Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-11-2023 14:00

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος στην εκδήλωση "Μέρα Μνήμης Λευκονοίκου"

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση να χαιρετήσω την εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος Λευκονοίκου. Με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση διεξάγεται το 5ο Ταξίδι στις Παραδοσιακές Γεύσεις του Λευκονοίκου και η 4η Γιορτή του Οφτού, με σκοπό να διατηρήσει τα ήθη και τις παραδόσεις καθώς και να αναδείξει τα εύγευστα γαστρονομικά προϊόντα της ξακουστής κωμόπολης.

Το Λευκόνοικο, μέσα στην πανέμορφη και εύφορη πεδιάδα της Μεσαορίας, ανέκαθεν υπήρξε εμπορικό, οικονομικό, πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο που ανθούσε σε όλους τους τομείς, συμβάλλοντας στην πρόοδο και την εξέλιξη ολόκληρης της κυπριακής κοινωνίας. Γη καρποφόρα στις σοδειές αλλά και στους ανθρώπους, ανέδειξε σπουδαίες και εξέχουσες προσωπικότητες.

Τα προϊόντα του Λευκονοίκου όπως είναι η τσιπόπιτα, το παραδοσιακό ζυμαρικό τής κωμόπολης του Λευκονοίκου, καθώς και το οφτό αποτελούν μέρος της ιστορίας και του πολιτισμού του. Η διατήρηση και η διαφύλαξη του κληροδοτήματος αυτού και η μεταλαμπάδευσή του στην επόμενη γενιά πρέπει να αποτελεί διαχρονική επιδίωξη τόσο δική σας όσο και δική μας. Άλλωστε, η παραγωγή και η προώθηση παραδοσιακών ποιοτικών προϊόντων αποτελεί κορυφαία πολιτική επιδίωξη της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται υπό το σύνθημα «Μέρα Μνήμης Λευκονοίκου», συγκεντρώνουν τον προσφυγικό κόσμο του κατεχόμενου Δήμου και ξαναζωντανεύουν θύμησες και αναμνήσεις μιας λαμπρής πορείας. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι αναμφίβολα πολύ σημαντικές αφού, πέρα από τον κοινωνικό και ψυχαγωγικό τους χαρακτήρα, καλλιεργούν, κυρίως στους νεότερους, τη γνώση και την αγάπη για τη γενέθλια γη προβάλλοντας, παράλληλα, την ιστορική της σημασία.

Άλλωστε η μελέτη, ο σεβασμός και η κατανόηση ηθών, εθίμων και μνημείων του λαϊκού πολιτισμού, της θρησκευτικής παράδοσης, της καθημερινότητας των ανθρώπων, το βίωμα του πολέμου και οι εμπειρίες της προσφυγιάς, συμβάλλουν καθοριστικά στη διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης και στην ιστορική αφύπνιση όλων μας και, κυρίως, της νεότερης γενιάς.

Επιπρόσθετα, οι συνεστιάσεις και οι συγκεντρώσεις του προσφυγικού κόσμου κάθε κοινότητας ή πόλης, όπως και η σημερινή, ενισχύουν τον αγώνα και τις προσπάθειες για απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών μας, διατηρώντας ακέραιη την ελπίδα της επιστροφής. 

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στους διοργανωτές για αυτή τη ξεχωριστή πρωτοβουλία. Εύχομαι σε όλους καλή διασκέδαση.

Σας ευχαριστώ και σας καλώ να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για επιστροφή και δικαίωση στη γη που μας γέννησε.

(ΜΓ/ΓΣ/ΑΣΠ)