Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-11-2023 20:35

O Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προέβη σε ενημέρωση των εκπροσώπων των ΜΜΕ

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης προέβη σήμερα 7 Νοεμβρίου 2023 σε ενημέρωση των εκπροσώπων των ΜΜΕ, στο Προεδρικό Μέγαρο. Στη δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε τα ακόλουθα:

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχθηκε πρόσκληση για να συμμετάσχει στη Διεθνή Ανθρωπιστική Διάσκεψη για τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα, στις 9 Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Η διάσκεψη, η οποία θα γίνει σε επίπεδο αρχηγών κρατών, κυβερνήσεων και Υπουργών Εξωτερικών έχει ως στόχο τη συζήτηση θεμάτων, όπως είναι η αποκατάσταση της παροχής νερού, καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου μέσω της Κύπρου για απρόσκοπτη, ασφαλή και διαρκή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας με τελικό προορισμό τη Γάζα θα συζητηθεί εκτενώς στο πλαίσιο της διάσκεψης.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Μακρόν σημείωσε τα οφέλη και την προοπτική της πρωτοβουλίας του Προέδρου Χριστοδουλίδη, σε δηλώσεις του μετά τις εργασίες του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναπτύξει ενδελεχώς τις παραμέτρους της υπό σχεδιασμό πρωτοβουλίας, όπως έχουν διαμορφωθεί. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα αναφερθεί και στις επαφές που πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, τον Βασιλιά της Ιορδανίας, τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κατά την προχθεσινή τους συνάντηση αλλά και στις σχετικές επαφές του Υπουργού Εξωτερικών με την Παλαιστινιακή Αρχή και αξιωματούχους γειτονικών κρατών.

Η ουσιαστική στήριξη της οποίας τυγχάνει η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναδεικνύει τον ρόλο που η χώρα μας μπορεί να διαδραματίσει στην παρούσα κρίση όπως διαμορφώνεται αλλά και στην περιοχή μας γενικότερα.

Η αξιοποίηση της καταλληλόλητας της ιδιάζουσας και κεντρικού χαρακτήρα γεωγραφικής μας εγγύτητας, οι άριστες πολιτικές σχέσεις με τα κράτη της περιοχής αλλά και η ιδιότητά μας ως κράτος μέλος της ΕΕ αποτελούν βασικά στοιχεία που ενισχύουν την πρακτική συμβολή της πρωτοβουλίας ως προς την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την ευρεία θετική αποδοχή που τυγχάνει ως προς την πρόθεση προς υλοποίησή της.

Μετά τη συμμετοχή του στο συνέδριο στο Παρίσι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναχωρήσει για την Αθήνα στις 9 Νοεμβρίου, όπου θα πραγματοποιηθεί η 1η Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου – Ελλάδος.

Η 1η Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου – Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Νοεμβρίου, δηλαδή την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, η θεσμοθέτηση της οποίας ανακοινώθηκε κατά την πρώτη επίσκεψη στην Ελλάδα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας τον Μάρτιο.

Η θεσμοθέτηση της Διακυβερνητικής Συνόδου Κύπρου – Ελλάδος, για πρώτη φορά από την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, στοχεύει στη βελτιστοποίηση της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των δύο χωρών. Η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ Λευκωσίας και Αθήνας σε ολόκληρο το φάσμα του κυβερνητικού έργου θα συμβάλει καταλυτικά στην περαιτέρω προώθηση των κοινών μας επιδιώξεων.

Στη Σύνοδο θα συμμετέχουν 9 Υπουργοί και Υφυπουργοί της Κυπριακής Κυβέρνησης που θα πραγματοποιήσουν διμερείς συνεδρίες με τους Ελλαδίτες ομόλογούς τους.

Συγκεκριμένα θα συμμετέχουν ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Υπουργός Εσωτερικών, ο Υπουργός Άμυνας, η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, η Υπουργός Υγείας, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, η Υφυπουργός Ναυτιλίας και η Υφυπουργός Πολιτισμού.

