Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-03-2025 14:03

Μείωση κατά 43% του αριθμού των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Κύπρο

- Από τους 1.200 τον Μάρτιο του 2024, ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων ανέρχεται σήμερα στους 680

- Αποτελεσματικότερη κατανομή σε μικρούς αριθμούς σε παγκύπρια βάση

- Δεν ξεπερνούν τους 25 από τους συνολικά 680 ασυνόδευτους ανήλικους στην Αμμόχωστο 

Στη σημαντική μείωση του αριθμού των ασυνόδευτων ανηλίκων έχει οδηγήσει η αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών την τελευταία διετία. 

Συγκεκριμένα, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά καταγράφεται μείωση κατά 43%, με τον αριθμό των ασυνόδευτων ανηλίκων ανά το παγκύπριο να ανέρχεται σήμερα στους 680 από περίπου 1.200 τον Μάρτιο του 2024. 

Επιπλέον, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, μέσω των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, κατάφερε το 2024 να τερματίσει τη χρήση ξενοδοχειακών μονάδων για τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων, ένα έκτακτο μέτρο που είχε υιοθετηθεί στο παρελθόν συνεπεία των αυξημένων μεταναστευτικών ροών που δεχόταν η Κυπριακή Δημοκρατία. 

Την ίδια ώρα, ο μειωμένος αριθμός ασυνόδευτων ανηλίκων επέτρεψε στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα ζητήματα όπως η έγκαιρη πρόσβαση στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και της δημιουργικής απασχόλησης. 

Διευκόλυνε παράλληλα την ομοιόμορφη κατανομή τους σε όλες τις επαρχίες σε κατοικίες με μικρό αριθμό ανηλίκων, ώστε να αποτρέπονται φαινόμενα γκετοποίησης. 

Σε σχέση με σημερινές αναφορές του Δήμου Παραλιμνίου-Δερύνειας, διευκρινίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των ανηλίκων που διαμένουν στην περιοχή, στο πλαίσιο της διασποράς σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου, δεν ξεπερνά τους 25 από τους συνολικά 680, κατανεμημένοι σε μικρούς αριθμούς σε έξι κατοικίες. 

Σε κάθε περίπτωση το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ο οποίος διαχειρίζεται τις συγκεκριμένες κατοικίες, βρίσκονται σε επαφή με τον Δήμαρχο για το ζήτημα. 

Σημειώνεται πως η πλειοψηφία των ασυνόδευτων ανηλίκων στη χώρα μας διαμένει σήμερα με συγγενικά του πρόσωπα ή σε ανάδοχες οικογένειες. Σε αυτό συνέβαλε η απλοποίηση και η επιτάχυνση των διαδικασιών αναδοχής από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Υπηρεσίας. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός πως ο αριθμός όσων διαμένουν σε δομές έχει μειωθεί μέσα σε έναν χρόνο κατά 60%. 

Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας συνεχίζει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για κάλυψη των αναγκών της ευάλωτης ομάδας των ασυνόδευτων ανηλίκων, σε συνεργασία και με το Υφυπουργείο Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, το οποίο αναλαμβάνει σταδιακά αρμοδιότητες για τη συγκεκριμένη ομάδα παιδιών, συνεχίζοντας ταυτόχρονα να αξιοποιεί ευρωπαϊκούς πόρους στον μέγιστο δυνατό βαθμό, με στόχο την ενίσχυση των πολιτικών στον τομέα αυτό. 

(ΓΣ/ΝΖ)