τον Γενικό Διευθυντή του Υφυπουργείου, τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, τον Αν. Διευθυντή των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και την Αν. Διευθύντρια του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρία, για να διεξάγουμε έναν ανοιχτό διάλογο με τις Εθελοντικές Οργανώσεις.

Δράσεις όπως η σημερινή ενισχύουν τον θεσμό της διαβούλευσης και αποτελούν μια ευκαιρία για άμεση επικοινωνία της κοινωνίας των πολιτών με τους κρατικούς αξιωματούχους, οι οποίοι, αντίστοιχα, έχουν τη δυνατότητα να αφουγκραστούν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των οργανωμένων εθελοντών της Κύπρου.

Επιτρέψτε μου αρχικά να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου στον Πρόεδρο, τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού καθώς και το προσωπικό του, για την πρωτοβουλία και τη διοργάνωση της σημερινής συνάντησης.

H θεσμοθέτηση του Διαλόγου από το 2010 αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για ενδυνάμωση της συνεργασίας μας. Έχει λεχθεί πολλές φορές ότι o Οργανωμένος Εθελοντισμός στην Κύπρο αποτελεί πλέον μέρος ενός ευρύτερου συστήματος παροχής υπηρεσιών με σκοπό την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών που προκύπτουν και την ανταπόκριση στις κοινωνικές προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Ο ρόλος των Εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων εκτείνεται σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής, γι’ αυτό και το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας αντικρίζει στην οργανωμένη κοινωνία των πολιτών έναν πολύτιμο συνεργάτη.

Μέσω του Σχεδίου Κρατικών Ενισχύσεων, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας στηρίζει τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκηση και τις ΜΚΟ που παρέχουν υπηρεσίες Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας. Θα ήθελα να επισημάνω ότι τα τελευταία χρόνια το συνολικό ύψος των κρατικών ενισχύσεων έχει αυξηθεί σημαντικά, καθώς το 2019 παραχωρήθηκαν €9,25 εκ., το 2022 €15,8 εκ., ενώ για το 2023 προβλέπονται δαπάνες πέραν των €17 εκατομμυρίων. Σημειώνεται ότι το 2022 επιχορηγήθηκαν συνολικά 290 προγράμματα κοινωνικής φροντίδας από 163 φορείς.

Τα Σχέδια Κρατικών Ενισχύσεων αξιολογούνται σε ετήσιο επίπεδο και προσαρμόζονται στις νέες απαιτήσεις, προτεραιότητες και αναφυόμενες ανάγκες της κοινωνίας, αλλά και των διαφόρων Φορέων που επιχορηγούνται από αυτά. Η αξιολόγηση των αιτήσεων γίνεται στη βάση μιας σειράς κριτηρίων, ποσοτικών, αλλά και ποιοτικών, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η γεωγραφική περιοχή, το μέγεθος της κοινότητας, το είδος του προγράμματος, ο αριθμός των εξυπηρετούμενων, τα οικονομικά δεδομένα της Οργάνωσης κ.ά., γι’ αυτό και η ετήσια χορηγία διαφοροποιείται από τη μια χρονιά στην άλλη. Κοινός στόχος πρέπει τα προγράμματα να είναι βιώσιμα.

Με γνώμονα  την ανάγκη για την όσο το δυνατό πιο έγκαιρη παροχή κρατικής ενίσχυσης προς τους διάφορους Φορείς, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας διαφοροποίησε το Σχέδιο Κρατικών Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας το 2022 και το 2023, με τη μετακίνηση της διαδικασίας αξιολόγησης των αιτήσεων στο πρώτο τετράμηνο του έτους. Βρισκόμαστε σε συνεχή επεξεργασία τρόπων ακόμα μεγαλύτερης βελτίωσης της παροχής κρατικής ενίσχυσης, αφουγκραζόμενοι τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΜΚΟ, με σκοπό τη διασφάλιση της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας προς τους συμπολίτες μας. Λειτουργοί των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας σε όλες τις επαρχίες, βρίσκονται στη διάθεση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για κάθε αναγκαία στήριξη και καθοδήγηση.

Επιπρόσθετα, φέτος έχει προκηρυχθεί το νέο Σχέδιο Κρατικών Χορηγιών για τη δημιουργία νέων ή την επέκταση υφιστάμενων δομών κοινωνικής φροντίδας στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2021 - 2026. Το Σχέδιο επικεντρώνεται στη δημιουργία νέων ή την αναβάθμιση/επέκταση υφιστάμενων Πολυδύναμων Κέντρων για Παιδιά, Κέντρων φροντίδας παιδιών και Κέντρων 24ώρης φροντίδας ενήλικων ατόμων με ανάγκες μακροχρόνιας φροντίδας. Ήδη αρκετοί φορείς έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για το Σχέδιο αυτό.

Παράλληλα, με στόχο την άμεση προσέγγιση των συνανθρώπων μας που χρειάζονται τη στήριξη και την αρωγή του κράτους,  αλλά και γενικότερα τη βελτίωση των κοινωνικών παροχών, έχουμε προχωρήσει στην εφαρμογή σειράς δράσεων. Υλοποιούμε σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές το πρόγραμμα «Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς». Επίσης έχει ξεκινήσει η λειτουργία της "Μονάδας Διαχείρισης Θυμάτων Εμπορίας Προσώπων".