Την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, είναι προγραμματισμένο δείπνο εργασίας κατά το οποίο θα συζητηθούν οι προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών στο Κυπριακό και τα επόμενα βήματα, όπως και θέματα εξωτερικής πολιτικής, καθώς επίσης και η ανταλλαγή απόψεων και βέλτιστων πρακτικών ως προς τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

Κατά τη 2η μέρα της Διακυβερνητικής Συνόδου θα πραγματοποιηθούν διμερείς συνεδρίες των Υπουργών και Υφυπουργών με τους Ελλαδίτες ομόλογούς τους, στην παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων, προς καταρτισμό συγκεκριμένων στόχων και χρονοδιαγραμμάτων με συγκεκριμένα ορόσημα ανάλογα με τα χαρτοφυλάκια τους. Στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Συνόδου ανάμεσα στα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν θα είναι ζητήματα αποτελεσματικής διαχείρισης του μεταναστευτικού, η ενίσχυση πολιτικής προστασίας, η περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας, ενεργειακοί σχεδιασμοί, η περαιτέρω συνεργασία σε σχολική και ανώτερη εκπαίδευση, η αναβάθμιση συνεργασιών στον τομέα της Υγείας, του Πολιτισμού και της Ναυτιλίας, αλλά και ως προς τις βέλτιστες πρακτικές στον συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

Στη συνέχεια θα διεξαχθεί σύνοδος της Ολομέλειας, υπό τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό, κατά την οποία θα παρουσιαστούν τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τις χωριστές συνεδρίες προς ανταλλαγή απόψεων και λήψη τελικών αποφάσεων. Με το πέρας της Ολομέλειας θα ακολουθήσουν δηλώσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Σε μια περίοδο που οι προκλήσεις για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη γειτονιά μας εντείνονται ακόμη περισσότερο και η ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο κρίνεται ως ιδιαίτερης σημασίας, ο ρόλος Κύπρου – Ελλάδας αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο και η περαιτέρω ενίσχυση της ήδη εξαίρετης συνεργασίας των χωρών μας είναι επιτακτική ανάγκη.

Συνεχίστηκαν χθες, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού της Βουλής, οι παρουσιάσεις των Σχεδίων Δράσης και οι Προϋπολογισμοί του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και του Υφυπουργείου Πολιτισμού.

Οι δράσεις και οι πολιτικές που περιλαμβάνονται στα Σχέδια Δράσης των Υπουργείων συνθέτουν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διακυβέρνησης. Δράσεις όπως είναι η επικαιροποίηση και η μείωση της διδακτέας ύλης μέσα από την αναθεώρηση των αναλυτικών προγραμμάτων, η αναβάθμιση και η βελτίωση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου επεκτείνοντάς το παράλληλα σε παγκύπρια βάση, η εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για ανάπτυξη και ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα στη γεωργία και την κτηνοτροφία, η εφαρμογή Θεσμικού Πλαισίου που ρυθμίζει το καθεστώς και την επαγγελματική ιδιότητα του καλλιτέχνη και την κοινωνική του ασφάλιση και ο σχεδιασμός στρατηγικής Πολιτιστικής Διπλωματίας με στόχο τη χαρτογράφηση του πολιτιστικού τοπίου της Κύπρου και την ενίσχυση της συνεργασίας με φορείς πολιτισμού διεθνώς.

Σημειώνεται ότι όλα τα Σχέδια Δράσης που έχουν παρουσιαστεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού αναρτώνται στις ιστοσελίδες των αντίστοιχων Υπουργείων.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στην υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησής μας με στόχο τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της χώρας μας και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών».

Στη συνέχεια, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ερωτηθείς για το θέμα της Πύλας και το πώς εξελίσσεται η κατάσταση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε: «Όπως και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε, υπήρξε χθες μια αντίδραση από τουρκικής πλευράς και αυτό αποτελεί συνέχεια της συνειδητής προσπάθειας για αμφισβήτηση του καθεστώτος της νεκρής ζώνης. Ήταν άλλωστε και ένας από τους βασικότερους λόγους που αναλάβαμε την πρωτοβουλία για την επίτευξη της συνάντησης. Βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία ζήτησαν χθες μια μικρή παύση των εργασιών από όλες τις πλευρές, ούτως ώστε να μπορεί να βρεθεί μια διπλωματική διέξοδος, μια διπλωματική λύση. Παραμένουμε σε επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη, την ειρηνευτική δύναμη, από την οποία αναμένουμε ότι θα συντονίσει και θα εφαρμόσει τις πρόνοιες της συναντίληψης. Μιας συναντίληψης που υπενθυμίζω ότι εμείς από την πρώτη στιγμή όχι μόνο αναλάβαμε την πρωτοβουλία προς την επίτευξή της, αλλά και με ειλικρινή πολιτική βούληση ξεκινήσαμε τις εργασίες σύμφωνα με τις πρόνοιες, για να μπορέσει να υλοποιηθεί στο σύνολό της καθώς είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων».

