Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-05-2024 14:42

Χαιρετισμός της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου στην Παγκύπρια Τελετή Απονομής της Γαλάζιας Σημαίας για το 2024

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση της Προέδρου και των Μελών του Κοινοτικού Συμβουλίου Ζυγίου, του Εθνικού Κριτή της Γαλάζιας Σημαίας και του Οργανισμού CYMEPA να παραστώ και να χαιρετίσω την παγκύπρια τελετή βράβευσης των παραλιών με τη Γαλάζια Σημαία.

Η Γαλάζια Σημαία είναι ένας διεθνής θεσμός, ο οποίος προωθεί την περιβαλλοντική συνείδηση. Αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο, το οποίο επιβραβεύει τις οργανωμένες ακτές και απονέμεται με αυστηρά κριτήρια. Στον θεσμό βραβεύονται οι παραλίες, οι οποίες επιτυγχάνουν υψηλούς ποιοτικούς περιβαλλοντικούς στόχους. Αποτελεί θεσμό που σέβεται τις αξίες της ζωής και του πολιτισμού και προωθεί έμπρακτα τις αρχές της οικολογίας και της αειφορίας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μιας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία» είναι, μεταξύ άλλων, η εξαιρετική ποιότητα των Νερών Κολύμβησης, αλλά και η τήρηση άλλων 33 κριτηρίων για τις ακτές και 38 κριτηρίων για τις μαρίνες, που πιστοποιούν την ποιότητα της οργάνωσής τους, όπως η ασφάλεια των λουομένων, η πληροφόρηση των επισκεπτών, η καθαριότητα και οργάνωση της ακτής και του παράκτιου χώρου, η προστασία του φυσικού πλούτου και η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Η ετήσια αξιολόγηση των νερών κολύμβησης δείχνει τον βαθμό προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, επιτρέποντας στους πολίτες να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τις επιλογές που έχουν, για να απολαύσουν τις καλύτερες περιοχές κολύμβησης στην Ευρώπη.

Σημαντικό επίτευγμα για την Κύπρο αποτελεί το γεγονός ότι φέτος οι 76 παραλίες από τις 123 περιοχές νερών κολύμβησης, και οι  δύο μαρίνες πληρούν τα κριτήρια με αποτέλεσμα να βραβεύονται με Γαλάζια Σημαία, κάτι που είναι πολύ ξεχωριστό και αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό παράσημο για την Κύπρο. Στον θεσμό αυτό πρωτεργάτης είναι η CYMEPA, ως πρόεδρος του Εθνικού Κριτή, ενεργό μέλος του οποίου, μεταξύ άλλων, είναι και το Τμήμα Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, μέσω του Τμήματος Περιβάλλοντος, συντονίζει και έχει τη γενική ευθύνη για την εφαρμογή του περί της Διαχείρισης της Ποιότητας των Νερών Κολύμβησης Νόμου σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες και το Γενικό Χημείο του Κράτους, οι οποίοι είναι αρμόδιοι για την παρακολούθηση της ποιότητας των νερών κολύμβησης. Η Κύπρος υποβάλλει στο τέλος του χρόνου ετήσια Έκθεση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της, στο πλαίσιο εφαρμογής της Οδηγίας 2006/7/ΕΚ σχετικά με τη διαχείριση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης.

Είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2023, η Κύπρος κατατάσσεται στην πρώτη θέση στην Ευρώπη για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Συγκεκριμένα η χώρα μας έχει συμμορφωθεί με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές της Οδηγίας για τη Διαχείριση της Ποιότητας των Νερών Κολύμβησης και έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από αυτήν. Πιο συγκεκριμένα, η Κύπρος έλαβε ποσοστό συμμόρφωσης 97,6% με τα 120 από τα 123 σημεία νερών κολύμβησης να χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικής ποιότητας, ενώ μόλις τρία σημεία δεν έχουν λάβει ταξινόμηση, και αυτό λόγω περιορισμένου αριθμού δειγματοληψιών.

Έχουμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια να κάνουμε σημαντικά βήματα προόδου στη λίστα των χωρών όπου η περιβαλλοντική προστασία είναι υψηλά στις προτεραιότητές τους. Και αυτή η επιτυχία είναι σημαντική όχι μόνο από περιβαλλοντικής απόψεως, αλλά και για τον τουρισμό μας. Η πλειοψηφία των τουριστών επισκέπτεται την Κύπρο για τον ήλιο και τη θάλασσά της και αυτή η πρωτιά μπορεί να αξιοποιηθεί για την προώθηση του θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη: η αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών στα παραλιακά θέρετρα της χώρας μας και η επένδυση στον θαλάσσιο και βιώσιμο τουρισμό. Και αυτό, αγαπητοί, συμπληρώνει ταυτόχρονα τις προσπάθειες της Κυβέρνησής μας, τόσο όσον αφορά στην προστασία των θαλασσίων περιοχών Natura 2000 και της θαλάσσιας βιοποικιλότητας όσο και με τις δράσεις και πολιτικές μας για τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης, τη διαχείριση αποβλήτων και μηδενικών απορριμμάτων (Zero Waste).

Για τον επισκέπτη μια παραλία με «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί έναν ασφαλή χώρο ψυχαγωγίας, για την τοπική αυτοδιοίκηση ένα «τρόπαιο» που αποδεικνύει την αποτελεσματική διαχείριση της. Για εμάς ως Κύπριους πολίτες, που μεγαλώσαμε με τη θάλασσα λίγα λεπτά μακριά από το σπίτι μας, η Σημαία αυτή είναι αναπόσπαστο τμήμα της αντίληψης που έχουμε για τις θάλασσές μας. Και έτσι θέλουμε να συνεχίσουν να είναι οι παραλίες μας στην Κύπρο.

Άρα σήμερα, δεν βρισκόμαστε εδώ μόνο για να τιμήσουμε τις εξαιρετικές παραλίες μας, αλλά για να επιβεβαιώσουμε για ακόμα μια φορά τη δέσμευση της Κύπρου προς την προστασία του περιβάλλοντος προς την επίτευξη της αειφορίας. Είναι ακόμη ένας λόγος που στους ώμους όλων μας βαραίνει η ευθύνη να διατηρήσουμε αυτήν την υψηλή ποιότητα, μεριμνώντας για την αποτροπή της θαλάσσιας ρύπανσης από χερσαίες και θαλάσσιες πηγές ρύπανσης.

Κλείνοντας, θα ήθελα να απευθυνθώ στις Υγειονομικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, το Κρατικό Χημείο, τη CYMEPA, τα μέλη του Εθνικού Κριτή της Γαλάζιας Σημαίας και τις Τοπικές Αρχές και να τους ευχαριστήσω για τη συνεργασία τους. Η συμβολή σας είναι καθοριστική για την προστασία των θάλασσών μας, γεγονός που προσφέρει ποιότητα ζωής στους πολίτες μας και συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας.

Είμαι βέβαιη ότι οι προσπάθειες αυτές θα συνεχιστούν και θα ενισχυθούν, για να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε αυτόν τον πολύτιμο πόρο που έχουμε, τη θάλασσα μας.

(ΕΦυς/ΕΑθ/ΕΠ)

 

Σχετικά Ανακοινωθέντα