Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-03-2024 10:38

Δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου μετά τη διυπουργική συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Θα ήθελα να καλωσορίσω στην Κύπρο τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη δεύτερη επίσκεψή του στη χώρα μας τον τελευταίο χρόνο και την τέταρτη κατά τη διάρκεια της θητείας του, γεγονός που καταδεικνύει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την Κύπρο και την προσπάθεια της Κυβέρνησης για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Κατά τη σημερινή πολύ εποικοδομητική συνάντηση που είχαμε με τη συμμετοχή των αρμόδιων συναδέλφων Υπουργών και Υφυπουργών, μας δόθηκε η ευκαιρία να προβούμε σε ανασκόπηση της παρούσας κατάστασης σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό και να παρουσιάσουμε στον κ. Σχοινά τα αποτελέσματα των μέτρων που εφάρμοσε η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη κατά τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησής της.

Ειδικότερα, ενημερώσαμε τον κ. Σχοινά για την ουσιαστική βελτίωση που καταγράφεται στην Κύπρο σε σχέση με τις παράτυπες διελεύσεις μεταναστών μέσω της Πράσινης Γραμμής, απόρροια δέσμης στοχευμένων μέτρων που εφαρμόσαμε. Η εφαρμογή των μέτρων αυτών σε συνδυασμό με την υλοποίηση των πολιτικών που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο είχε ως αποτέλεσμα την εν πολλοίς επίλυση του προβλήματος, με τη δραματική μείωση στις ροές παράτυπων μεταναστών μέσω των κατεχομένων, κυρίως κατόχων καλούμενης φοιτητικής θεώρησης.

Με την ευκαιρία, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ξανά, κ. Σχοινά, για την προσωπική εμπλοκή και την πολύτιμη συμβολή σας στην εκπόνηση του Σχεδίου Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο. Στο πρόσωπό σας βρήκαμε έναν αφοσιωμένο σύμμαχο, και η στήριξή σας στη συμπερίληψη των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Σχέδιο Δράσης, συνέτεινε τα μέγιστα στη βελτίωση της υφιστάμενης εικόνας και την καλύτερη διαχείριση του προβλήματος.

Επιπλέον, στη σημερινή σύσκεψη, ο κ. Σχοινάς έτυχε εκτενούς ενημέρωσης για τη δυσμενή θέση, στην οποία βρίσκεται η Κύπρος, εξαιτίας των μαζικών αφίξεων Σύρων υπηκόων μέσω θαλάσσιων οδών. Παρόλο που σε μεγάλο βαθμό έχουν περιοριστεί οι μαζικές ροές μεταναστών από χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, η χώρας μας, ως κράτος μέλος της πρώτης γραμμής που βρίσκεται εγγύτερα στην Συρία, δέχεται ασφυκτικές πιέσεις εξαιτίας των μεγάλων αριθμών Σύρων που φτάνουν στην Κύπρο.

Είναι για αυτόν τον λόγο που θέτουμε επιτακτικά στα αρμόδια Σώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για επαναξιολόγηση του καθεστώτος της Συρίας. Η πρότασή μας για επανεξέταση των δεδομένων στη βάση των σημερινών πραγματικοτήτων που επικρατούν στη χώρα και ο καθορισμός, έστω σε πιλοτική φάση, συγκεκριμένων περιοχών ως ασφαλών, φαίνεται να κερδίζει έδαφος ανάμεσα στους υπόλοιπους εταίρους μας. Οι υπό αυστηρές προϋποθέσεις επιστροφές Σύρων υπηκόων θα αποσυμφορήσουν τα συστήματα υποδοχής και φιλοξενίας μας και θα συμβάλουν στην επιτυχή εφαρμογή των εθνικών στρατηγικών για την ενσωμάτωση των μεταναστών.

Είναι πεποίθηση αρκετών κρατών πως είναι η ώρα, 13 περίπου χρόνια μετά, να τολμήσουμε συλλογικά να θέσουμε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων σε σχέση με τη Συρία. Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη χρονική στιγμή, με τις γεωπολιτικές εξελίξεις που τεκταίνονται στην περιοχή μας και τον ορατό κίνδυνο γενίκευσης της σύρραξης και προς τον Λίβανο και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, απαιτείται η λήψη από κοινού πολιτικής απόφασης. Μπορούμε, εξάλλου, να αξιοποιήσουμε την αξιολόγηση του καθ’ ύλην αρμόδιου ευρωπαϊκού οργάνου, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασύλου, για συγκεκριμένες περιοχές.

