Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-03-2025 19:00

Ολοκλήρωση εργασιών 3ου Διακοινοβουλευτικού Φόρουμ της ΚΣ ΟΑΣΕ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του βουλευτή κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη

Ολοκληρώθηκαν χθες στην Καστοριά, οι εργασίες του 3ου Διακοινοβουλευτικού Φόρουμ για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ). Το Φόρουμ με γενικό θέμα «Ενεργειακή Πολιτική» πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του Αντιπροέδρου της Κ.Σ. ΟΑΣΕ και Ειδικού Αντιπροσώπου της Συνέλευσης για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, βουλευτή κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη και σε αυτό συμμετείχαν κοινοβουλευτικές αντιπροσωπίες της Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας, Κροατίας, Ρουμανίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, του Λουξεμβούργου καθώς και της Βόρειας Μακεδονίας.

Χαιρετισμούς στο Φόρουμ απηύθυναν η Πρόεδρος της Κ.Σ. ΟΑΣΕ κα. Pia Kauma, ο Υφυπουργός Εσωτερικών του τομέα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας,  ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Κ.Σ. ΟΑΣΕ για την Νοτιοανατολική Ευρώπη, κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη, ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπίας στην Κ.Σ. ΟΑΣΕ, κ. Άγγελος Συρίγος, καθώς και το μέλος της ελληνικής αντιπροσωπίας στην Κ.Σ. ΟΑΣΕ, κα. Μαρία Αντωνίου. Στο Φόρουμ συμμετείχαν ως κύριοι ομιλητές ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γιώργος Αμανατίδης, ο Υφυπουργός του ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Νίκος Τσάφος καθώς και εκπρόσωποι του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Δ.Μ.Η.Ε.) και του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

Στην εισαγωγική του ομιλία ο κ. Χατζηγιάννη επισήμανε τις περιβαλλοντικές και άλλες προκλήσεις που δημιουργούνται από την παραγωγή ενέργειας από μη βιώσιμες πηγές. Υπογράμμισε την θεμελιώδη σημασία της πράσινης ενέργειας και του υγειούς περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι ως βουλευτές έχουν χρέος να παραδώσουν ένα βιώσιμο πλανήτη στις επόμενες γενιές.

Η Νοτιοανατολική Ευρώπη έχει τεράστια δυναμική στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, επισήμανε ο κ. Χατζηγιάννη, αλλά απαιτείται μεγαλύτερος συντονισμός για να επιτευχθεί σταθερότητα του δικτύου. «Δεν είναι δυνατό να επαινούμε τη δυναμική παραγωγής πράσινης ενέργειας ενώ ταυτόχρονα να την πετάμε λόγω έλλειψης συνεργασίας», δήλωσε ο Κύπριος βουλευτής εκφράζοντας την ανάγκη για περιφερειακή συνεργασία και διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, κατά τρόπο ώστε η προσιτή ενέργεια να είναι προσβάσιμη σε όλους.

Ο κ. Χατζηγιάννη κάλεσε τέλος τους συμμετέχοντες να ενισχύσουν τον κοινοβουλευτικό διάλογο για καθιέρωση του Διακοινοβουλευτικού Φόρουμ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο πλαίσιο της Κ.Σ. ΟΑΣΕ, επισημαίνοντας ότι αποτελεί μοναδική ευκαιρία συνεργασίας και ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών σε ένα ευρύ τομέα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος. Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που αντιμετωπίζει η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης απαιτούν συλλογική δράση, ανέφερε ο Κύπριος βουλευτής, και η Κ.Σ. ΟΑΣΕ παρέχει μία εξαιρετική πλατφόρμα διαλόγου και συνεργασίας.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της η Πρόεδρος της Κ.Σ. ΟΑΣΕ κα Pia Kauma υπογράμμισε την σημασία της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας για την ευημερία της περιοχής, υπογραμμίζοντας τον κοινό στόχο της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Η ενεργειακή πολιτική στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ανέφερε η κα Kauma αποτελεί μία περίπλοκη διαδικασία που απαιτεί στρατηγική συνεργασία, καινοτομία και ισχυρές πολιτικές για την επίτευξη βιώσιμων και δίκαιων λύσεων στην ενεργειακή κρίση.

