Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-11-2018 11:33

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στο Συνέδριο “The Digital Cyprus Conference: Driving Digital Transformation in Cyprus”

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη ικανοποίηση που αποδέχθηκα την πρόσκληση και που διαπιστώνω σήμερα το μεγάλο ενδιαφέρον με την παρουσία τόσων διακεκριμένων επιστημόνων τόσο από το εξωτερικό όσο και Κυπρίων που ενδιαφέρονται για την τέταρτη επανάσταση. Θέλω να χαιρετίσω την παρουσία όλων και ιδιαίτερα της κας Δέσπονας Σπανού, η οποία έχει αναλύσει τα ευεργετήματα από την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμμετέχει ενεργά, όχι απλώς στο να υπογράφει Συμβάσεις, αλλά στο να υλοποιεί αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το σημερινό είναι ένα Συνέδριο, το οποίο θα παράσχει τη δυνατότητα ενημέρωσης για τη μέχρι στιγμής  εξελικτική πορεία της Κύπρου όσον αφορά τη μετάβαση της στην ψηφιακή εποχή, ενώ την ίδια στιγμή θα καταστούμε κοινωνοί  εισηγήσεων για την αποτελεσματική ανταπόκριση στις προκλήσεις του συνεχώς εξελισσόμενου αυτού τομέα.

Επιτρέψετε μου αρχικά να καλωσορίσω τόσο τους διεθνείς ομιλητές αλλά και τις αντιπροσωπείες των διεθνών οργανισμών τους, καθώς και το πλήθος των συνέδρων, την παρουσία των οποίων εκλαμβάνω ως ψήφο εμπιστοσύνης και υποστήριξης στις ψηφιακές μας φιλοδοξίες, αλλά και στις προσπάθειες που καταβάλλουμε προς υλοποίησή τους.

Αναντίλεκτα, στη σημερινή σύγχρονη εποχή και παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, η ανταγωνιστικότητα μιας χώρας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ψηφιακή ωριμότητα και τη διείσδυση της τεχνολογίας στην οικονομία και την κοινωνία της.

Στο πλαίσιο αυτό, θέσαμε από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μας ως σημαντική μεταρρυθμιστική δράση, την ανάπτυξη του ψηφιακού τομέα μέσα από τη χάραξη συγκεκριμένων πολιτικών, έχοντας πλήρη γνώση των δυνατοτήτων και ωφελημάτων που δύναται να  προκύψουν από την πλήρη αξιοποίηση της Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Δυνατότητες και ωφελήματα που συμβάλλουν καθοριστικά στη συνεχή ανάπτυξη της οικονομίας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης, την άρση των γεωγραφικών και κοινωνικών αποκλεισμών και την ενίσχυση της ένταξης του συνόλου των πολιτών στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Προς τον σκοπό αυτό, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση και την εφαρμογή της Ψηφιακής Στρατηγικής της Κύπρου η οποία βρίσκεται σε ισχύ από το 2012.

Ως μέρος  της Ψηφιακής Στρατηγικής της Κύπρου συντονίσαμε πρόσθετες στρατηγικές που αφορούν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την ηλεκτρονική παιδεία, την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας, την ανάπτυξη δικτύων υψηλών ταχυτήτων, την Κυβερνοασφάλεια, ως επίσης και σωρεία άλλων παρεμφερών πρωτοβουλιών.

Συστήσαμε παράλληλα το Συμβούλιο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης το οποίο στα σχεδόν τέσσερα χρόνια δράσης του ενέκρινε δεκαεννέα νέα στρατηγικά έργα, ενώ επί του παρόντος βρίσκονται υπό εξέλιξη 28 στρατηγικά έργα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης υψίστης σημασίας για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Υπηρεσίας με συνολικό προϋπολογισμό ύψους περίπου 250 εκατομμυρίων ευρώ, στη βάση και του σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας που έχουμε συνάψει με την πρωτοπόρο στον τομέα Εσθονική Κυβέρνηση.

Τα έργα υπογραμμίζουν τη σημασία που αποδίδουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό και αφορούν, μεταξύ άλλων, το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Υγείας, την Ηλεκτρονική Δικαιοσύνη, το νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό  σύστημα  του Τμήματος Φορολογίας και  του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη και το νέο Σύστημα Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων του κυπριακού Δημοσίου.

