Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-04-2024 20:54

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην Τελετή Εγκαινίων Αναπτυξιακού Έργου Εξωραϊσμού Κοίτης Ποταμού «ΚΑΜΑΡΑ» Τόχνης

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που επισκέπτομαι την Τόχνη. Καθόλου τυχαία, καθώς είναι η πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Δημοκρατίας από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960.

Είμαι εδώ για να τιμήσω τη δουλειά που έχετε κάνει τόσο εσείς όσο και οι κοινότητες της περιοχής, έχοντας ανταποκριθεί σε αρκετά δύσκολες συνθήκες, έχοντας να αντιμετωπίσετε καθημερινά πολλές προκλήσεις. Και έχουμε ευθύνη ως Πολιτεία, και στην πράξη και ουσιαστικά, να στηρίζουμε όλες τις προσπάθειές σας.

Αυτό το αναπτυξιακό έργο αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για την κοινότητα, κάτι για το οποίο πρέπει να είστε περήφανοι, και όχι μόνο για την κοινότητα, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, όλες τις κοινότητες Βασιλικού, αλλά και της Κύπρου γενικότερα. Το έργο είναι μια απόδειξη του αποτελέσματος της στενής και αρμονικής συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των δημόσιων αλλά και ιδιωτικών φορέων, και απόδειξη του τι μπορούμε να πετύχουμε όταν υπάρχει αυτή η συνεργασία μεταξύ μας. Είναι κάτι που αναδεικνύει ακόμη περισσότερο την πολιτιστική, τουριστική, λαογραφική και περιβαλλοντική ζωή στην περιοχή.

Ως Κυβέρνηση δίδουμε ιδιαίτερη σημασία, όχι με λόγια αλλά με πράξεις, στην ανάγκη να δημιουργηθούν στις κοινότητές μας οι αναγκαίες υποδομές, έτσι ώστε να αυξήσουμε τους πληθυσμούς στην Τόχνη, στο Ζύγι, στο Μαρί. Αυτό είναι το βασικό ζητούμενο. Αυτός πρέπει να είναι ο βασικός μας στόχος. Όχι γιατί μόνο αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής τους, αλλά και γιατί αντιμετωπίζουμε με αυτόν τον τρόπο ένα τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στην Κύπρο, το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της νεολαίας μας που είναι το στεγαστικό. Δείτε τις τιμές στις πόλεις. Άρα, τι χρειάζεται να φέρουμε στις κοινότητές μας; Περισσότερα νεαρά ζευγάρια και πρέπει να δημιουργήσουμε τις υποδομές, ώστε να μπορούν οικογένειες να ζουν στις κοινότητες.

Όταν έφθασα εδώ, ήρθαν τρεις μαθητές και μου ζήτησαν να αλλάξουμε το ταρτάν στο γήπεδο του σχολείου. Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμο αυτό που μου ζήτησαν τα μωρά.

Για όλα αυτά στα οποία αναφέρθηκε ο κοινοτάρχης –ελπίζω να είναι ώριμα έργα– με σειρά προτεραιότητας, είναι όλα σημαντικά. Για να πετύχουμε να έρθει κόσμος στην περιοχή, για μένα [σημαντικά] είναι η Στέγη Ευγηρίας και ο Βρεφονηπιακός σταθμός. Σήμερα ανακοινώνω ότι θα στηρίξουμε να γίνουν αυτά ως τα πρώτα έργα της περιοχής.

Από σήμερα η Τόχνη γίνεται ακόμη πιο ειδυλλιακός τόπος για να επισκέπτονται ντόπιοι και ξένοι τουρίστες. Είναι σημαντικό ότι παγκύπρια υπάρχουν τα πρωτεία στο θέμα του αγροτουρισμού με περισσότερες από 100 μονάδες που δραστηριοποιούνται στην Τόχνη. Η δική μας ευθύνη είναι πώς να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο το τουριστικό προϊόν των κοινοτήτων, αλλά και πώς μπορούμε να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο και άλλους τομείς της κοινότητας.

Το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα έρχεται να διανθίσει και τον θρησκευτικό πλούτο της Τόχνης. Είναι γνωστό ότι η ιστορία της Τόχνης και γενικά της περιοχής είναι ταυτισμένη με την κάθοδο της Αγίας Ελένης στην Κύπρο και την έλευση του Τιμίου Σταυρού. Είναι ένας τόπος ευλογημένος από τον Θεό και προικισμένος από τη φύση και τη λαογραφία της. Να μου επιτρέψετε με την ευκαιρία να χαιρετίσω και τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τη Μητρόπολη Τριμιθούντος για τη συντήρηση και αναστήλωση του δίδυμου Ναού του Τιμίου Σταυρού πάνω από το βυζαντινό γεφύρι, του αρχαιότερου χώρου φύλαξης του τμήματος του Τιμίου Σταυρού από την Αγία Ελένη, καθώς και για την ανέγερση Βυζαντινού Μουσείου. Αποδέχονται και στα Λεύκαρα αυτή την καταγραφή.

Για τα συγκεκριμένα έργα έχω ενημερωθεί προσωπικά και είμαστε σε επικοινωνία και συντονισμό με το Υφυπουργείο Πολιτισμού για την πρόοδο υλοποίησής τους. Όλα τα έργα μαζί αναδεικνύουν την Τόχνη ακόμη περισσότερο.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Κοινότητας που είναι υπόδειγμα Προέδρου Κοινοτικού Συμβουλίου, υπόδειγμα οικονομικού διαχειριστή και πολιτευτή.

Εκ μέρους της πολιτείας προσφέρουμε στην κοινότητα 25 χιλιάδες ευρώ.

(ΡΜ/ΓΣ/ΕΠ)