Κληθείς να απαντήσει αν υπάρχει μηχανισμός από πλευράς Ηνωμένων Εθνών για θέματα αμφισβήτησης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Aντιλαμβάνεστε ότι η ειρηνευτική δύναμη εντός της νεκρής ζώνης έχει συγκεκριμένους όρους εντολής που απορρέουν και από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η ειρηνευτική δύναμη, αυτή τη στιγμή και από την αρχή της επίτευξης αυτή της συναντίληψης, επιβλέπει και συντονίζει τις εργασίες. Θεωρούμε ότι θα μπορέσουν να επαναρχίσουν οι εργασίες το συντομότερο δυνατόν».

Στο ίδιο θέμα, σε ερώτηση για το πώς μπορεί να διασφαλιστεί η συνολική ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεδομένου ότι το κατοχικό καθεστώς ανενόχλητο να εισέρχεται ακόμα και με στρατιωτικό προσωπικό εντός της νεκρής ζώνης, διαταράσσοντας τη συναντίληψη, ο κ. Λετυμπιώτης απάντησε: «Να υπενθυμίσω την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας όταν έγιναν προσπάθειες για τους τουρκικούς σχεδιασμούς τον Αύγουστο, αλλά και τις διπλωματικές επαφές και τους διπλωματικούς χειρισμούς στους οποίους προχώρησαν από την πρώτη στιγμή έγκαιρα, τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών αλλά και η Κυβέρνηση. Αυτό με το οποίο χαρακτηρίστηκε η συναντίληψη από την πρώτη στιγμή είναι ως ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ένα μεγάλο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, για τον λόγο ότι, όπως πολύ καλά θυμάστε, το καθεστώς στην Πύλα υφίσταται εδώ και δεκαετίες και προσπαθούν οι κατοχικές δυνάμεις να το αμφισβητήσουν. Μέσα από αυτή τη συναντίληψη και μόνο απαντώνται κάποιοι προβληματισμοί, κάποιες ανησυχίες που είχαμε, αλλά και την ίδια στιγμή συμπεριλαμβάνονταν πολύ σημαντικές πρόνοιες. Πρόνοιες διαχρονικές και από τις δύο κοινότητες που βρίσκονται στην περιοχή. Θυμίζω ότι προβλέπουν την επιθυμητή από όλους οικιστική και αστική ανάπτυξη. Ένα ζήτημα το οποίο για δεκαετίες συζητείτο και μέσα από αυτή τη συναντίληψη μπορεί να καταστεί εφικτό. Εμείς θα επαναλάβουμε για άλλη μια φορά ότι, όπως ακριβώς πετύχαμε αυτή τη συναντίληψη, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, με την ίδια ειλικρινή πολιτική βούληση, θα συνεχίσουμε την υλοποίηση των προνοιών της συναντίληψης το συντομότερο δυνατόν. Και αυτό εντάσσεται και στις συνεχιζόμενες προσπάθειες που καταβάλλουμε για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Σε άλλη ερώτηση, γιατί υπάρχει αυτή η παύση εργασιών στην Πύλα, δεδομένου ότι είναι ξεκάθαρο το κείμενο της συναντίληψης για την πλευρά μας και τα Ηνωμένα Έθνη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε: «Επαναλαμβάνω, χθες υπήρξε μια ένταση από τουρκικής πλευράς. Αυτή τη στιγμή να λάβουμε υπόψη μας ότι συνεχίζεται αυτή η ένταση. Τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν μια μικρή προσωρινή παύση, επαναλαμβάνουμε, για να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι εργασίες. Σας υπενθυμίζω ότι από την ημέρα επίτευξης της συναντίληψης, στις 23 Οκτωβρίου, που ήταν και η ημερομηνία έναρξης των εργασιών, οι εργασίες ξεκίνησαν κανονικά και σύμφωνα με τις πρόνοιες της συναντίληψης και μέχρι χθες συνεχίζονταν χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Είμαστε αισιόδοξοι επειδή ακριβώς η συναντίληψη είναι με σαφήνεια που έχει συνταχθεί μετά από διεξοδικές διαβουλεύσεις και είναι με την ειρηνευτική δύναμη και οι πρόνοιες της συναντίληψης δεν επιδέχονται καμία παρερμηνεία. Ήδη και ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας, ο κ. Lacroix, κατά την επίσκεψή του την προηγούμενη εβδομάδα στην περιοχή, δήλωσε τη βούληση των Ηνωμένων Εθνών ως προς την υλοποίηση του συνόλου των προνοιών της συναντίληψης».