Την ίδια στιγμή, έχουν ήδη ολοκληρωθεί έργα όπως είναι το DSL Portal του Κτηματολογίου, η αναβάθμιση  του Συστήματος Ηλεκτρονικών Πληρωμών των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η δημιουργία πλατφόρμας για τα Ανοικτά δεδομένα του Δημοσίου και η Πλατφόρμα Σχεδίων Χορηγιών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, τα οποία συμβάλλουν τα μέγιστα στην ταχεία εξυπηρέτηση των πολιτών.

Συνεχίζεται παράλληλα ο εμπλουτισμός με νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που συγκεντρώνει η ενιαία διαδικτυακή πλατφόρμα ΑΡΙΑΔΝΗ, καθώς και άλλες πύλες της Κυβέρνησης,  με στόχο την ηλεκτρονική διαδραστικότητα κράτους και πολίτη 24 ώρες τη μέρα, επτά μέρες την εβδομάδα.

Ταυτόχρονα, έχει δημοσιευτεί από τον Μάιο του 2018 και προχωρεί προς υλοποίηση ο νέος Νόμος για την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην εσωτερική αγορά το οποίο θα θέσει το υπόβαθρο για ταχεία ανάπτυξη των ηλεκτρονικών πράξεων μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών.

Επιδιώκοντας, επίσης, να δώσουμε τη δυνατότητα αφενός της ισότιμης συμμετοχής των πολιτών στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται και αφετέρου της διάχυσης των ωφελημάτων που προκύπτουν σε ολόκληρη την κοινωνία, την ίδια στιγμή διαμορφώνουμε το όλο οικοσύστημα που θα υποβοηθήσει την απόκτηση και ενδυνάμωση ψηφιακών δεξιοτήτων.

Προς τον σκοπό αυτό ήδη διενεργούνται εκπαιδευτικά προγράμματα και εκστρατείες ενημέρωσης σε όλο το φάσμα του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών των απομακρυσμένων περιοχών, των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού και των ατόμων της τρίτης ηλικίας.

Στο πλαίσιο μάλιστα του Σχεδίου Δράσης Ψηφιακών Θέσεων Εργασίας, το οποίο ως στόχο έχει την αύξηση της απασχόλησης, ειδικά των νέων, στον τομέα των Τεχνολογιών των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών, επιχορηγείται η πιστοποίηση ψηφιακών δεξιοτήτων ECDL σε εθελούσια βάση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Σημειώνεται ότι από τη σχολική χρονιά 2016-2017 και μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει στις εν λόγω εξετάσεις για πιστοποίηση περίπου 5,5 χιλιάδες μαθητές, με ποσοστό επιτυχίας πάνω από το 70%.

Η Κυβερνοασφάλεια αποτελεί, επίσης, υψίστης σημασίας πολιτική για την προστασία των ζωτικών υποδομών της Δημοκρατίας. Στη βάση της Στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας που εκπονήθηκε τον Μάρτιο του 2013, δημιουργήσαμε την  Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας (ΑΨΑ) και του Εθνικού CSIRT (Computer Security Incident Response Team) ώστε να μπορέσουμε να εναρμονίσουμε τις πρακτικές μας και με άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς αποτελεσματική αντιμετώπιση των όποιων ενδεχόμενων ασύμμετρων απειλών στον χώρο του κυβερνητικού κόμβου.

Μια υποδομή ζωτικής σημασίας είναι την ίδια ώρα το δίκτυο οπτικών ινών που υλοποιείται από την Cyta, το οποίο θα προσφέρει πολύ ψηλές ταχύτητες διαδικτύου, αλλά και θα αποτελέσει την βάση για τα νέα γρήγορα δίκτυα 5G. Ένα έργο ορόσημο για την ψηφιακή ανάπτυξη της Κύπρου.

Η μέχρι στιγμής επιτυχής λειτουργία των πολιτικών που προωθήσαμε καταγράφεται θετικά σε συγκεκριμένες κατηγορίες στους δείκτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης DESI. Είναι ενθαρρυντικές οι ενδείξεις και πιστεύω ότι με την υλοποίηση συγκεκριμένων και συγκροτημένων προγραμμάτων θα πετύχουμε σύντομα να δημιουργηθούν νέα δεδομένα για την Κύπρο.

Εκείνο, όμως, που κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη είναι η περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών προς την ψηφιακή ανάπτυξη προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις της νέας εποχής και να συμβαδίσουμε με τις υπόλοιπες χώρες.

Προς τον σκοπό αυτό,  θα προωθήσουμε την εφαρμογή ενός νέου συνεκτικού στρατηγικού ψηφιακού σχεδιασμού.

