Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-12-2023 19:42

Ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αναφορικά με τη σημερινή εκδήλωση διαμαρτυρίας των σιτοπαραγωγών και των πατατοπαραγωγών

Με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση διαμαρτυρίας των σιτοπαραγωγών και των πατατοκαλλιεργητών στον χώρο έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος επιθυμεί για μια ακόμη φορά να σημειώσει ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης, ειδικότερα σε μια περίοδο που η κυπριακή γεωργία καλείται να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη με τις Αγροτικές Οργανώσεις, κατά την οποία αποφασίστηκε όπως παραχωρηθεί οικονομική στήριξη €4,3 εκατομμυρίων.  Στους σιτοπαραγωγούς να δοθούν €2,65 εκατ. που αντιστοιχεί στα €6 το δεκάριο και στους πατατοπαραγωγούς €1,654 εκατ. που αντιστοιχεί στα €55 το δεκάριο.

Οι αποφάσεις αυτές καταδεικνύουν την καλή πρόθεση της Κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα αιτήματα των αγροτών στη βάση των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους. Η Κυβέρνηση στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο τον Κύπριο αγρότη και θεωρεί ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν δικαιολογείται η συνέχιση των κινητοποιήσεων, οι οποίες προκαλούν αναστάτωση σε χιλιάδες συμπολίτες μας.

Αναγνωρίζουμε ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και η απότομη άνοδος των τιμών της ενέργειας και των γεωργικών εισροών λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ασκούν πιέσεις στον γεωργικό τομέα αυξάνοντας το κόστος παραγωγής. Η αγροτική παραγωγή είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της οικονομίας μας. Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος παρακολουθεί τις εξελίξεις και τα νέα δεδομένα σχετικά με το κόστος παραγωγής για όλους τους κλάδους του πρωτογενούς τομέα και βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τις Αγροτικές Οργανώσεις για τη στήριξη των αγροτών μας, ώστε αυτοί να παραμείνουν στο επάγγελμα συμβάλλοντας στη διασφάλιση της επάρκειας με ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα.  

(ΜΓ)