Κληθείς να σχολιάσει με ποιον τρόπο διασφαλίζεται η νεκρή ζώνη, ο κ. Λετυμπιώτης είπε: «Να σημειώσω ότι ολόκληρη η Κύπρος είναι έδαφος της Δημοκρατίας, μέχρι τον Απόστολο Ανδρέα. Την ίδια στιγμή όμως να πω ότι η πρόνοια για οικοπεδοποίηση, επαναλαμβάνω, συμπεριλαμβανόταν με σαφήνεια στη συναντίληψη, η οποία επιτεύχθηκε μεταξύ εμάς και της ελληνικής δύναμης. Είχαν ξεκινήσει οι προκαταρκτικές εργασίες από τις 23 Οκτωβρίου και καμία εργασία δεν πραγματοποιήθηκε ή δεν ξεκίνησε που δεν ήταν μέρος της συναντίληψης. Σημειώνω ξανά, για ακόμη μια φορά, ότι είμαστε σε συνεχή επαφή με την ειρηνευτική γραμμή και αναμένουμε την επανέναρξη των εργασιών».

Σε ερώτηση κατά πόσο γνωρίζουμε εάν κάτι παρόμοιο υπήρχε και στη συναντίληψη που συμφωνήθηκε ανάμεσα στο ψευδοκράτος και τα Ηνωμένα Έθνη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε: «Υπάρχει μια αντίληψη μεταξύ εμάς και της ειρηνευτικής δύναμης και βάσει αυτής της συναντίληψης αυτές είναι οι πρόνοιες των οποίων η ειρηνευτική δύναμη έχει την ευθύνη και τον συντονισμό υλοποίησης». Και πρόσθεσε: «Η συναντίληψη που έχει επιτευχθεί είναι μεταξύ εμάς και των Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή της Δημοκρατίας και της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών».

Ερωτηθείς για τυχόν εξέλιξη σε σχέση με τα ψεσινά επεισόδια στο Πουρνάρα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Η τελευταία ενημέρωση που έχουμε, και νομίζω έχει εκδοθεί και από την αστυνομία μια ανακοίνωση, είναι ότι 33 άτομα έχουν συλληφθεί και θα κατηγορηθούν σήμερα γραπτώς. Μετά την τυπική διερεύνηση, σύμφωνα και με τις οδηγίες του Υπουργού Εσωτερικών, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την απέλαση όσων εμπλέκονται στα επεισόδια. Θα επαναλάβω, για ακόμη μια φορά, τη μηδενική ανοχή της Κυβέρνησης σε απαράδεκτα επεισόδια από όπου και αν προέρχονται, αλλά και την προσήλωσή μας στην αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού».

Σε ερώτηση για ανακοίνωση της λεγόμενης προεδρίας, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Τατάρ με τον κ. Γκουτέρες, για διορισμό απεσταλμένου για έξι μήνες, ο κ. Λετυμπιώτης σημείωσε: «Αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε ενημερωθεί κι εμείς μέσα από δημοσιεύματα ως προς την τηλεφωνική επικοινωνία που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του κ. Τατάρ και του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Δεν μπορώ να συμπεράνω ποιο ήταν το αποτελέσματα αυτής της επικοινωνίας. Πρέπει να έχουμε επίσημη ενημέρωση. Αυτό που μπορώ να σας πω, και γι’ αυτό είμαι βέβαιος, είναι ότι δεν μπορούν να μπουν όροι ή χρονοδιαγράμματα στην αποστολή, στους όρους εντολής ενός απεσταλμένου, ο οποίος θα είναι επιφορτισμένος με το καθήκον να διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από εκεί που έχουν διακοπεί. Εκείνο το οποίο μπορώ να πω είναι ότι ελπίζουμε να μη χρειαστεί έξι μήνες ο απεσταλμένος, ούτως ώστε το συντομότερο δυνατόν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που έχουν διακοπεί. Αυτός είναι ο στόχος μας. Εμείς επαναλαμβάνουμε από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του Προέδρου της Δημοκρατίας την ετοιμότητά μας για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έχουν διακοπεί και χαρακτηριστικά λέμε ότι βρισκόμαστε ήδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και καλούμε και την άλλη πλευρά να πράξει το ίδιο».

