Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-12-2023 17:46

Συνάντηση Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με τις Αγροτικές Οργανώσεις και εκπροσώπους των σιτοπαραγωγών και των πατατοπαραγωγών

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρος Ξενοφώντος είχε σήμερα 13 Δεκεμβρίου 2023 συνάντηση με εκπροσώπους των Αγροτικών Οργανώσεων και των σιτοπαραγωγών και πατατοπαραγωγών, στην παρουσία του Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ανδρέα Γρηγορίου και υπηρεσιακών παραγόντων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε θετικό και εποικοδομητικό κλίμα, εξετάστηκαν και συζητήθηκαν τα αιτήματα που υποβλήθηκαν με το υπόμνημα που παραδόθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης διαμαρτυρίας στον χώρο έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Αποφασίστηκαν η άμεση σύγκλιση της Ομάδας Εργασίας, η οποία συστάθηκε σε συνέχεια της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις Αγροτικές Οργανώσεις την περασμένη Παρασκευή, και η άμεση καταβολή των αποζημιώσεων που αφορούν τις ζημιές στη καλλιέργεια των πατατών, καθώς και για άλλες ζημιές που προκλήθηκαν σε άλλες καλλιέργειες κατά την καλλιεργητική περίοδο 2022-2023.

Επίσης, αποφασίστηκε η σύγκλιση της Επιτροπής Διαχείρισης του Ταμείου Προστασίας και Ασφάλισης της Γεωργικής Παραγωγής για την έγκριση καταλόγου πληρωμής των σιτοκαλλιεργητών που επηρεάστηκαν από την ανομβρία κατά την καλλιεργητική περίοδο 2022-2023. Ο κατάλογος πληρωμής θα προωθηθεί προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο στην επόμενη συνεδρία του στις 20 Δεκεμβρίου 2023, προκειμένου το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος να είναι έτοιμο για την καταβολή των αποζημιώσεων στους επηρεαζόμενους σιτοπαραγωγούς στις αρχές του 2024.

Επιπρόσθετα, εξετάστηκε το αίτημα για την υπερκατανάλωση του νερού κατά το τρέχον έτος, λόγω του καύσωνα και άλλων ακραίων καιρικών συνθηκών, και αποφασίστηκε όπως καταβληθούν 17 σεντ αντί των 45 σεντ που προβλέπονται, λόγω της υπερκατανάλωσης. Επίσης, συζητήθηκε η αναθεώρηση του εθνικού πλαισίου χορήγησης κρατικών ενισχύσεων και ειδικότερα η αύξηση του ποσοστού αποζημίωσης, καθώς και η αναθεώρηση των μέσων όρων παραγωγής και αποφασίστηκε όπως το θέμα συζητηθεί εκτενώς στo πλαίσιo της εν εξελίξει διαβούλευσης του Υπουργείου με τις Αγροτικές Οργανώσεις.

Καταληκτικά, εξετάστηκαν το θέμα της απλοποίησης των διαδικασιών που αφορούν στις αιτήσεις τις οποίες υποβάλλουν οι αγρότες στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), όπως επίσης και το ενδεχόμενο υλοποίησης του περιβαλλοντικού προγράμματος σε μεγαλύτερο βαθμό από το 40% που ισχύει σήμερα.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος επιθυμεί για μια ακόμη φορά να σημειώσει ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης, ειδικότερα σε μια περίοδο που η κυπριακή γεωργία καλείται να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

(ΜΓ/ΘΘ)