Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-04-2024 16:43

Έναρξη υποβολής αιτήσεων για τις εκταρικές και κεφαλικές επιδοτήσεις μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027

Πέραν των €65 εκατ. στη διάθεση 30.000 γεωργών 

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών προχωρούν στην προκήρυξη των Παρεμβάσεων των Άμεσων Ενισχύσεων και της Αγροτικής Ανάπτυξης (εκταρικές και κεφαλικές επιδοτήσεις), με στόχο την οικονομική ενίσχυση 30.000 αγροτών με ποσό πέραν των €65 εκατ.

Η προκήρυξη των Παρεμβάσεων ξεκίνησε σήμερα, 9 Απριλίου, με τις εκταρικές και θα συνεχιστεί αύριο, 10 Απριλίου, με την προκήρυξη των κεφαλικών επιδοτήσεων. Σημειώνεται πως η οικονομική ενίσχυση για την πενταετία 2023-2027 για τις συγκεκριμένες Παρεμβάσεις ξεπερνά τα €300 εκατ.

Στις Παρεμβάσεις Άμεσων Ενισχύσεων περιλαμβάνονται σημαντικότατες δράσεις, οι οποίες τις τελευταίες πενταετίες δίνουν ανάσα στους γεωργικούς κλάδους. Παράδειγμα, η «Βασική εισοδηματική στήριξη για τη βιωσιμότητα» υπό μορφή αποσυνδεδεμένης ενίσχυσης, που αποτελεί το βασικό εργαλείο στήριξης του γεωργικού εισοδήματος, με το επίπεδο στήριξης να είναι κοινό σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην οποία ασκείται αποτελεσματικός έλεγχος από το κράτος. Ο συνολικός προϋπολογισμός για την πενταετία είναι €155,2 εκατ.

Άλλες σημαντικές Παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται είναι οι ακόλουθες:

  • «Συνδεδεμένη ενίσχυση για τα εσπεριδοειδή, που βρίσκονται στη Νεκρή Ζώνη» με προϋπολογισμό πενταετίας €1,1 εκατ. Δικαιούχοι είναι οι κάτοχοι εσπεριδοειδών σε περιοχές που επηρεάζονται από τη νεκρή ζώνη με ελάχιστη έκταση τα 3 δεκάρια. 
  • «Συμπληρωματική ενίσχυση για τους νέους», που αφορά επιπρόσθετη στήριξη για τη βιωσιμότητα, υπό μορφή αποσυνδεδεμένης ενίσχυσης, που στοχεύει στην επιπλέον στήριξη του γεωργικού εισοδήματος των νέων γεωργών.
  • «Συμπληρωματική αναδιανεμητική στήριξη εισοδήματος», που στοχεύει στην επαρκή στήριξη των μικρών και μεσαίων γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Δικαιούχοι είναι κάτοχοι γεωργικής εκμετάλλευσης μεγαλύτερης των 3 δεκαρίων.
  • «Περιβαλλοντικές, κλιματικές και άλλες δεσμεύσεις διαχείρισης», που περιλαμβάνουν μια σειρά από δράσεις που συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, με συνολικό προϋπολογισμό για την πενταετία €33 εκατ.
  • «Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία» με προϋπολογισμό πενταετίας €21,9 εκατ. Μέσω της παρέμβασης αυτής καταβάλλεται οικονομική στήριξη σε γεωργούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, που αναλαμβάνουν σε εθελοντική βάση στροφή σε πρακτικές και μεθόδους βιολογικής γεωργίας.
  • «Ενίσχυση περιοχών, που αντιμετωπίζουν φυσικά ή άλλα μειονεκτήματα», με προϋπολογισμό πενταετίας €26,5 εκατ., για αντιστάθμιση των οικονομικών απωλειών και των πρόσθετων δαπανών, που προκύπτουν κατά την άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας στις περιοχές αυτές. 
  • «Ανάληψη υποχρεώσεων για μείωση της χρήσης αντιβιοτικών», που προβλέπει την ενίσχυση εφαρμογής τριετούς προγράμματος δραστηριοτήτων με στόχο τη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών στους χοίρους.

Τον δικό τους ρόλο στο Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ 2023-2027 διαδραματίζουν πλέον και τα Οικολογικά Προγράμματα, με τον προϋπολογισμό της πενταετίας να κυμαίνεται περίπου στα €55 εκατ. Στις οικολογικές Παρεμβάσεις περιλαμβάνονται και Δράσεις που σχετίζονται με τις καλλιέργειες της μπανάνας, και συγκεκριμένα με την αφαίρεση των δέντρων της φυτείας της προηγούμενης χρονιάς, την αφαίρεση με κλάδεμα των παλαιών φύλλων και την ορθή τήρηση αρχείου γεωργού. Περιλαμβάνεται επίσης η Δράση για τον θρυμματισμό κλαδεμάτων και η εφαρμογή των φυτικών υπολειμμάτων και η αξιοποίηση της κομπόστας, με προϋπολογισμό πενταετίας €6,6 εκατ. περίπου. Ακόμα, στα Οικολογικά Προγράμματα περιλαμβάνεται και η Δράση, που σχετίζεται με την «Εφαρμογή φιλικών γεωργικών πρακτικών στην καλλιέργεια χαρουπιάς», όπως και Δράσεις για μείωση της επιβάρυνσης των εδαφών και των υδάτων από χημικά σκευάσματα φυτοπροστασίας.

Η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Εκταρικών Επιδοτήσεων (ΕΑΕΕ) γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων (Σύστημα EAS), με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης.

Οι ημερομηνίες υποβολής αίτησης καταγράφονται πιο κάτω:

  • Υποβολή Ενιαίας Αίτησης Εκταρικών Επιδοτήσεων: 09/04/2024 - 09/05/2024
  • Υποβολή Ενιαίας Αίτησης Εκταρικών Επιδοτήσεων με ποινή: 10/05/2024 - 03/06/2024
  • Τελευταία ημερομηνία τροποποιήσεων στις αιτήσεις: 25/10/2024*

*Με περιορισμούς που προνοούνται στους Κανονισμούς που διέπουν την ΕΑΕΕ.

(ΕΝ/ΜΣ)