Διευρύναμε το Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών μέχρι τεσσάρων ετών, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, με στόχο τη συμφιλίωση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Εφαρμόσαμε την ηλεκτρονική υποβολή αίτησης για ΕΕΕ. Αυξήσαμε το επίδομα μάνας κατά €50 προς όφελος 16.000 πολύτεκνων μητέρων και δόθηκε εφάπαξ θερινό επίδομα από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το καλοκαίρι, σε όσες οικογένειες ήταν δικαιούχες επιδόματος τέκνου και είχαν τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα.

Ακόμα, έχει επεκταθεί η υλοποίηση του έργου «Προίκα του Μωρού και στη νέα προγραμματική περίοδο, στο πλαίσιο του Προγράμματος "ΘΑΛΕΙΑ 2021-2027», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη, ακολουθώντας μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση και καταδεικνύοντας την κοινωνική της ευαισθησία, ανακοίνωσε προ ολίγων ημερών σειρά δράσεων για στήριξη των πολιτών από τις επιπτώσεις της ακρίβειας, όπως για παράδειγμα η αύξηση του επιδόματος τέκνου κατά 5%, η ένταξη των φοιτητών πολύτεκνων οικογενειών στο επίδομα τέκνου, η παροχή εφάπαξ ποσού €120 σε  άτομα με αναπηρίες που λαμβάνουν επίδομα διακίνησης, καθώς και η παραχώρηση εφάπαξ ποσού €300 σε δικαιούχους ΕΕΕ που λαμβάνουν επιδότηση ενοικίων/τόκων στεγαστικού δανείου και €500 σε δικαιούχους ΕΕΕ με σοβαρή αναπηρία που λαμβάνουν επίσης επιδότηση ενοικίων/τόκων στεγαστικού δανείου.

Προχωρούμε ακόμα στη δημιουργία επιπλέον κατοικιών για  ενήλικα  άτομα με αναπηρίες, ώστε να διαβιούν ενσωματωμένα μέσα στην κοινότητα.

Παράλληλα, αφουγκραζόμενοι τις αναφυόμενες κοινωνικές ανάγκες και με στόχο τον καλύτερο σχεδιασμό, προχωρούμε στην ετοιμασία Εθνικής Στρατηγικής και Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον αυτισμό και την τρίτη ηλικία.

Κυρίες και Κύριοι,

Κράτος Πρόνοιας δεν μπορεί να είναι από μόνο του το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας. Κράτος Πρόνοιας σημαίνει και παιδεία και υγεία και ασφάλεια, σημαίνει και εγγύτητα προς του πολίτες και τα προβλήματά τους. Για αυτό είναι πεποίθηση μου ότι οι συνέργειες είναι απαραίτητες με όλους και θα ήθελα να επικροτήσω το γεγονός ότι μέσα από τη συνεργασία μας έχουμε επιτύχει πολλά. Έχουμε επιτύχει την κάλυψη κοινωνικών αναγκών σε παγκύπρια βάση, εξυπηρετώντας ανάγκες παιδιών σχολικής και προσχολικής ηλικίας, ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρίες και άλλων εξειδικευμένων αναγκών.

Η αποκέντρωση των κοινωνικών υπηρεσιών αποτελεί τη σύγχρονη κοινωνική πολιτική που εφαρμόζεται σε όλα τα σύγχρονα κράτη και έχει ως στόχο μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση, που βασίζεται στην εγγύτητα και στις προκλήσεις, τόσο εξατομικευμένα, όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Στο σημείο αυτό, θέλω να τονίσω ότι επιλέγουμε να ακολουθήσουμε αυτή τη σύγχρονη κοινωνική πολιτική και φιλοσοφία, όμως σε καμία περίπτωση δεν υποκαθίσταται ο ρόλος του κράτους.

Το κράτος, και συγκεκριμένα το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο για τη χάραξη και υλοποίηση της κοινωνικής πολιτικής. Η συνεργασία δεν σημαίνει εκχώρηση της αρμοδιότητας. Άλλωστε, αυτή η συνεργασία υλοποιείται όπως ήδη λέχθηκε μέσα από την οικονομική στήριξη από κρατικούς πόρους, τη συνεχή παροχή άλλης στήριξης και την εποπτεία του Κράτους.

Θέλω πραγματικά να συγχαρώ όλες τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για το έργο που επιτελούν και για τις ποιοτικές υπηρεσίες που παρέχουν. Είμαστε σίγουροι ότι η κοινωνία των πολιτών θα συνεχίσει να λειτουργεί επικουρικά για την εξυπηρέτηση νέων και μελλοντικών αναγκών της κοινωνίας, πάντοτε με την ανάλογη στήριξη από πλευράς του κράτους.

Η κυβέρνηση, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, καθώς και όλες οι υπηρεσίες και τα τμήματα που υπάγονται σε αυτό θα συνεχίσουν να είναι στη διάθεση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και των εθελοντών, για να παρέχουν την κάθε αναγκαία τεχνική στήριξη και όχι μόνο, έτσι ώστε μαζί, μέσα από συνέργειες, να εξεύρουμε λύσεις και να επιτύχουμε τη δημιουργία ενός ισχυρού κράτους προνοίας που να εξυπηρετεί τις ανάγκες των συμπολιτών μας στον μέγιστο βαθμό.

Είμαστε στη διάθεσή σας, για  συζήτηση. 

Ευχαριστώ πολύ.      

(ΜΣ/ΘΘ/ΚΚ)