Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-04-2024 20:28

Συζήτηση Κυπρίων και Ελλήνων βουλευτών με θέμα τις «Ευρωεκλογές εν μέσω γεωπολιτικών εξελίξεων» στο Οίκημα του Ιδρύματος Κοινοβουλευτισμού και Συμμετοχικής Δημοκρατίας της Βουλής των Αντιπροσώπων

Στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί στην Κύπρο η ελληνική αντιπροσωπία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), διεξήχθη σήμερα στο Οίκημα του Ιδρύματος Κοινοβουλευτισμού και Συμμετοχικής Δημοκρατίας της Βουλής των Αντιπροσώπων συζήτηση με θέμα «Ευρωεκλογές εν μέσω γεωπολιτικών προκλήσεων», με κύριες ομιλήτριες την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου και την επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπίας στην ΚΣΣΕ κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην ΚΣΣΕ, κ. Νίκος Τορναρίτης και τα μέλη της αντιπροσωπίας κ. Γιώργος Λουκαΐδης, κ. Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και κ. Κωστής Ευσταθίου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Χάρης Γεωργιάδης και τα μέλη της Επιτροπής κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, κ. Μαρίνα Νικολάου, κ. Χρύσης Παντελίδης, καθώς και η βουλεύτρια κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδου. 

Στην  παρέμβασή της, η Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι καλούνται να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης  σε ένα ιδιαίτερα ασταθές διεθνές περιβάλλον. Η κ. Δημητρίου υπογράμμισε την ανάγκη θωράκισης του κοινού ευρωπαϊκού οικοδομήματος και προστασίας των δημοκρατικών θεσμών ενάντια σε ακραίες ιδεολογίες. Οφείλουμε, τόνισε, να κάνουμε περισσότερα για την   αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο ευρωπαϊκό εγχείρημα. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη ρύθμισης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να αντιμετωπιστεί η κακόβουλη χρήση τους, που αποθαρρύνει ιδιαίτερα τις γυναίκες και τους νέους από την ενεργή συμμετοχή τους στην πολιτική.

Σε κάθε πρόκληση και σε κάθε απειλή κατά των ευρωπαϊκών αρχών, ανέφερε η κα Δημητρίου, πρέπει να απαντούμε με περισσότερη δημοκρατία και σε κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου, με την ίδια αποφασιστικότητα, από όπου κι αν αυτή προέρχεται, εγκαταλείποντας τη λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών. 

Αναφερόμενη ειδικότερα στην επιδεινούμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε τον σημαντικό ρόλο της Κύπρου, ως το εγγύτερο κράτος μέλος της ΕΕ στην περιοχή και την πρωτοβουλία που ανέλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Πρέπει, τόνισε, η ΕΕ να αποκτήσει μια αυτόνομη εξωτερική πολιτική και να έχει ενεργότερη εμπλοκή στην ευρύτερη περιοχή. Η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε, τέλος, ότι μια ισχυρή ΕΕ πρέπει να εδράζεται στον αλληλοσεβασμό και στην ισότιμη εκπροσώπηση όλων των κρατών μελών της στη βάση της αρχής της ομοφωνίας.

Η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπίας στην ΚΣΣΕ κα Ντόρα Μπακογιάννη επισήμανε ότι οι φετινές Ευρωεκλογές διεξάγονται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για το μέλλον της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας ότι σε μια τέτοια συγκυρία, η αποχή και οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες δεν μπορεί να αποτελούν επιλογή. Το διακύβευμα είναι τέτοιο, ανέφερε η κ. Μπακογιάννη που θα πρέπει οι εκπρόσωποι, οι οποίοι θα εκλεγούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αντιλαμβάνονται πλήρως την πορεία και τα σημαντικά μέχρι τώρα επιτεύγματα της Ένωσης, προκειμένου να την ενισχύσουν περαιτέρω.

Ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην ΚΣΣΕ κ. Νίκος Τορναρίτης, ανέφερε ότι υπό το φως των πολλαπλών κρίσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, η συμμετοχή των πολιτών στις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές αποτελεί τη δημοκρατικότερη έκφραση της βούλησής του να συμμετέχει στη διαμόρφωση του Μέλλοντος της Ευρώπης. Επισήμανε δε ότι η απαξίωση των ευρωπαϊκών θεσμών ενισχύει τις ακραίες φωνές και τον ευρωσκεπτικισμό, διαβρώνοντας τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Χάρης Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης του γεωστρατηγικού ρόλου της ΕΕ και της ενεργότερης εμπλοκής της Ένωσης σε περιφερειακά ζητήματα και ειδικότερα στην εύφλεκτη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Επισήμανε δε τη σημασία διαμόρφωσης μιας συγκροτημένης και αξιόπιστης πολιτικής της ΕΕ έναντι της Τουρκίας.

Τοποθετήσεις έκαναν επίσης τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπίας στην ΚΣΣΕ, κ. Γιώργος Λουκαΐδης, κ. Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και κ. Κωστής Ευσταθίου όσον αφορά στα αίτια των σύνθετων προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, όπως η άνοδος της ακροδεξιάς και η μεταναστευτική κρίση, τονίζοντας την ανάγκη περισσότερης αλληλεγγύης και στήριξης από την ΕΕ των χωρών πρώτης γραμμής. 

Από πλευράς των Ελλήνων βουλευτών, κ. Νίνας Κασιμάτη, κ. Γιώργου Παπανδρέου, κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, κ. Λιάνας Κανέλλη, κ. Δημήτριου Μάντζου, κ.Ιωάννη Οικονόμου και κ. Γεώργιου Σταμάτη, έγιναν αναφορές στις τρέχουσες προκλήσεις και στο διακύβευμα των προσεχών ευρωεκλογών για την κοινωνική συνοχή, την πρόοδο και την ευημερία των ευρωπαίων πολιτών. Υπογραμμίστηκε δε η σημασία ξεκάθαρων θέσεων και στοχεύσεων ιδιαίτερα για τα μικρά κράτη μέλη της ΕΕ και του βέλτιστου συντονισμού Ελλάδας και Κύπρου για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)