Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-02-2024 12:51

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προέβη σε Ενημέρωση των ΜΜΕ

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης προέβη σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σε Ενημέρωση προς τα ΜΜΕ. 

Στην εναρκτήρια δήλωση του, ο Εκπρόσωπος είπε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνάντησε σήμερα τον Δήμαρχο και αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου. Ο Δήμαρχος τον ενημέρωσε σε λεπτομέρεια για την επίσκεψη και τις επαφές που είχε με αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου στην Ουάσιγκτον με εκπροσώπους του Λευκού Οίκου και την παρουσία τους στο Κογκρέσο, καθώς και για τις επαφές που είχαν στη Νέα Υόρκη με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Δήμαρχο και την αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου για τις συναντήσεις που είχε με την αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) κα Holguin καθώς και τις ενέργειες της κυβέρνησης σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για το θέμα της Αμμοχώστου. 

Συζήτησαν επίσης και τα θέματα που απασχολούν τον κατεχόμενο δήμο, όπως το θέμα του ιδιόκτητου προσωρινού δημαρχείου.

Η κυβέρνηση, με την ευκαιρία της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Δήμαρχο Αμμοχώστου, θέλει να υπενθυμίσει τη σημασία που έχει η μαζική συμμετοχή των προσφύγων μας στην προσεχή εκλογική διαδικασία για ανάδειξη των δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων και των άλλων Αρχών των κατεχόμενων δήμων μας. Για αυτό απευθύνουμε έκκληση στον προσφυγικό κόσμο να ψηφίσει στις επερχόμενες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση των κατεχόμενων δήμων και κοινοτήτων.  

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Αλέξης Βαφεάδης, θα παρουσιάσει σε δημοσιογραφική διάσκεψη μεθαύριο Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου 2024, το Σχέδιο Προώθησης της Ηλεκτροκίνησης στην Κύπρο. 

Σκοπός του σχεδίου είναι η προώθηση της αγοράς οχημάτων με μηδενικές ή χαμηλές εκπομπές ρύπων και της χρήσης εναλλακτικών τρόπων διακίνησης, επιτυγχάνοντας έτσι μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις μεταφορές, και συγκεκριμένα τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2 ) και των αέριων ρύπων. 

Η προώθηση της ηλεκτροκίνησης εντάσσεται στο Γενικό Πλαίσιο Πολιτικής για την Προώθηση της Χρήσης Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και στο Εθνικό Σχέδιο της Κύπρου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). 

Σύμφωνα με το Γενικό Πλαίσιο Πολιτικής για την Προώθηση της Χρήσης Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων, τίθεται στόχος το 25% των εγγραφών νέων οχημάτων το 2030 να αφορά αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα και μέχρι το 2035 το ποσοστό αυτό να αυξηθεί στο 100%. Από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας προκύπτει ότι τον τελευταίο χρόνο καταγράφεται αύξηση στον αριθμό των εγγραφών οχημάτων, που φορτίζονται από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα οι εγγραφές ηλεκτρικών αυτοκινήτων σαλούν το 2023 ήταν 995 σε σχέση με 512 το 2022, παρουσιάζοντας αύξηση 94,34%, ενώ η αύξηση σε σχέση με το 2020 είναι της τάξης του 1175% αφού είχαν εγγραφεί 78 ηλεκτρικά αυτοκίνητα σαλούν κατά το 2020. Το 2023 εγγράφηκαν 273 ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες σε σχέση με 192 το 2022, ενώ εγγράφηκαν 40 ηλεκτρικά λεωφορεία, κατηγορία για την οποία δεν υπήρξε καμία εγγραφή κατά τα έτη 2022 και 2021 και 1 εγγραφή για το 2020

 

Εγγραφές ανά έτος

2020

2021

2022

2023

Ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες

190

185

192

273

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα σαλούν

78

120

512

995

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα βαν

1

3

35

14

Ηλεκτρικά λεωφορεία

1

0

0

40

 

 

 

 

 

Σύνολο ηλεκτρικών

270

308

739

1322

Σύνολο εγγραφών έτους

39367

34716

33795

45494

 

 

 

 

 

Ποσοστό ηλεκτρικών επί των εγγραφών του έτους

0,69%

0,89%

2,19%

2,91%

 

Από τα στοιχεία φαίνεται η αύξηση στη χρήση ηλεκτρικών μέσων. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το σχέδιο άρχισε να υλοποιείται τον Ιανουάριο 2022, είναι πρόδηλη η συμβολή του στην κατακόρυφη αύξηση των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων και των υβριδικών με ρευματολήπτη. Παρόλα αυτά απέχουμε ακόμη από τον στόχο που έχει τεθεί για το 2030. 

Η 3η προκήρυξη θα υλοποιηθεί τη διετία 2024 - 2025 και ο προϋπολογισμός της ανέρχεται σε €36 εκατομμύρια, με τον συνολικό προϋπολογισμό του σχεδίου να ανέρχεται σε €53 εκατομμύρια. Το σχέδιο χρηματοδοτείται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) Κύπρου.  

Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι στην 3η προκήρυξη έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσό χορηγίας για τις κατηγορίες που αφορούν ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, σε σχέση με την 1η και τη 2η προκήρυξη. Πιο συγκεκριμένα, στο σχέδιο υπάρχουν ειδικές κατηγορίες για δικαιούχους αναπηρικού οχήματος και για πολύτεκνες οικογένειες, τόσο για απόσυρση παλαιού ρυπογόνου οχήματος και αγορά καινούργιου χαμηλών εκπομπών CO2 (μέχρι 50 γρ/χλμ) κατηγορίας Μ1 (σαλούν) όσο και για χορηγία για αγορά καινούργιου οχήματος μηδενικών εκπομπών CO2 κατηγορίας Μ1 (σαλούν). 

Για απόσυρση και αγορά οχήματος χαμηλών εκπομπών CO2 το ποσό χορηγίας αυξάνεται σε €15.000 έναντι €10.000 (1η και 2η προκήρυξη), ενώ για αγορά οχήματος μηδενικών εκπομπών CO2 το ποσό χορηγίας αυξάνεται σε €20.000 έναντι €12.000 (1η και 2η προκήρυξη). Οι εν λόγω αυξήσεις αφορούν και στις δυο ομάδες πληθυσμού που αναφέρονται πιο πάνω.  

Επιπλέον, έχει αυξηθεί το ποσό χορηγίας για αγορά καινούργιου οχήματος ταξί μηδενικών ρύπων CO2 σε €20.000 έναντι €15.000 στο προηγούμενο σχέδιο. 

Με την υλοποίηση της πιο πάνω προκήρυξης αναμένεται ότι θα δοθεί περαιτέρω ώθηση στη διείσδυση των πιο πάνω οχημάτων στον στόλο των οχημάτων που κυκλοφορούν στην Κύπρο, και παράλληλα θα δοθεί η ευκαιρία σε άτομα που εμπίπτουν στις πιο πάνω πληθυσμιακές ομάδες να αποκτήσουν όχημα φιλικό προς το περιβάλλον, το οποίο απαιτεί χαμηλό κόστος κίνησης. 

Τα αποτελέσματα της ανθρωποκεντρικής πολιτικής που εφαρμόζει η Κυβέρνηση επηρεασαν θετικά την καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών μέσα από την καταβολή των μισθών και των συντάξεων του Ιανουαρίου.  

Με την εφαρμογή του Διατάγματος της Κυβέρνησης για αύξηση του Εθνικού Κατώτατου μισθού στα €1.000 αυξήθηκαν οι μισθοί για 25.000 χαμηλόμισθους εργαζόμενους, ενώ με την ολοκλήρωση της επιτάχυνσης των διαδικασιών για έγκαιρη καταβολή της πρώτης πληρωμής για τη θεσμοθετημένη σύνταξη, καταργήθηκαν οριστικά οι πολύμηνες καθυστερήσεις του παρελθόντος και 6.000 νέοι συνταξιούχοι ξεκινούν να λαμβάνουν σύνταξη εντός ενός μηνός από την ημερομηνία της συνταξιοδότησής τους. 

Η υλοποίηση του Προγράμματος Διακυβέρνησης συνεχίζεται με ουσιαστικά αποτελέσματα, τα οποία βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών που βρίσκονται στο επίκεντρο των κυβερνητικών πολιτικών. 

Μέσα από τον διάλογο και τη διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με στόχο τη μετάβαση στο σύγχρονο, ανθρωποκεντρικό και συμπεριληπτικό σχολείο, με παράλληλη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, προωθήσαμε και έχουμε πετύχει την τελική ρύθμιση του συστήματος αξιολόγησης των μαθητών και μαθητριών Μέσης Εκπαίδευσης. 

Με την τελική αυτή ρύθμιση, που ήδη εφαρμόζεται από την έναρξη της σχολικής χρονιάς:

• Καταργείται η ενδιάμεση κεντρική εξέταση Ιανουαρίου.

• Διατηρούνται το μοίρασμα της ύλης σε δύο μέρη και η τελική εξέταση Ιουνίου.

• Εφαρμόζονται σύγχρονες εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης των μαθητών/μαθητριών.

• Μειώνεται σημαντικά ο αριθμός των διαγωνισμάτων.

• Ενισχύεται η προσπάθεια για μείωση της εξεταζόμενης ύλης.

• Εξοικονομείται πολύτιμος διδακτικός χρόνος.

• Δίνεται έμφαση στη δημιουργική δουλειά εντός της σχολικής αίθουσας.

• Μειώνεται σημαντικά το άγχος των μαθητών/μαθητριών. 

Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος αξιολόγησης των μαθητών και μαθητριών Μέσης Εκπαίδευσης που έχουμε πετύχει, συμβάλλει καθοριστικά στην υλοποίηση του στόχου που έχουμε θέσει στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης για ενίσχυση της προσπάθειας των μαθητών και μαθητριών μας να καλλιεργήσουν τις ικανότητες και δεξιότητές τους, να ενισχύσουν την κριτική τους σκέψη, να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους και να αξιοποιήσουν τα ταλέντα τους».

Για το σχετικό βίντεο πατήστε εδώ

(ΡΜ/ΝΖ/ΕΑθ)