Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-11-2023 18:27

Χαιρετισμός του Επιτρόπου του ΚΟΑΠ στην εκδήλωση για τους νέους γεωργούς που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο της 2ης προκήρυξης του Μέτρου 6.1

Φέτος είναι η τρίτη συναπτή χρονιά που το Υπουργείο Γεωργίας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου διοργανώνει ημερίδα αφιερωμένη στους νέους γεωργούς μας.

Ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) σε συνεργασία με τη Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 προχώρησαν στην τρίτη προκήρυξη του Καθεστώτος 4.1 και στη δεύτερη προκήρυξη του Καθεστώτος 6.1, με την παραλαβή των αιτήσεων να έχει ολοκληρωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου 2022.

Τα δύο Καθεστώτα είναι από τα σημαντικότερα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Κύπρου 2014-2020, τόσο σε ύψος προϋπολογισμού όσο και για τη μεγάλη συμβολή τους στην ενίσχυση του τόσο νευραλγικού τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, δίνοντας με την εφαρμογή τους σημαντική ώθηση στην αγροτική ανάπτυξη.

Για άλλη μια φορά υπήρξε πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους αγρότες μας με αποτέλεσμα να παραληφθεί μεγάλος αριθμός αιτήσεων. Ενδεικτικά αναφέρω ότι έχουν συνολικά παραληφθεί 855 αιτήσεις, 562 αιτήσεις για το Καθεστώς 4.1 και 293 αιτήσεις για το Καθεστώς 6.1, που αντιστοιχούν σε ύψος επενδύσεων περίπου €113εκ. Το ύψος της επιδότησης που συνολικά απαιτείται για την ικανοποίηση όλων των αιτήσεων υπολογίζεται στα €71.000.000. Το μεγάλο ενδιαφέρον των αγροτών υποδηλώνει τη μεγάλη ανάγκη για επενδύσεις που υπάρχει στους πλείστους κλάδους της Γεωργίας - Κτηνοτροφίας, αλλά και την επιτυχία της ενημερωτικής εκστρατείας που πραγματοποιήθηκε πριν και κατά τη διάρκεια της προκήρυξης, μέσω της οποίας ενημερώθηκαν όλοι οι πιθανοί δικαιούχοι για τις πρόνοιες των Καθεστώτων.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι παρά το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, η διαδικασία της παραλαβής των αιτήσεων ολοκληρώθηκε με επιτυχία χωρίς την οποιαδήποτε ταλαιπωρία των ενδιαφερομένων. Ως νέο στοιχείο στη διαδικασία της συμπλήρωσης και υποβολής των αιτήσεων ήταν το γεγονός ότι για πρώτη φορά είχαμε ηλεκτρονική συμπλήρωση και υποβολή των αιτήσεων μέσω της ιστοσελίδας του ΚΟΑΠ.

Η μεγάλη απήχηση που υπήρξε είχε καταδείξει ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του Καθεστώτος 4.1 ύψους €31εκ. και του Καθεστώτος 6.1 ύψους €5εκ. ήταν πολύ μικρός για να καλύψει τη ζήτηση. Αντιλαμβανόμενοι από νωρίς το μέγεθος της ανεπάρκειας των διαθέσιμων κονδυλίων προχωρήσαμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να αυξηθεί ο διαθέσιμος προϋπολογισμός. Ως αποτέλεσμα, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, στο οποίο υπάγεται η Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, αποφάσισε τη διάθεση επιπλέον κονδυλίων με σκοπό να καλυφθεί πλήρως η αυξημένη ζήτηση που παρουσιάστηκε.

Παρά τον πολύ μεγάλο αριθμό αιτήσεων που είχαμε να επεξεργαστούμε και την πολυπλοκότητα των ελέγχων που απαιτούνται για την αξιολόγηση των συγκεκριμένων αιτήσεων, πετύχαμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία εγκρίσεων τον Ιούλιο 2023, αρκετά νωρίτερα από ό,τι αρχικά είχε προγραμματιστεί. Μέχρι σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι έχουν εγκριθεί όλες οι αιτήσεις οι οποίες ήταν πλήρεις ή οι συγκεκριμένοι αιτητές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας για προσκόμιση των ελλειπόντων παραστατικών των αιτήσεών τους, πληρούσαν τα κριτήρια συμμετοχής και εξασφάλισαν βαθμολογία μεγαλύτερη ή ίση της ελάχιστης που έχει καθοριστεί. Συγκεκριμένα, έχουν ήδη αποσταλεί επιστολές έγκρισης σε 492 αιτητές του Καθεστώτος 4.1 και σε 250 αιτητές του 6.1, με το εγκεκριμένο ποσό επιδότησης να ανέρχεται στα €68.224.181. Η διαδικασία εξέτασης όσων αιτήσεων παραμένουν σε εκκρεμότητα συνεχίζεται, ανάλογα με την ανταπόκριση των ενδιαφερομένων.

Παράλληλα, από τις 2 Οκτωβρίου 2023 έχει αρχίσει η περίοδος υποβολής των αιτήσεων πληρωμής από τους εγκεκριμένους αιτητές των δύο Καθεστώτων. Μέχρι σήμερα έχουμε παραλάβει 23 αιτήσεις πληρωμής για την πρώτη δόση του Καθεστώτος 6.1 και έχουμε πραγματοποιήσει πληρωμές σε 18 αιτήσεις που υποβλήθηκαν πλήρεις, καταβάλλοντας το ποσό των €348.000. Οι αιτήσεις πληρωμής παραλαμβάνονται από τα επαρχιακά γραφεία του ΚΟΑΠ.

(ΓΣ/ΕΠ)