Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-11-2018 11:54

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη κατά την τελετή εγκαινίων του ανακαινισμένου Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη ικανοποίηση που παρευρίσκομαι εκ νέου στην Πάφο για να τελέσω τα εγκαίνια των νέων κτηρίων του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου.

Ενός έργου που προστίθεται στην πληθώρα νέων έργων στο Δήμο Πάφο που είτε έχουν υλοποιηθεί είτε βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης, και το οποίο αναμένεται να συμβάλει αμέσως στη βελτίωση των παρεχόμενων δικαστικών υπηρεσιών, ενός τομέα του οποίου η μεταρρύθμιση αποτελεί κορυφαία μας προτεραιότητα.

Μια μεταρρύθμιση που αποσκοπεί στην αποτελεσματική και ταχεία απονομή της δικαιοσύνης, στη συναφή πάταξη της διαφθοράς και της πανουργίας, και στην εύρυθμη συνταγματική λειτουργία του κράτους.

Η αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών του δικαστικού συστήματος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολιτικής μας, για την επίτευξη των πιο πάνω και, πέραν  του έργου που εγκαινιάζουμε σήμερα, το κόστος του οποίου ανήλθε στα έξι εκατομμύρια ευρώ, ο συνολικός σχεδιασμός που βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης περιλαμβάνει, επίσης, τα πιο κάτω έργα, τα οποία υπερβαίνουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ, αλλά που στην ουσία επιδιώκουν αυτό που και η Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου και ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχουν αναφέρει: Την εύρυθμη λειτουργία του δικαστικού συστήματος μέσα στα ανάλογα Μέλαθρα της δικαιοσύνης. Έτσι προγραμματίζονται:

  • Η ανέγερση Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, με προϋπολογιζόμενο κόστος 58.2 εκ ευρώ.
  • Η ανέγερση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου, κόστους έξι εκατομμυρίων ευρώ.
  • Η αποκατάσταση του παλαιού κτηρίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, προκειμένου να στεγάσει το Διοικητικό Δικαστήριο, κόστους πέντε εκατομμυρίων ευρώ.
  • Η ανακαίνιση του κτηρίου του πρώην ξενοδοχείου Φιλοξενία με κόστος ενός εκατομμυρίου ευρώ, για τη στέγαση του Εμπορικού Δικαστηρίου και του υπό δημιουργία, μέσα από τον διάλογο που θα έχουμε με τους δικαστές του Ανωτάτου, Εφετείου.
  • Η ενοικίαση κτηρίου για τη στέγαση του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας.

Παράλληλα με τα πιο πάνω, προχωρούμε σε ποιοτικές τομές στο σύστημα δικαιοσύνης με στόχο την ενίσχυση της ευελιξίας, αποτελεσματικότητας και ταχύτητας λήψης αποφάσεων, όπως:

  • Η  σύσταση πρωτοβάθμιου Διοικητικού Δικαστηρίου το οποίο ήδη συμβάλλει  καθοριστικά στην αποσυμφόρηση του όγκου εργασίας στο Ανώτατο Δικαστήριο.
  • Εγκαθιδρύουμε Διοικητικό Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας, το οποίο θα εκδικάζει προσφυγές από αιτητές ασύλου. Το σχετικό νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και οι διαδικασίες για την συγκρότηση και λειτουργία του Δικαστηρίου βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης.
  • Ενώπιον της Βουλής ευρίσκεται και νομοσχέδιο αναφορικά με τη συμμόρφωση της Διοίκησης στις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου, ως επίσης και νομοσχέδιο για την ίδρυση Εμπορικού Δικαστηρίου, το οποίο θα εκδικάζει με ταχείες διαδικασίες αστικές υποθέσεις με έντονο εμπορικό χαρακτήρα.
  • Επιπλέον, η αναμενόμενη εφαρμογή της λεγόμενης «ηλεκτρονικής δικαιοσύνης» και ηλεκτρονικής διαχείρισης των υποθέσεων στο δικαστήριο θα αποτελέσει ένα καθοριστικό βήμα προς τη βελτίωση και την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών.

Ταυτόχρονα, έχουμε ήδη προχωρήσει στη σημαντική ενίσχυση των δικαστηρίων με δικαστικό προσωπικό, ενώ ευρίσκονται  στο στάδιο της προετοιμασίας δύο νομοσχέδια, αναφορικά με την ίδρυση και λειτουργία Σχολής Δικαστών η οποία αναμένουμε ότι θα αναβαθμίσει περαιτέρω το επίπεδο του δικαστικού μας Σώματος.

Όσον αφορά τη μεταρρύθμιση και αναδιοργάνωση της δομής και λειτουργίας των Δικαστηρίων, η σχετική έκθεση των ξένων εμπειρογνωμόνων παραδόθηκε τον περασμένο Μάρτιο και καλύπτει την αποτελεσματικότητα/αποδοτικότητα όλων των τομών της δικαιοσύνης περιλαμβανομένων των δομών και λειτουργιών των δικαστηρίων, αποσκοπώντας στην επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης.

Προς υλοποίηση των συστάσεων της μελέτης ετοιμάσθηκε σχετικό Σχέδιο Δράσης, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Οφείλω να πω ότι βρισκόμαστε σε προχωρημένο στάδιο και ευελπιστώ πως σύντομα θα πετύχουμε αυτό που ήταν όραμά μου και απόλυτα ενστερνίστηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος είχε πλήρη συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς απόδοσης της δικαιοσύνης, και τώρα προχωρούμε στην υλοποίηση μιας ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης στη δικαιοσύνη.

Πιστεύω ότι είναι το ελάχιστο που οφείλουμε. Ανάλογες ενέργειες γίνονται – και θέλω να πιστεύω ότι θα το πετύχουμε – και με τη Νομική Υπηρεσία, έτσι ώστε να υπάρχει μια σφαιρική αντιμετώπιση της απόδοσης της δικαιοσύνης στην πατρίδα μας.

Περηφανεύομαι πραγματικά διότι ουδέν διεθνές ή ευρωπαϊκό Σώμα δεν έχει προβεί στην οποιαδήποτε παρατήρηση για την ακεραιότητα, την εντιμότητα του δικαστικού Σώματος και γενικότερα των θεσμών της Πολιτείας.

Το έργο το οποίο εγκαινιάζουμε σήμερα, σε συνάρτηση με την υλοποίηση και τη δρομολόγηση μίας σειράς άλλων σημαντικών έργων από το 2015 και εντεύθεν στον Δήμο Πάφου, συνολικού κόστους πέραν των 77 εκατομμυρίων ευρώ, καταδεικνύουν με τον πλέον έμπρακτο τρόπο το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που τόσο η Κυβέρνηση όσο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση επιδεικνύουν για την ευρύτερη ενίσχυση και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης και της επαρχίας Πάφου.

Στο πλαίσιο αυτό, επιθυμώ να διαβεβαιώσω πως σταθερή βούλησή μας παραμένει, πάντοτε στο μέτρο των οικονομικών δυνατοτήτων του Κράτους, να συνεχίσουμε την ουσιαστική συνδρομή στις προσπάθειες των τοπικών Αρχών να αναδείξουν το όραμά τους για την πόλη.

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν στο  να παραδοθεί έγκαιρα το έργο και δεν έχω καμία αμφιβολία πως το προσωπικό των δικαστηρίων θα το αξιοποιήσει κατάλληλα προς όφελος της κοινωνίας μας και, ιδιαίτερα, προς εξυπηρέτηση της δικαιοσύνης.

------------------------------ 

ΡΜ/ΕΙ