Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-11-2023 19:15

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος στην εκδήλωση για τους νέους αγρότες

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω σήμερα στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και στην εκδήλωση που συνδιοργανώνουν η Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών  και ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου. Υποδεχόμαστε τους νέους αγρότες μας, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας και βρίσκονται σήμερα εδώ μαζί μας.

Είναι έντονη η πεποίθησή μας ότι οι νέοι της υπαίθρου, το μέλλον αυτού του τόπου, μπορούν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη του γεωργικού τομέα και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα. Μπορούν να αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία θα ανασυγκροτηθεί η ύπαιθρός μας. Οι νέοι γεωργοί μπορούν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους σε θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας να αναπτύξουν τομείς που έχουν εξαιρετικές προοπτικές για το μέλλον, να συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη και να δώσουν ώθηση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο. 

Είναι η τρίτη φορά που διοργανώνουμε, τα τελευταία χρόνια, εκδήλωση αφιερωμένη στους νέους αγρότες μας σε μια πρωτοβουλία που τείνει να καταστεί θεσμός. Ως Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στηρίζουμε με κάθε τρόπο τέτοιου είδους δράσεις, οι οποίες συμβάλλουν στην ενεργό εμπλοκή των νέων στα κοινά και ιδιαίτερα στο μέλλον του αγροτικού τομέα. Συναντήσεις, όπως η σημερινή, ωθούν τους νέους να καταθέσουν τις απόψεις και τις εισηγήσεις τους αλλά και να θέσουν τους προβληματισμούς τους, αναπτύσσοντας παράλληλα διαύλους επικοινωνίας και αμεσότητας με τις αρμόδιες υπηρεσίες καθώς και να δικτυωθούν μεταξύ τους.

Η ιδιαιτερότητα, ωστόσο, της σημερινής συνάντησης είναι ότι καλωσορίζουμε στο Υπουργείο τους νέους που έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο της δεύτερης προκήρυξης του Μέτρου 6.1 «Ενίσχυση πρώτης εγκατάστασης» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και οι οποίοι έχουν εκφράσει εμπράκτως τη βούλησή τους  να εγκατασταθούν για πρώτη φορά ως επικεφαλής/αρχηγοί εκμετάλλευσης στον πρωτογενή τομέα.

Όπως γνωρίζετε, κατά την πρόσφατη προκήρυξη του Μέτρου 6.1 για την ενίσχυση πρώτης εγκατάστασης νέων γεωργών αλλά και του Μέτρου 4.1 για τη στήριξη επενδύσεων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις υπήρξε ιδιαίτερα υψηλό ενδιαφέρον από μέρους των νέων μας. Ως αποτέλεσμα, το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από σχετική εισήγηση του Υπουργείου μας, ενέκρινε την έγκριση όλων των αιτήσεων που πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, συνολικού ποσού €70 εκ. σε σχέση με €36 εκ. που προέβλεπαν οι αρχικές προκηρύξεις. Ήδη έχουν αποσταλεί οι επιστολές έγκρισης σε 250 νέες και νέους που έχουν εγκριθεί και αναμένεται να ενημερωθούν εντός των επόμενων ημερών άλλοι 32 περίπου αιτητές. Βρισκόμαστε δηλαδή σε μια περίοδο έντονων διεργασιών από τους νέους που αποφάσισαν να εγκατασταθούν στον πρωτογενή τομέα.   

Αγαπητές νέες, αγαπητοί νέοι,

Η έγκρισή σας στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης αποτελεί για σας μια κομβική στιγμή στη ζωή σας, αφού σας ανοίγεται μια τεράστια ευκαιρία που είναι στο χέρι σας να την αξιοποιήσετε κατάλληλα. Πρέπει να σας διαβεβαιώσω ότι οι προβληματισμοί, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε καθώς και το όραμά σας για το μέλλον μάς ενδιαφέρουν άμεσα και σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε να ξέρετε ότι είμαστε συνοδοιπόροι. Μας δένει η αγάπη μας για τον τόπο μας και η κοινή προσπάθεια για αποφυγή της εγκατάλειψης των αγροτικών περιοχών.

Υπάρχουν ευκαιρίες, τις οποίες μπορείτε να εκμεταλλευτείτε γιατί, εκ της φύσεως σας, ως νέοι έχετε όρεξη για δουλειά, φιλοδοξίες, προοπτική. Μαζί με την κατάλληλη τεχνική κατάρτιση, τη θετική σας διάθεση και το ψηλό μορφωτικό επίπεδο έχετε όλα τα εχέγγυα που θα σας διασφαλίσουν μια λαμπρή σταδιοδρομία στον πρωτογενή τομέα. Μέσω της δικής σας προσωπικής επιτυχίας στη νέα σας σταδιοδρομία επιτυγχάνονται και οι δικοί μας στόχοι για ανασυγκρότηση της κυπριακής υπαίθρου και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού μας τομέα.    

Μέλημά μας είναι να προωθήσουμε και να επιλύσουμε όλα όσα σας απασχολούν. Θέματα όπως είναι το υψηλό κόστος της αρχικής επένδυσης, τα ζητήματα ρευστότητας, η δυσκολία εξασφάλισης χρηματοδότησης από τα τραπεζικά ιδρύματα, το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω της αύξησης της τιμής των πρώτων υλών και της ενέργειας καθώς και άλλα οριζόντια θέματα που αντιμετωπίζετε μας απασχολούν και μας προβληματίζουν. Ήδη έχουμε τροχοδρομήσει διαδικασίες και λάβαμε πρωτοβουλίες για την προώθηση των θεμάτων. Θα έχετε την ευκαιρία να ενημερωθείτε σχετικά στη συνέχεια της εκδήλωσής μας αλλά και σε μελλοντικές συναντήσεις. Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα είναι πάντα στη διάθεσή σας για όποιο πρόβλημα προκύψει στο μέλλον.   

Από την 1η Ιανουαρίου 2023 έχει τεθεί σε εφαρμογή το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, το οποίο έρχεται να διαδεχθεί το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Το νέο Σχέδιο έχει και πάλι στο επίκεντρο του τη στήριξη των νέων μας. Οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται διαμορφώθηκαν λαμβάνοντας υπόψη και τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων που πραγματοποιήθηκαν με τους νέους καθώς και τις νέες τάσεις και εξελίξεις αλλά και τις προοπτικές που διανοίγονται στον τόπο μας. 

Πρόσθετα, γίνονται συντονισμένες προσπάθειες στο επίπεδο της Κυβέρνησης αλλά και με άλλους εμπλεκόμενους για προώθησή σειράς πρωτοβουλιών και νομοθετημάτων όπως είναι η καθιέρωση και στήριξη της δημιουργίας επισκέψιμων αγροκτημάτων, η καταπολέμηση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, η παραχώρηση κινήτρων σε νεαρά ζευγάρια για εγκατάσταση στην ύπαιθρο στο πλαίσιο της στεγαστικής πολιτικής, τα προγράμματα στήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας, η στήριξη της μεταποίησης και τόσα άλλα.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους σας για τη σημερινή σας παρουσία και το ενδιαφέρον που επιδεικνύετε. Απώτερος στόχος όλων μας είναι να δούμε τις αγροτικές περιοχές μας οικονομικά ευημερούσες, ακμάζουσες με νέους και νέες που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στον πρωτογενή τομέα σε σύγχρονες και βιώσιμες εκμεταλλεύσεις και θέτουν τις προϋποθέσεις για την αναζωογόνηση της υπαίθρου μας.  

(ΜΓ)