Στο χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Εσωτερικών του τομέα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας επισήμανε ότι η ενεργειακή κρίση, ιδίως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αποτελεί ένα θέμα το οποίο μπορεί να φέρει τα κράτη πιο κοντά, ειδικότερα στην Ευρώπη. Ο κ. Γκιουλέκας υπογράμμισε, εξάλλου, την επείγουσα ανάγκη μετάβασης στην πράσινη ενέργεια ιδιαίτερα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ αναφερόμενος στα Δυτικά Βαλκάνια είπε ότι μπορούν να αποτελέσουν την ατμομηχανή της Ευρώπης.

Ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπίας στην Κ.Σ. ΟΑΣΕ, κ. Άγγελος Συρίγος ανέφερε ότι η ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη αντιμετωπίζει αρκετές προκλήσεις, κυρίως λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων, των τρωτών σημείων στην αλυσίδα εφοδιασμού και της ενεργειακής μετάβασης. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών τόσο της Ελλάδας όσο και της ΕΕ για την πράσινη ενέργεια, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διασύνδεση της χώρας με τα ενεργειακά δίκτυα των Βαλκανίων. Τόνισε σ΄ αυτό το πλαίσιο τα σημαντικά έργα που πρέπει να υλοποιηθούν, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας, της παραγωγής υδρογόνου και της αναβάθμισης του δικτύου για την υποστήριξη της ενσωμάτωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στον χαιρετισμό της, το μέλος της ελληνικής αντιπροσωπίας στην Κ.Σ. ΟΑΣΕ κα Μαρία Αντωνίου, υπογράμμισε ότι μέσω της αλληλεπίδρασης και της ανταλλαγής εμπειριών και καλών πρακτικών, μπορούν να αναπτυχθούν στρατηγικές που θα ενισχύσουν τη βιωσιμότητα, την κοινωνική συνοχή και την ευημερία. Τόνισε παράλληλα ότι η ενίσχυση των πολιτικών για μια καθαρή και δίκαιη ενεργειακή μετάβαση θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού και της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Στο Φόρουμ έγινε παρουσίαση των ενεργειών που έγιναν από την Ελληνική Κυβέρνηση για επίτευξη των στόχων ενεργειακής μετάβασης μέχρι το 2030 καθώς και των προκλήσεων και προοπτικών που προκύπτουν, ιδιαίτερα για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Επίσης έγινε μια επισκόπηση των δράσεων που υλοποιούν ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ.

Οι συμμετέχοντες στο Φόρουμ υπογράμμισαν την επείγουσα ανάγκη για μεγαλύτερη περιφερειακή συνεργασία στον ενεργειακό τομέα για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας, τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, την επιτάχυνση της μετάβασης σε βιώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Επισήμαναν ως ουσιώδους σημασίας την ενίσχυση των ενεργειακών υποδομών και την προώθηση διασυνοριακών ενεργειακών έργων για την ενίσχυση της οικονομικής ανθεκτικότητας και την προώθηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας σε ολόκληρη την περιοχή.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Διακοινοβουλευτικού Φόρουμ, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν την σύγχρονη λιγνιτική μονάδα του Σταθμού Ηλεκτροπαραγωγής στην Πτολεμαΐδα, όπου είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για τη διαδικασία «απολιγνιτοποίησης», η οποία αφορά τη μετάβαση από την ενέργεια που βασίζεται στον άνθρακα και τον λιγνίτη σε ηλιακούς συλλέκτες, φωτοβολταϊκά πάρκα και σύγχρονες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι εργασίες του Φόρουμ ολοκληρώθηκαν με την υιοθέτηση Κοινής Διακήρυξης η οποία επαναβεβαιώνει τη δέσμευση των συμμετεχόντων για την προώθηση της ενισχυμένης συνεργασίας και των φιλικών σχέσεων μεταξύ των χωρών και των λαών της περιοχής.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)