Σε διευκρινιστική ερώτηση αν οι όροι εντολής του απεσταλμένου θα είναι απλώς η διερεύνηση πιθανότητας επανέναρξης των συνομιλιών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Αυτό αντιλαμβάνεστε είναι θέμα που θα εξετάσει ο Γενικός Γραμματέας με την πορεία της διερεύνησης από την πλευρά του απεσταλμένου. Αυτό το οποίο αυτή τη στιγμή θα είναι το πρώτιστο, αν θέλετε, που θα ερευνήσει ο απεσταλμένος από πλευράς του Γενικού Γραμματέα, είναι η προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από εκεί που έχουν διακοπεί. Κάτι το οποίο, επαναλαμβάνω, ελπίζουμε. Αυτή είναι η προοπτική, αυτές είναι οι παράμετροι που μπορούν να επιτρέψουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν. Τουλάχιστον από πλευράς μας, είμαστε έτοιμοι ακόμη και σήμερα να επαναρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις από εκεί που έχουν διακοπεί».

Ερωτηθείς για το πώς επηρεάζουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων τα χθεσινά γεγονότα στην Πύλα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε: «Αυτό που η Κυπριακή Κυβέρνηση έπραξε στην Πύλα ήταν να αναλάβει πρωτοβουλία, ήταν να επιστρατεύσει την ενεργή διπλωματία για να μπορέσει να διαχειριστεί μια, όπως εξελισσόταν εκείνη τη στιγμή, κρίση. Με την ίδια εποικοδομητική στάση, με την ίδια αγωνία για τη λύση του Κυπριακού θα συνεχίσουμε. Εάν σήμερα η άλλη πλευρά αποδεχθεί τον διορισμό απεσταλμένου και επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από εκεί που έχουν διακοπεί, πάντοτε εντός του συμφωνημένου πλαισίου, είμαστε πρόθυμοι, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν».

Σε σχέση με τα ενεργειακά, ερωτηθείς για το αν υπάρχουν άλλες εταιρείες που επιθυμούν να δημιουργήσουν πλωτή μονάδα όπως είχε συμφωνηθεί με τη Chevron, o κ. Λετυμπιώτης απάντησε: «Αντιλαμβάνεστε ότι από τη στιγμή που έχουμε στείλει γραπτώς στη Chevron τις δικές μας θέσεις, μέχρι να λάβουμε απάντηση, δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε τοποθέτηση».

Σε άλλη ερώτηση για το αν μπορεί η Κυβέρνηση να απελάσει άτομα, τα οποία έχουν αιτηθεί και πληρούν τα κριτήρια για άσυλο, επειδή έλαβαν μέρος στα ψεσινά επεισόδια, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε: «Αντιλαμβάνεστε ότι όταν κάποιος, ακόμη και αν είναι αιτητής ασύλου, παραβαίνει τον νόμο, παραβιάζει τον νόμο, προκαλεί επεισόδια, θα πρέπει τότε να κινηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Αυτή τη στιγμή οι εντολές που υπάρχουν από πλευράς του Υπουργού Εσωτερικών είναι όσα άτομα εμπλέκονται στα επεισόδια, όπως έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις, να εξεταστεί αμέσως και αν αποδειχθεί ότι πράγματι εμπλέκονται στα επεισόδια να απελαθούν». Στη συνέχεια, ερωτηθείς για την περίπτωση που αυτά τα άτομα προέρχονται από τη Συρία, ο κ. Λετυμπιώτης είπε: «Η ενημέρωση που έχουμε μέχρι στιγμής είναι ότι στην πλειονότητά τους δεν είναι από τη Συρία. Δεν είναι Σύριοι αυτοί που έχουν συλληφθεί. Αλλά σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα πάντοτε και με τις διεθνείς μας υποχρεώσεις, θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, για αυτούς που ήταν υπεύθυνοι και εμπλέκονται στα επεισόδια. Πρέπει να σταλεί και ένα σαφές μήνυμα, ότι δεν μπορούν τέτοια επεισόδια να γίνονται ανεκτά».

