Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-11-2018 09:36

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στην εκδήλωση της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων ΔΗ.ΣΥ. Πάφου

«Γευσιγνωσία Παφίτικων Κρασιών»

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ, για να χαιρετίσω την όμορφη αυτή εκδήλωση, που διοργανώνεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Μέρας Οινοτουρισμού. Ο οινοτουρισμός, συνδυάζοντας στοιχεία του αμπελοοινικού και του τουριστικού τομέα, περιλαμβάνει επισκέψεις σε αμπελώνες, οινοποιεία, οινικά φεστιβάλ ή εκθέσεις οίνου αλλά και εκδηλώσεις  όπως η σημερινή, όπου η γευσιγνωσία και η γνωριμία με τα χαρακτηριστικά της περιοχής αποτελούν τα αρχικά κίνητρα για τον επισκέπτη.

Στον τόπο μας, ο οινοτουρισμός κάνει ακόμα τα πρώτα του βήματα. Οι όμορφες παραλίες σε συνδυασμό με την ηλιοφάνεια και τη μεγάλη ακτογραμμή του νησιού μας, αναπόφευκτα έστρεψαν τον τουρισμό προς εκείνη την κατεύθυνση, ενώ και το οινικό μοντέλο που επικρατούσε για δεκαετίες στην Κύπρο, με τέσσερις μεγάλες οινοβιομηχανίες να εδρεύουν σε αστικά κέντρα, δεν μπορούσε να συνδράμει στην ενίσχυση του οινοτουρισμού.

Τα τελευταία δέκα χρόνια όμως, δημιουργείται ένα σύγχρονο σκηνικό για τον αμπελοοινικό τομέα, που περιλαμβάνει μεγάλες ευκαιρίες για την πρόοδο και την ανάπτυξή του.  Η Κυβέρνηση, κατανοώντας τον σημαντικό ρόλο του τομέα, παρέχει στήριξη στον αγροτικό κόσμο μέσα από Εθνικά και Κοινοτικά Προγράμματα. Συγκεκριμένα, από το 2004 εφαρμόζονται Εθνικά Προγράμματα Στήριξης του Αμπελοοινικού Τομέα, μέσα από τα οποία διατέθηκαν περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ από καθαρά ευρωπαϊκούς πόρους, στηρίζοντας έτσι αναδιαρθρώσεις και μετατροπές αμπελώνων, επενδύσεις σε οινοποιητικές επιχειρήσεις, ασφάλιση της συγκομιδής από την ανομβρία και προώθηση οίνων στο εξωτερικό.

Ως αποτέλεσμα, το μαζικό μοντέλο παραγωγής μετατράπηκε πλέον σε ένα μοντέλο παραγωγής ποιοτικών προϊόντων με ταυτότητα και χαρακτήρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο παρόν στάδιο λειτουργούν 95 τοπικά οινοποιεία, ενώ και οι πρώην μεγάλες οινοβιομηχανίες άλλαξαν πολιτική στο θέμα της ποιότητας, μεταφέροντας τις δραστηριότητες τους σε οινοποιεία που δημιούργησαν κοντά σε αμπελουργικές κοινότητες.

Επιπλέον, έχουν κατοχυρωθεί και αναγνωριστεί πέντε οίνοι ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), η «Κουμανδαρία», η «Λαόνα Ακάμα», τα «Κρασοχώρια Λεμεσού», το «Βουνί Παναγιά-Αμπελίτης» και η «Πιτσιλλιά» και άλλοι τέσσερις ως Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), οι Τοπικοί Οίνοι Πάφου, Λεμεσού, Λάρνακας και Λευκωσίας. Ακόμα, αρκετοί οίνοι της Κύπρου ανήκουν στην κατηγορία «Ποικιλιακοί» και εμφανίζουν στην ετικέτα τους την ονομασία της ποικιλίας του σταφυλιού. Θα πρέπει στο σημείο αυτό να επισημάνω ότι, ανάμεσα στις μεγαλύτερες και σημαντικότερες περιοχές καλλιέργειας σταφυλιού και παραγωγής οίνου, η Πάφος ξεχωρίζει επιβλητικά. Η πληθώρα αμπελώνων από παραδοσιακές γηγενείς οινοποιήσιµες ποικιλίες, όπως το Μαραθεύτικο, το Ξυνιστέρι, το Μαύρο, η Λευκάδα, η Πρωµάρα, το Γιαννούδι και η Μωροκανέλλα, συνδυάζονται αρμονικά µε τις ξενικές ποκιλίες Syrah, Mourvedre, Cabernets και Merlot και δίδουν άριστα οινικά χαρµάνια που προκαλούν τον επισκέπτη να τα δοκιμάσει στον χώρο παραγωγής τους, συνοδεύοντάς τα με δελεαστικά τοπικά εδέσματα.

Αγαπητοί φίλοι,

Είναι νομίζω αντιληπτό ότι με το νέο μοντέλο ανάπτυξης, ο οινοτουρισμός άρχισε να βρίσκει και στην Κύπρο πρόσφορο έδαφος. Οι «δρόμοι του Κρασιού», αριθμούν σήμερα επτά διαδρομές σε 41 οινοποιεία σε όλη την Κύπρο. Οι διαδρομές αυτές, πέραν των επισκέψεων σε οινοποιεία, προτείνουν αξιοθέατα και υπηρεσίες, αρχαιολογικούς χώρους, εκκλησίες και χώρους εστίασης, καθιστώντας τις πολύ δημοφιλείς, ενώ αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι μια μεγάλη μερίδα Κυπρίων αγκαλιάζει με ενθουσιασμό τις «Ανοικτές Πόρτες» που οργανώνουν πολλά από τα οινοποιεία μας τον Νοέμβριο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά την Οργάνωση Νέων Επιστημόνων του ΔΗ.ΣΥ. Πάφου για τη διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής και να διαβεβαιώσω για μια ακόμα φορά ότι η Κυβέρνηση θα παραμείνει αρωγός και συμπαραστάτης στην προσπάθεια που καταβάλλεται για τη συνεχή ανάπτυξη της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποιίας στον τόπο μας.

______________

ΜΑΚ/ΣΧ