Αλληλένδετη με τις μαζικές αφίξεις Σύρων μεταναστών είναι η διαπίστωση ότι οργανωμένα κυκλώματα διακινητών μεταφέρουν και εκμεταλλεύονται ανθρώπινες ζωές. Οι πρόσφατες τραγωδίες με την απώλεια παιδιών σε βάρκες που ταξίδευαν προς την Κύπρο εντείνουν την ανησυχία μας και επιτάσσουν την ανάληψη αποφασιστικών δράσεων για εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών. Αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για μια μορφή οργανωμένου εγκλήματος που πρέπει να καταπολεμήσουμε με όλα τα διαθέσιμα μέσα, προχωρήσαμε στη σύσταση ειδικού κλιμακίου στην Αστυνομία Κύπρου με αποκλειστική αποστολή τον εντοπισμό και τις συλλήψεις διακινητών.

Στο ίδιο πλαίσιο, μεγάλη σημασία αποδίδουμε στη συνδρομή της Europol και του Frontex, αλλά και στην ενίσχυση της συνεργασίας μας με τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης, όπως είναι ο Λίβανος και η Αίγυπτος. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, τέθηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η ανάγκη μεγαλύτερης εμπλοκής των αρμόδιων Οργάνων αστυνόμευσης και φύλαξης των συνόρων της Ένωσης, ώστε να επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερη επιτήρηση και έλεγχος δια μήκους της θαλάσσιας οδού της Ανατολικής Μεσογείου.

Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η συμφωνία που υπεγράφη την περασμένη Κυριακή μεταξύ Αιγύπτου και Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια πολύ σημαντική συμφωνία και μια πολύ μεγάλη επιτυχία της ΕΕ, με την οποία αναγνωρίζεται ο ρόλος της Αιγύπτου ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ενισχύεται η συνεργασία των μερών για αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων. Με τη συμφωνία επιδιώκεται, μεταξύ άλλων, η αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της παράτυπης μετανάστευσης, καθώς και η παροχή μεγαλύτερης οικονομικής στήριξης προς την Αίγυπτο για την ανάπτυξη προγραμμάτων ενθάρρυνσης της νόμιμης μετανάστευσης και προσέλκυσης ταλέντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος, συζητήσαμε στην παρουσία των αρμόδιων Υπουργών και Υφυπουργών την πολιτική που προωθεί η Κυβέρνηση για την κοινωνική και διαπολιτισμική ένταξη των μεταναστών. Γνωρίζουμε ότι η Επιτροπή θέτει ψηλά στις προτεραιότητές της τις στρατηγικές ενσωμάτωσης των νόμιμων μεταναστών και, ως Κυπριακή Δημοκρατία, ευθυγραμμιζόμαστε με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις μας. Αναπτύξαμε στον κ. Σχοινά το σχέδιο δράσης, που έχει εκπονηθεί και το οποίο εδράζεται σε πέντε πυλώνες, εκείνους της εκπαίδευσης, της υγείας, της στέγασης, της εργασίας και των δεξιοτήτων. Μέσω 50 δράσεων που επεκτείνονται σε όλο το φάσμα της κοινωνίας και της οικονομίας, φιλοδοξούμε να αυξήσουμε τον βαθμό ένταξης μεταναστών στην κυπριακή ζωή. Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να τον ενημερώσουμε για την αναθεωρημένη Στρατηγική και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων και την προστασία των θυμάτων για την περίοδο 2023-2026.

Κύριε Σχοινά,

Γνωρίζουμε καλά ότι το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις, οι ασταθείς και ευμετάβλητες συνθήκες στη γειτονιά μας και άλλοι εξωγενείς και απρόβλεπτοι παράγοντες δεν επιτρέπουν επ’ ουδενί τον εφησυχασμό μας. Τα στοιχεία των τελευταίων μηνών είναι ενθαρρυντικά, αλλά όχι και δεδομένα. Στόχος μας είναι να παραμείνουμε σε τροχιά βελτίωσης, και σε αυτό θα συμβάλει η σύσταση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Επιτρέψτε μου, δια μέσου σας, να μεταφέρω της ειλικρινείς ευχαριστίες της Κυβέρνησης προς τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως στην Επιτροπή για την άριστη συνεργασία μας και τη διαρκή στήριξη που μας παρέχεται στο επίπονο εγχείρημά μας για σωστή διαχείριση του μεταναστευτικού. Σας ευχαριστώ και πάλι για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον σας για την Κύπρο μας και προσδοκώ σε συνέχιση της συνεργασίας μας.

(ΜΚυ)