Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-07-2024 15:52

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι υπεγράφη η Σύμβαση για προμήθεια, εγκατάσταση και συντήρηση συστήματος φίλτρων ενεργού άνθρακα για το διυλιστήριο νερού Ασπρόκρεμμου

Σύμβαση για «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΙΛΤΡΩΝ ΕΝΕΡΓΟΥ ΆΝΘΡΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ ΝΕΡΟΥ ΑΣΠΡΟΚΡΕΜΜΟΥ» υπεγράφη σήμερα μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Αναδόχου MEKEL LIMITED, στο Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. 

Τη Σύμβαση υπέγραψαν, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Γεώργιος Καζαντζής και εκ μέρους του Αναδόχου ο κ. Χάρης Ιωαννίδης, Γενικός Διευθυντής της εταιρείας, στην παρουσία της Υπουργού Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου και του Γενικού Διευθυντή Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αντρέα Γρηγορίου. 

H διάρκεια της Σύμβασης είναι ογδόντα τέσσερις (84) μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της, ενώ το ποσό της ανέρχεται στη συνολική τιμή του €1.576.900,00, μη συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. 

Σκοπός του Συστήματος Φίλτρων Ενεργού Άνθρακα είναι η βελτιστοποίηση των φυσικοχημικών παραμέτρων της ποιότητας του νερού που παράγεται από το Διυλιστήριο Ασπρόκρεμμου, δηλαδή, μεταξύ άλλων, βελτίωση της ποιότητας του νερού με την αφαίρεση τόσο των οσμών και γεύσεων που δημιουργούνται κυρίως από οργανικές ενώσεις στο νερό, όσο και με την αφαίρεση των παραπροϊόντων απολύμανσης (τριαλογονομεθάνια, THMs). 

Το νερό στο Διυλιστήριο προέρχεται από δυο φράγματα: το φράγμα Ασπρόκρεμμου, το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο φράγμα σε χωρητικότητα μετά το φράγμα του Κούρη, και από το φράγμα της Κανναβιούς στην Επαρχία Πάφου. Το Διυλιστήριο προμηθεύει νερό ύδρευσης, καλύπτοντας την αστική και περιαστική περιοχή της Πάφου από τα Κούκλια μέχρι και τον Άγιο Γεώργιο Πέγειας, με ημερήσια παροχή 30.000 κυβικά μέτρα. 

Το Σύστημα, που θα εγκατασταθεί, θα επεξεργάζεται το νερό που προέρχεται από την έξοδο των φίλτρων βαρύτητας πολλαπλών στρωμάτων του υφιστάμενου συστήματος φιλτραρίσματος του Διυλιστηρίου του Ασπρόκρεμμου και αφού τύχει επεξεργασίας στα Φίλτρα Ενεργού Άνθρακα, θα παραλαμβάνεται από τη δεξαμενή τελικού νερού του Διυλιστηρίου του Ασπρόκρεμμου και θα οδηγείται προς τους καταναλωτές. 

Το έργο χρηματοδοτείται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου (Recovery and Resilience Facility – RRF) για την Παρέμβαση C2.3I.2.α: «ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΕΡΟΥ: ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

(ΕΦυς/ΓΣ/ΝΖ)