Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-07-2024 13:31

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος προτρέπει το κοινό να διατηρεί καθαρές τις παραλίες

#WasteFreeCyprus 

Λόγω της καλοκαιρινής περιόδου και της αύξησης των λουόμενων στις παράκτιες περιοχές, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος προτρέπει το κοινό να διατηρεί καθαρές τις παραλίες και το θαλάσσιο περιβάλλον. Η καθαρότητα των παραθαλάσσιων περιοχών είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την υγεία και την ασφάλεια όλων μας όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος, του οποίου όλοι αποτελούμε αναπόσπαστο κομμάτι. 

Σε συνέχεια του παραπάνω, το Υπουργείο υπενθυμίζει το κοινό για τους κινδύνους και την απειλή που συνιστούν τα θαλάσσια απορρίμματα, όχι μόνο για την υγεία των θαλασσών και των ακτών, των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και οργανισμών, αλλά και για την οικονομία και τις κοινότητες. 

  • Εκτιμάται ότι το 70-80% των σκουπιδιών της θάλασσας προέρχεται από χερσαίες πηγές μέσω της άμεσης απόρριψής τους στην ξηρά.
  • Τα πλαστικά απόβλητα αποτελούν ένα μεγάλο μέρος των αποβλήτων και συνιστούν σοβαρή απειλή για το θαλάσσιο περιβάλλον, όχι μόνο λόγω της αφθονίας τους, αλλά και λόγω των ιδιοτήτων τους. Στο θαλάσσιο περιβάλλον τα πλαστικά απόβλητα βρίσκονται σε πολλές διαφορετικές μορφές, όπως δίχτυα αλιείας, πλαστικές σακούλες και πλαστικούς δακτυλίους συσκευασιών, τα οποία μπορούν να παγιδεύσουν ή και να σκοτώσουν τα θαλάσσια ζώα. Το πλαστικό διασπάται συνεχώς σε μικρότερα κομμάτια, για να σχηματιστούν τελικά μικροπλαστικά.
  • Οι τραυματισμοί και η θνησιμότητα των θαλάσσιων σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις απορρίψεις στη θάλασσα. 

Τα τελευταία χρόνια η Κύπρος βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης με τα καθαρότερα νερά κολύμβησης. Αυτό επιτυγχάνεται, μεταξύ άλλων, τόσο μέσα από την προστασία των θαλασσίων περιοχών Natura 2000 και της θαλάσσιας και παράκτιας βιοποικιλότητας, όσο και με δράσεις και πολιτικές του Υπουργείου για τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης, τη διαχείριση αποβλήτων και την επίτευξη μηδενικών απορριμμάτων (Zero Waste). Επίσης, οφείλεται στη συνεχή επαγρύπνηση των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και των ίδιων των πολιτών. 

Στόχος μας μέσα από συλλογική προσπάθεια και συνειδητή δράση είναι να προστατεύσουμε τις φυσικές ομορφιές της Κύπρου και να συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια των λουόμενων.

(ΕΦυς/ΓΣ/ΕΑθ)