Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-03-2025 13:43

Χαιρετισμός του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Αλέξη Βαφεάδη στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών με θέμα «Αναδιαμόρφωση και επέκταση του διατηρητέου κτηρίου του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων»

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, για να χαιρετίσω την τελετή βράβευσης των προτάσεων που διακρίθηκαν στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών με θέμα την «Αναδιαμόρφωση και επέκταση του διατηρητέου κτηρίου του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων». 

Η Αρχιτεκτονική είναι θεμελιώδες στοιχείο της ιστορίας του πολιτισμού και του πλαισίου ζωής. Αποτελεί μία από τις βασικές καλλιτεχνικές εκφράσεις στην καθημερινή ζωή των πολιτών και συγκροτεί την κληρονομιά του αύριο. Η αρχιτεκτονική ποιότητα είναι συστατικό στοιχείο του περιβάλλοντος. Η ποιότητα της Αρχιτεκτονικής, περιλαμβανομένων του σχεδιασμού και της διαχείρισης των εξωτερικών χώρων, αποτελεί το βασικό και άμεσα αντιληπτό δείκτη της πολιτιστικής και πολιτισμικής προόδου της χώρας. Επηρεάζει σημαντικά και συνεχώς τη στάση και τη συμπεριφορά κάθε πολίτη, καθώς και του συνόλου της κοινωνίας σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, ιδίως στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα. 

Ένας καλοσχεδιασμένος και σωστά κατασκευασμένος χώρος προσφέρει άνεση και ηρεμία στον χρήστη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κατ’ ανάγκη κοστίζει περισσότερο. Οι όψεις και η ογκομετρία ενός κτηρίου, οι χρωματισμοί, τα σχήματα, ο εξοπλισμός και η ποιότητα των υλικών, των επίπλων, του φωτισμού και της τοπιοτέχνησης συντείνουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και προσφέρουν άνεση στην καθημερινότητα και στο κοινωνικό σύνολο, αναβαθμίζοντας το επίπεδο πολιτισμού της χώρας. 

Η σωστή επιλογή των υλικών σε συνδυασμό με τις κατάλληλες υπηρεσίες και μελέτες τόσο για κτήρια όσο και για έργα υποδομής, πέρα από την αισθητική και τη λειτουργικότητα, μπορούν να εξασφαλίσουν εξοικονόμηση ενέργειας, ανεξαρτήτως χρήσης. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι μέσα στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η εφαρμογή τους εκφράζεται μέσα από νέα έργα της Κυπριακής Αρχιτεκτονικής. 

Με τη σύστασή της, η Κυπριακή Δημοκρατία άρχισε από νωρίς να προσανατολίζεται προς τις νέες αρχιτεκτονικές τάσεις και να εφαρμόζει σύγχρονες μεθόδους στην ανέγερση των νέων κτηρίων. 

Δείγμα των νέων ιδεών στην αρχιτεκτονική είναι το κτήριο των Κοινωνικών Ασφαλίσεων στη Λεωφόρο Βύρωνος, στη Λευκωσία, το οποίο κτίστηκε το 1964. 

Το κτήριο αποτελεί το πρώτο κυβερνητικό κτήριο της νεοσύστατης τότε Κυπριακής Δημοκρατίας και ήταν αποτέλεσμα αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Το κτήριο διακρίνεται από την υψηλή σχεδιαστική ποιότητα με τις πολύ χαρακτηριστικές όψεις και τον τρόπο οργάνωσης των χώρων του, γύρω από ένα αίθριο που εξασφαλίζει τον φυσικό φωτισμό και αερισμό του. Είναι δείγμα της κυπριακής αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του 1960 και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κτήρια του κυπριακού μοντερνισμού και μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας. Το κτήριο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων λόγω της αρχιτεκτονικής του αξίας κηρύχθηκε διατηρητέο με Διάταγμα Διατήρησης. 

Τον Δεκέμβριο του 2023, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μεταστεγάστηκε σε νέο κτήριο λόγω αύξησης των εργαζομένων και στατικών προβλημάτων του κτηρίου στη Λεωφόρο Βύρωνος. 

Το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως ιδιοκτήτης του κτηρίου, έχοντας γνώση για την αρχιτεκτονική αξία του, λόγω της συνεχούς παρότρυνσης του Τμήματος Δημοσίων Έργων για τη διατήρηση των ιδιαίτερων όψεων και της αρχιτεκτονικής δομής του, προχώρησε σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, για να αναδειχθούν τα χαρακτηριστικά και η αξία του κτηρίου μέσα από διαφορετικές οπτικές και προσεγγίσεις, με στόχο την αποκατάσταση, αναβάθμιση και επέκτασή του. 

Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Διευθύντρια και τα υπηρεσιακά στελέχη του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που με τη δουλειά και την αφοσίωσή τους σε αυτά που κάνουν αποδεικνύουν στην πράξη, μέσα από τη διεξαγωγή του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, ότι προωθούν τη διατήρηση της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Κύπρου. Επίσης, θα ήθελα να συγχαρώ τους νικητές του Α’ Βραβείου, όπως και όλους τους υπόλοιπους βραβευθέντες και συμμετέχοντες στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. 

Σας ευχαριστώ. 

(ΣαΠ/ΓΣ/ΝΖ)