Στόχος θα είναι ακριβώς η υπόδειξη των μέχρι στιγμής αδυναμιών και ο τρόπος βελτίωσης τους, ως επίσης και να αποτελέσουν το πλαίσιο αναφοράς για την υλοποίηση όλων των δράσεων και παρεμβάσεων που θα οδηγούν στην πλήρη και απρόσκοπτη, αλλά και γρηγορότερη ψηφιακή ανάπτυξη.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα ληφθούν σοβαρά υπόψη τα αποτελέσματα της τεκμηριωμένης μελέτης που διενήργησε η αναγνωρισμένη και εξειδικευμένη εταιρεία Accenture.

Αποτελέσματα, τα οποία αποτυπώνοντας την κατάσταση της ψηφιακής ωριμότητας της Κύπρου υποδεικνύουν ταυτόχρονα τα καθοριστικά βήματα και τις επιπρόσθετες ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβούμε στο άμεσο μέλλον, έτσι ώστε να επιταχύνουμε την ψηφιακή μεταμόρφωση του τόπου.

Το πλέον σημαντικό για τη βέλτιστη αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση της ψηφιακής στρατηγικής είναι η συνεργασία με τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Και οφείλω να αναγνωρίσω ότι υπήρξε από πλευράς του ΑΚΕΛ μια συγκεκριμένη πρόταση για δημιουργία Υφυπουργείου Έρευνας και Καινοτομίας στο οποίο θα μπορούσε άνετα να ενταχθεί και η ψηφιακή μεταρρύθμιση.

Έχοντας ως εισηγητή την αντιπολίτευση, με απόλυτη αποφασιστικότητα από δικής μας πλευράς αποδοχής κάτι αναλόγου, και σε συνεννόηση με τις υπόλοιπες δυνάμεις που δεν υστερούν σε βούληση, να πρωτοπορήσουμε στον μετασχηματισμό και γενικότερα στις μεταρρυθμίσεις του κυπριακού κράτους. Είμαι βέβαιος ότι θα γίνει αποδεκτό ένα Υφυπουργείο ψηφιακής στρατηγικής σε συνδυασμό με την έρευνα και την καινοτομία με οριζόντιες εξουσίες και οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους.

Ένα Υφυπουργείο που θα υπάγεται απευθείας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Σύνταγμα, καταδεικνύοντας την εθνική σημασία που αποδίδουμε στην Ψηφιακή Ανάπτυξη της Κύπρου.

Επιπλέον, πρόσφατα και αντιλαμβανόμενοι τις ταχύτατες εξελίξεις στις σύγχρονες τεχνολογίες και εφαρμογές, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου συστάθηκε κοινή ομάδα εργασίας υπό την εποπτεία της Κυβέρνησης και της Βουλής, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τον Δημόσιο Τομέα και από χώρους αιχμής της ιδιωτικής οικονομίας, για εθνικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη της τεχνολογίας Blockchain.

Εξάλλου, οι Οδηγίες που είναι σημαντικές και οι πολιτικές που χαράσσονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τόσο σημαντικές και καθοδηγητικές που είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλουν στον καταρτισμό στρατηγικού σχεδιασμού και οι εθνικές επιτροπές να έχουν έτσι ως βοήθημα αυτές τις αποφάσεις και εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Καταλήγοντας, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά και να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες της πολιτείας στο ΚΕΒΕ και την ΟΕΒ για την πρωτοβουλία της διενέργειας της έρευνας που θα παρουσιαστεί στη συνέχεια, ως επίσης και στους τρεις επιφανείς οργανισμούς της Κύπρου τη Cyta, την Τράπεζα Κύπρου και τη Logicom, για την οικονομική τους συνδρομή ως προς την ολοκλήρωση της.

Η συνεργασία σας επιβεβαιώνει την πλούσια δραστηριότητα των οργανισμών σας, ως επίσης τις κοινωφελείς σας δράσεις και την προσφορά στον τόπο.

Θα ήταν παράλειψη αν δεν εξέφραζα θερμές ευχαριστίες προς τη Γενική Διευθύντρια των ψηφιακών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εδώ παρουσία της και τη θαυμαστή επεξήγηση των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτό τον τομέα, Θερμές ευχαριστίες, επίσης, προς τις διακεκριμένες προσωπικότητες που συμμετέχουν στο συνέδριο, δεν έχω αμφιβολία ότι η συμβολή τους θα είναι σημαντική στις προσπάθειες που καταβάλλουμε.

(ΡΜ/ΑΧ)