Ερωτηθείς για το υπόμνημα που επέδωσαν οι κάτοικοι των Δήμων Γερίου και Λατσιών διαμαρτυρόμενοι για τρεις κλειστές δομές ασυνόδευτων ανηλίκων στους Δήμους τους σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Υφυπουργείου Πρόνοιας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Δεν έχω αυτή τη στιγμή κάτι υπόψη μου ως προς την τροποποίηση των σχεδιασμών του αρμόδιου Υφυπουργείου. Έχει ληφθεί το σχετικό υπόμνημα, το έχει παραλάβει ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Όπως κάθε υπόμνημα και κάθε μήνυμα που λαμβάνουμε μελετάται, το μελετά και το αρμόδιο Υπουργείο και αν τυχόν υπάρξει οποιαδήποτε διαφοροποίηση γι’ αυτό θα ενημερωθείτε».

Κληθείς να αναφέρει αν θα απελαθούν οι Νιγηριανοί που, σύμφωνα με δημοσιεύματα συλλήφθηκαν χθες στο Πουρνάρα, σε περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος στη χώρα τους, ο κ. Λετυμπιώτης επανέλαβε: «Σύμφωνα με τις διεθνείς μας υποχρεώσεις, αλλά και αφού εξεταστεί κατά πόσον εμπλέκονται στα επεισόδια, εάν εμπλέκονται θα απελαθούν άμεσα».

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει οποιεσδήποτε διμερείς συναντήσεις στο περιθώριο της επίσκεψής του στο Παρίσι, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Το πρόγραμμα του Προέδρου θα είναι πιεσμένο λόγω της διάσκεψης, σίγουρα όμως στο περιθώριο θα υπάρξουν διμερείς επαφές. Θα συμμετέχουν ούτως ή άλλως, όπως έχω αναφέρει, και αρχηγοί κρατών και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και κάποιες συναντήσεις του Προέδρου».

Για το θέμα του ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε: «Νομίζω και οι ίδιες οι τοποθετήσεις, τόσο από πλευράς της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χθες, αλλά και η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών καταδεικνύουν τη σημασία, την αναγνώριση, την ανάγκη για αυτή την πρωτοβουλία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει παρουσιάσει αυτή την πρωτοβουλία για πρώτη φορά στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ως προς την απρόσκοπτη και ασφαλή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας με τελικό προορισμό τη Γάζα. Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε διπλωματικές επαφές και με τα κράτη της περιοχής. Είναι ενδεικτικές και οι επαφές που είχε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και ο Υπουργός Εξωτερικών με διεθνείς οργανισμούς για να μπορέσει να καταστεί αυτό εφικτό».

Κληθείς να σχολιάσει αν ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Blinken εξέφρασε τη στήριξη των ΗΠΑ για την πρωτοβουλία της Κύπρου, ο κ. Λετυμπιώτης σημείωσε: «Αντιλαμβάνεστε ότι στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα, όσον αφορά ιδιαίτερα τον θαλάσσιο διάδρομο, δεν μπορούμε να πούμε περισσότερες λεπτομέρειες, ούτε μπορώ να τοποθετηθώ εκ μέρους του κ. Blinken. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι προφανώς η συνάντηση από μόνη της καταδεικνύει τη σημασία που δίδουν σε αυτή την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής».

Τέλος, ερωτηθείς για τις ανησυχίες του κ. Netanyahu όσον αφορά θέματα ασφαλείας προκειμένου να υλοποιηθεί η πρόταση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε: «Αντιλαμβάνεστε ότι είναι μια πρωτοβουλία που έχει έναν μεγάλο βαθμό δυσκολίας και πολυπλοκότητας, αλλά και πολλές παραμέτρους. Αυτές όλες οι παράμετροι βρίσκονται στο επίκεντρο των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και του Υπουργού Εξωτερικών με όλα τα κράτη της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, με τον οποίο πραγματοποίησε και τηλεφωνική επικοινωνία».

(ΑΦ/ΝΓ)