Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-07-2024 14:57

Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος συναντήθηκε με εκπροσώπους της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ

Στόχος η περαιτέρω στήριξη των επιχειρήσεων για την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών και φιλικών προς το περιβάλλον μέτρων

Τη στήριξη των επιχειρήσεων για την υιοθέτηση πιο βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών, στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης και της αειφόρου ανάπτυξης, συζήτησε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου με εκπροσώπους του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου (ΚΕΒΕ) και της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ)

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Υπουργείο Γεωργίας παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν ο Πρόεδρος κ. Αντώνης Αντωνίου και ο Γενικός Διευθυντής κ. Μιχάλης Αντωνίου της ΟΕΒ, ο Γενικός Γραμματέας κ. Μάριος Τσιακκής του ΚΕΒΕ, ο Γενικός Διευθυντής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ανδρέας Γρηγορίου και η Αν. Γενική Διευθύντρια Περιβάλλοντος κα Ηλιάνα Τόφα και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Η Υπουργός υπογράμμισε καταρχήν τη σημασία της ενεργού συμμετοχής και εμπλοκής όλων των ενδιαφερομένων φορέων, προκειμένου να μεταβούμε σε μια σύγχρονη, κυκλική και ανταγωνιστική οικονομία με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η συμμετοχή των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας σε αυτή την προσπάθεια της πράσινης μετάβασης είναι εξαιρετικής σημασίας, τόνισε η δρ Παναγιώτου.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι κύριες πρακτικές που επηρεάζουν τις επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά στην πράσινη μετάβαση, όπως είναι η μείωση εκπομπών, η βιώσιμη παραγωγή, η προώθηση της αειφορίας και η εταιρική κοινωνική ευθύνη.

Οι εκπρόσωποι της ΟΕΒ και ΚΕΒΕ επεσήμαναν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην προσπάθεια αυτή και έθεσαν εισηγήσεις, προκειμένου οι επιχειρήσεις να τύχουν ενημέρωσης για τις ευκαιρίες που προσφέρονται μέσω των κυβερνητικών σχεδίων για την πράσινη μετάβαση, αλλά και να προβούν σε ενέργειες για αναβάθμιση και προσαρμογή στις νέες απαιτήσεις.

Αναφερόμενη στο «Σχέδιο Χορηγιών για την Ενθάρρυνση της Μείωσης Εκπομπής Αερίων του Θερμοκηπίου στις Επιχειρήσεις», η Υπουργός υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων έχει αιτηθεί για να λάβει χρηματοδότηση. Παρά ταύτα, σημείωσε πως σκοπός είναι να δοθεί περαιτέρω στήριξη και ενημέρωση και, εάν χρειαστεί, να ζητηθεί παράταση στην καθορισθείσα προθεσμία, προκειμένου περισσότερες επιχειρήσεις να μπορέσουν να επωφεληθούν από τη δυνατότητα πλήρους χρηματοδότησης για εκπόνηση μελέτης και υποβολής εισηγήσεων για δράσεις μείωσης εκπομπών στην επιχείρησή. Κοινή επιδίωξη, συμπλήρωσε, είναι να κατανοήσουν τις γενικές αρχές της πράσινης επιχειρηματικότητας, αλλά και να ιεραρχήσουν μια σειρά από αλλαγές, επενδύσεις και προσαρμογές που θα πρέπει να υλοποιήσουν, ώστε να συμβαδίζουν με τις εξελίξεις σε τοπικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Τέλος, συζητήθηκαν πολιτικές και μέτρα για τα κτηνοτροφικά απόβλητα, τα δημοτικά απόβλητα, η μείωση των εκπομπών από την κτηνοτροφία, καθώς και οι επενδύσεις που απαιτούνται για τη διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων και την αποκατάσταση των χώρων απόρριψης αποβλήτων.

Κλείνοντας, η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος τόνισε ότι η ενδυνάμωση του ιδιωτικού τομέα στους τομείς της πράσινης επιχειρηματικότητας είναι μια από τις προτεραιότητες του Υπουργείου για την επίτευξη του στόχου για μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050. Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι τα αρμόδια τμήματα του Υπουργείου θα βρίσκονται στη διάθεση του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ, για να παράσχουν ενημέρωση και βοήθεια στην προσπάθεια αυτή.

(ΕΦυς/ΕΑθ/ΝΖ)