Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-01-2024 14:04

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας σε εκδήλωση του ΡΙΚ

Θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε το 2024 να είναι το έτος απελευθέρωσης και επανένωσης της πατρίδας μας, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας, στο ΡΙΚ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού ευχήθηκε το 2024 «να είναι μια καλή και ευλογημένη χρονιά», πρόσθεσε: «Το 2024 είναι μια σημαδιακή χρονιά για τον τόπο μας.

Συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, 50 χρόνια συνεχιζόμενης κατοχής, και με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις, ως αποτέλεσμα και της δικής μας έντονης προσπάθειας, με την ανακοίνωση του διορισμού της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, την οποία αναμένουμε στην Κύπρο, θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε το 2024 – και πραγματικά το πιστεύω αν υπάρχει πολιτική βούληση – να είναι το έτος απελευθέρωσης και επανένωσης της πατρίδας μας».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επεσήμανε, επίσης, ότι: «Την ίδια στιγμή, το 2024 συμπληρώνονται 20 χρόνια από τη σημαντικότερη επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη μέρα ιδρύσεως της, την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) το 2004. Και με αφορμή και το γεγονός ότι έχουμε ήδη αρχίσει στις Βρυξέλλες συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης – με αφορμή και την εκλογική διαδικασία για ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα οδηγήσει στη σύνθεση της νέας Επιτροπής και του νέου Συμβουλίου, αλλά και του γεγονότος ότι έχουμε ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία για τη δεύτερη Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ που θα είναι το πρώτο εξάμηνο του 2026 – να έρθουμε ακόμη πιο κοντά ως κράτος στην ΕΕ, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές, τόσο στην εξωτερική μας πολιτική όσο και στην εσωτερική μας πολιτική, και να είμαστε μέρος του σκληρού πυρήνα της ΕΕ.

Η επιτυχία το 2004 ήταν κάτι που όταν πρωτοξεκίνησε σχεδόν κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί. Αποδεικνύουμε στην πράξη και με την εξωτερική μας συμπεριφορά, αλλά και με την εσωτερική μας, το πού πραγματικά ανήκουμε».

Στη συνέχεια ανέφερε: «Βλέπω εδώ και την Πρόεδρο της Βουλής και εκπροσώπους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Να τους ευχηθώ καλή προεκλογική χρονιά, είναι και πάλι προεκλογική χρονιά τόσο για τις Ευρωεκλογές όσο και για την ανάδειξη των μελών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Έχουμε ως Κυβέρνηση κληθεί να εφαρμόσουμε τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ένα μεγάλο στοίχημα το οποίο είμαι σίγουρος ότι μέσα από τη συνεργασία θα το πετύχουμε.

Με αφορμή και τη χρονιά εκλογών του 2024 απευθύνω μήνυμα σε όλους, σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, για την ετοιμότητα της εκτελεστικής εξουσίας στην πράξη να συνεργαστούμε μαζί. Τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και οι προκλήσεις δεν έχουν ούτε κομματικό χαρακτήρα ούτε ιδεολογικό χαρακτήρα, και είναι μόνο μέσα από τη συνεργασία που θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του κυπριακού λαού.

Σε αυτή την προσπάθεια καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει και το ΡΙΚ, όπως και οι ιδιωτικοί ραδιο-τηλεοπτικοί σταθμοί. Η αδυναμία μου στον δημοσιογραφικό κόσμο είναι δεδομένη από το 2014, όταν είχα διοριστεί Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, και είμαι σίγουρος ότι αυτή η αδυναμία όσο περνά ο καιρός ενισχύεται ακόμη περισσότερο μέσα από τη συνεργασία, μέσα από τον σεβασμό της δικής σας δουλειάς, του δικού σας λειτουργήματος, ένα πολύ σημαντικό λειτούργημα σε μια δημοκρατική χώρα. Να εργαστούμε όλοι από κοινού, έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του κυπριακού λαού.

Χρόνια πολλά, λοιπόν, και καλή και ευλογημένη χρονιά».

 

(ΡΜ/NZ/ΑΦ)