Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-11-2018 19:03

Χαιρετισμός Υπουργού Εργασίας, στη 5η Τακτική Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων των Μελών του Ταμείου Προνοίας των Εργατοϋπαλλήλων της Οικοδομικής Βιομηχανίας

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ταμείου και αγαπητοί σύνεδροι,

Eυχαριστώ πολύ για την πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στην 5η Τακτική Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων των Μελών του Ταμείου Προνοίας των Εργατοϋπαλλήλων της Οικοδομικής Βιομηχανίας και Συναφών Κλάδων Κύπρου.

Όπως είναι γνωστό, ακρογωνιαίος λίθος του συνταξιοδοτικού συστήματος της Κύπρου είναι το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο, μαζί με τις συνταξιοδοτικές παροχές του δεύτερου πυλώνα στον οποίο περιλαμβάνονται τα Ταμεία Προνοίας και τα Ταμεία Σύνταξης, τον τρίτο πυλώνα (ιδιωτικά συνταξιοδοτικά σχέδια) και τα άλλα μέτρα στήριξης των συνταξιούχων, που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, συνθέτουν το συνταξιοδοτικό μας σύστημα.

Πρωταρχικό μέλημά μας είναι παράλληλα και ταυτόχρονα των μέτρων που λήφθηκαν για τη μακροχρόνια οικονομικά βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, να διασφαλίζεται και η επάρκεια των συντάξεων που παρέχονται, είτε με τις αναγκαίες τροποποιήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο που ρυθμίζει τις συνταξιοδοτικές παροχές τόσο του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είτε και την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τον δεύτερο πυλώνα συντάξεων όπως για παράδειγμα η παροχή κινήτρων για ενδυνάμωσή του.

Παράλληλα, στις περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται ότι τα πιο πάνω δεν είναι αρκετά, θα πρέπει να εκσυγχρονίζεται το σύστημα κοινωνικής προστασίας ιδιαίτερα για τις πιο ευάλωτες ομάδες των συνταξιούχων όπως για παράδειγμα την ενίσχυση των νοικοκυριών των χαμηλοσυνταξιούχων με παροχές που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές που έγιναν στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (από το 2008 και μετά) και στο σύστημα κοινωνικής προστασίας, έχει ήδη αρχίσει ο εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου και η ενίσχυση του δεύτερου πυλώνα συνταξιοδότησης.

Τον Σεπτέμβριο του 2016, το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να προβούν σε διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς αναφορικά με σειρά μεταρρυθμιστικών δράσεων στον τομέα των Ταμείων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών και ταυτόχρονα να προχωρήσουμε σε ενέργειες για ενίσχυση των δομών της εποπτείας των Ταμείων Προνοίας και Ταμείων Συντάξεων. 

Σημειώνεται ότι η νέα ευρωπαϊκή Οδηγία για τη λειτουργία και την εποπτεία των επαγγελματικών συνταξιοδοτικών ταμείων-IORP II, έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μέσα  Ιανουαρίου του 2017 και τα κράτη μέλη έχουν 2 έτη για να την μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο. Ήδη το Υπουργείο, έχει αναθέσει σε σύμβουλο μετά από Διαγωνισμό με βάση την σχετική νομοθεσία, την ετοιμασία προσχεδίου εναρμονιστικού νομοσχεδίου για μεταφορά της εν λόγω Οδηγίας στο κυπριακό δίκαιο. Η Οδηγία θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε διάφορα επίπεδα στην λειτουργία και εποπτεία των επαγγελματικών συνταξιοδοτικών ταμείων.

Το Ταμείο Προνοίας της Οικοδομικής Βιομηχανίας συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα Ταμεία Προνοίας που λειτουργούν σήμερα στην Κύπρο και τα μέλη του αριθμούν μερικές χιλιάδες. Από την ίδρυση του, το 1968, παρέχει ωφελήματα και αποτελεί στήριγμα προς τους εργαζομένους στην οικοδομική βιομηχανία. Οι εκάστοτε Διαχειριστικές Επιτροπές του Ταμείου, καθώς και η Διεύθυνση και το προσωπικό του θεωρώ ότι επιτελούν αξιόλογο έργο όλα αυτά τα χρόνια με σκοπό τη διασφάλιση των συμφερόντων των μελών του Ταμείου.

Αναμφίβολα ο κλάδος της οικοδομικής βιομηχανίας είχε υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες από την οικονομική κρίση και αναπόφευκτα το Ταμείο Προνοίας έχει επηρεαστεί. Όπως είναι γνωστό όμως, από το 2016 άρχισε και συνεχίζεται  μέχρι σήμερα, η ανοδική πορεία στον τομέα των κατασκευών γενικά.Θα πρέπει να τονιστεί ότι η μεγάλη προσπάθεια, η οποία καταβάλλεται τα τελευταία χρόνια για αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, άρχισε να αποδίδει. Με βάση τα τελευταία συνεχόμενα στοιχεία, η ανεργία στο σύνολο της παρουσιάζει σημαντική πτωτική τάση και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία της Κύπρου.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι το ποσοστό ανεργίας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού, κατά το 2ο τρίμηνο του 2018, διαμορφώθηκε στο 7,3% του εργατικού δυναμικού (31.888 άτομα) παρουσιάζοντας μείωση κατά 3,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2017 που ήταν 10.6% (44.965 άτομα). Κατά το 1ο εξάμηνο του 2018 ο μέσος όρος ανεργίας έχει διαμορφωθεί στο 9% σε σύγκριση με 12,1% που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Όσον αφορά την εγγεγραμμένη ανεργία, δηλαδή τον αριθμό των ανέργων που καταγράφονται στο αρχείο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, κατά τον τελευταίο μήνα Σεπτεμβρίου του 2018 αυτός έχει μειωθεί στο αρκετά χαμηλό επίπεδο των  21.400 ατόμων από 27.950 τον αντίστοιχο μήνα του 2017 (μείωση κατά 23,4% ή 6.550 άτομα.

Οι πιο πάνω εξελίξεις σε καμιά περίπτωση δεν οδηγούν σε εφησυχασμό. Αντίθετα, η Κυβέρνηση εντατικοποιεί τις προσπάθειες της για την περαιτέρω μείωση της ανεργίας η οποία θα επενεργήσει θετικά και στην οικονομική βιωσιμότητα του Ταμείου.

Θα ήθελα να εκφράσω τη βεβαιότητα, ότι η σημερινή Γενική Συνέλευσή σας θα λάβει τις αποφάσεις εκείνες που θα επιτρέψουν στο Ταμείο να αντεπεξέλθει των δυσκολιών που συνεχίζουν να παρουσιάζονται προς το καλώς νοούμενο συμφέρον όλων των μελών του.

Κλείνοντας, εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της Τακτικής Γενικής σας Συνέλευσης.

Σημ.:   Τον χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους της κας Υπουργού, ο Διευθυντής Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Θεοφάνης Τρύφωνος

_______________

 (ΕΙ)