12-12-2023 14:22
Συμμετοχή του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ
O Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρος Ξενοφώντος συμμετείχε στη Σύνοδο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις 10 - 12 Δεκεμβρίου 2023.
Αναφορικά με τα θέματα αλιείας o κ. Ξενοφώντος υποστήριξε την προσπάθεια για βιώσιμη διαχείριση των αλιευτικών αποθεμάτων, με ιδιαίτερη μνεία στη διατήρηση των δικαιωμάτων των αλιέων, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις. Υπογράμμισε την ανάγκη αγαστής συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών, στη βάση συστάσεων Περιφερειακών Οργανισμών Διαχείρισης της Αλιείας, και ενίσχυσης του ελέγχου και της παρακολούθησης των αλιευτικών δραστηριοτήτων στην ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να εξασφαλιστούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού, με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.
Οι Υπουργοί, κατόπιν τριήμερων διαβουλεύσεων, κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με τις προτάσεις για τις αλιευτικές δυνατότητες στον Ατλαντικό και τη Βόρεια Θάλασσα, καθώς και για τη Μεσόγειο θάλασσα και τον Εύξεινο Πόντο για το 2024. Η Κύπρος εξασφάλισε περίπου 430 χιλιάδες κιλά μακρύπτερου τόνου, 188 χιλιάδες κιλά ερυθρού τόνου και 50 χιλιάδες κιλά μεσογειακού ξιφία.
Ο Υπουργός υποστήριξε από κοινού με άλλους ομολόγους του την πρωτοβουλία της Πορτογαλίας για επέκταση του σχεδίου παροχής βοήθειας μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου προς τους αλιείς και υδατοκαλλιεργητές. Το αίτημα δεν ικανοποιήθηκε από την Επιτροπή, η οποία επικαλέστηκε μη εκπλήρωση των προϋποθέσεων ενεργοποίησης του Ταμείου για την Κοινή Αλιευτική Πολιτική.
Όσον αφορά τον Κανονισμό για τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές, τα κράτη μέλη συζήτησαν το συμβιβαστικό κείμενο για Γενική Προσέγγιση. Επιτυχία της Κύπρου, μετά από στήριξη σημαντικής μερίδας κρατών μελών, ήταν η συμπερίληψη α) ιδιαίτερης πρόνοιας για τα νησιωτικά κράτη μέλη της Μεσογείου, με την οποία παρέχεται δυνατότητα απαγόρευσης καλλιέργειας φυτών NGT1 με στόχο την προστασία της βιολογικής γεωργίας από τυχόν σταυρογονιμοποιήσεις και β) δυνατότητας απαγόρευσης καλλιέργειας φυτών NGT2 στη βάση αδυναμίας εφαρμογής μέτρων συνύπαρξης με τις συμβατικές καλλιέργειες. Ο κ. Ξενοφώντος, στην παρέμβασή του, επισήμανε τη σημασία προστασίας της βιολογικής γεωργίας σε κράτη μέλη όπου λόγω του νησιώτικου χαρακτήρα δεν μπορούν να εφαρμοστούν αποτελεσματικά μέτρα συνύπαρξης. Σημείωσε την ανάγκη διαφύλαξης της εμπιστοσύνης του κοινού στα βιολογικά προϊόντα και τα υψηλά πρότυπα παραγωγής τους.
Στο πλαίσιο της συζήτησης του πρώτου έτους εφαρμογής των Στρατηγικών σχεδίων ο κ. Ξενοφώντος τόνισε τη σημασία επαρκούς στήριξης των γεωργών. Επισήμανε ότι τα Στρατηγικά σχέδια θα πρέπει να αποτελέσουν σταθερή πηγή βοήθειας στη γεωργία, σε ένα περιβάλλον όπου η παρούσα γεωπολιτική κατάσταση, η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις τους στην οικονομία απειλούν τη βιωσιμότητά της και διαμορφώνουν συνθήκες αβεβαιότητας για το μέλλον της παραγωγής τροφίμων. Επανέλαβε τη στήριξη της Κύπρου για δημιουργία πρόσθετου «ad hoc» μηχανισμού οικονομικής ενίσχυσης των γεωργών σε περιπτώσεις κρίσεων. Τόνισε επίσης ότι πρέπει να απλοποιηθεί περαιτέρω το πλαίσιο προσαρμογής των Στρατηγικών σχεδίων, με την παροχή περαιτέρω ευελιξίας στα κράτη μέλη, ώστε να διασφαλισθεί η συμμετοχή και η συνεισφορά των γεωργών στους ευρύτερους στόχους της ΕΕ.
Για την κατάσταση της αγοράς, ο κ. Ξενοφώντος τόνισε τις πολλαπλές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο γεωργικός τομέας στην Κύπρο, με ιδιαίτερη αναφορά στη ξηρασία και το αυξημένο κόστος παραγωγής. Παρότρυνε την Επιτροπή όπως παραχωρήσει εξαιρέσεις για την Καλή Περιβαλλοντική και Γεωργική Κατάσταση με αρ. 7 (αμειψισπορά) και αρ. 8 (αγρανάπαυση) για το 2024. Επισήμανε επίσης την ανάγκη αύξησης του ποσού που μπορεί να διατεθεί μέσω του γεωργικού αποθεματικού αλλά και ενδυνάμωσης της ανθεκτικότητας της γεωργίας στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Τόνισε την ανάγκη εμπλουτισμού των δυνατοτήτων οικονομικής στήριξης των γεωργών με περαιτέρω εργαλεία χρηματοδότησης, ώστε να είναι εφικτή η παροχή ολοκληρωμένων και βιώσιμων λύσεων για τον γεωργικό τομέα.
Η Επιτροπή, παρουσίασε τις πρόσφατες προτάσεις της για την ευημερία των ζώων, που περιλαμβάνουν πρόταση για προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά, καθώς και πρόταση για την προστασία των σκύλων και γάτων. Ο κ. Ξενοφώντος, καλωσορίζοντας τη δέσμη προτάσεων, τόνισε ότι η Κύπρος θα συμβάλει εποικοδομητικά στις συζητήσεις για τη διαμόρφωση ενός λειτουργικού νομοθετικού πλαισίου που να διασφαλίζει τη βελτίωση της ευημερίας των ζώων.
Τέλος, η Ισπανική Προεδρία παρουσίασε τη διαπραγματευτική εντολή της επί της Οδηγίας που αφορά την τροποποίηση διαφόρων οδηγιών «για το πρόγευμα». Ο κ. Ξενοφώντος, στην παρέμβασή του, επεσήμανε την ανάγκη ανάπτυξης σε σύντομο χρονικό διάστημα εναρμονισμένων εργαστηριακών μεθόδων ανάλυσης για πάταξη της νοθείας στο μέλι και εξακρίβωσης των χωρών συγκομιδής στα μείγματα μελιού. Τόνισε επίσης ότι πρέπει να διασφαλισθεί απόλυτη διαφάνεια στον τομέα των τροφίμων, με όσο το δυνατό λιγότερο κόστος για τους γεωργούς και τις εθνικές διοικήσεις.
Για πλάνα από τη Συμμετοχή του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ πατήστε εδώ.
(ΜΠατ/ΕΑθ/ΘΘ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα
24-11-2024 10:37
Επιχείρηση διάσωσης της νεογέννητης φώκιας «Παναγής»
22-11-2024 15:22
Μέτρο 1 – Αντισταθμιστικά Μέτρα Κοινοτήτων Ακάμα